Grilovačka a jej nástrahy. Alebo ako si (ne)pokaziť posledné letné dni. Viete grilovať správne?

Ako si nepokaziť posledné letné dni nekvalitne ugrilovaným jedlom? Nedostatočne tepelne alebo nesprávne upravené mäso môže viesť k nepríjemnostiam - bolestiam brucha, vracaním, hnačkou a pod. Ako grilovať správne?

03.09.2022 08:00
grilovanie, grilovaná zelenina Foto:
debata

Pre čo najdravšie grilovanie je vhodné odstrániť všetku kožu a viditeľný tuk, ktorý by následne mohol z mäsa kvapkať.

Nevystavujte mäso dlho vysokým teplotám, je bezpečnejšie nakrájať ho na menšie alebo tenšie plátky/porcie.

Otáčajte ho bez prepichnutia (aby sa obmedzilo ďalšie uvoľňovanie šťavy, ktorá by kvapkala), napríklad použitím kliešťov alebo lopatky.

Pred samotnou konzumáciou je dôležité odrezať všetky spálené časti.

Potenciálne karcinogény v mäse je možné znížiť napríklad aj použitím špeciálnej dosky, ktorú je možné vložiť do grilu a vytvoriť tak ochrannú bariéru.

pohar Čítajte aj Máte doma tento pohár? Ihneď sa ho zbavte. Obsahuje kadmium a olovo

Je však dobré vyhnúť sa kupovaným marinádam a vopred marinovaným mäsám. „V prípade použitia marinády z obchodu je dobré aspoň dbať na zdravšie zloženie a nízky obsah soli,“ odporúča MUDr. Natália Šranková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Marinované potraviny je vhodné pred samotným grilovaním osušiť, inak by marináda z mäsa kvapkala.

Je veľmi dôležité počas grilovania marinádu, ktorej sa mäso marinovalo, nepoužívať, pretože šťava zo surového mäsa sa dostane do mäsa už tepelne upraveného. ️ Na kontrolu dostatočného prepečenia mäsa použite potravinový teplomer a merať teplotu v najhrubšej časti mäsa.

Dávajte pozor na hygienu. Pred začatím grilovania je dôležité mať gril čistý, aby sa zabránilo prenosu nánosov z predchádzajúceho grilovania na mäso.

Surové mäso a ryby je dôležité uchovávať oddelene od zeleniny a iných potravín a hotové grilované jedlá ukladať na čisté taniere, nie na tie, na ktorých bolo surové mäso.

Taktiež je dobré mať bohatú zeleninovú prílohu. Chlieb vymeňte za šaláty z čerstvej, prípadne dusenej zeleniny.

V neposlednom rade je „potrebné si dať pozor na frekvenciu grilovania, aby pečeň nebola priveľmi zaťažovaná a mohla nebezpečné látky spracovať a následne ich telo mohlo vylúčiť z organizmu,“ tvrdí odborníčka.

seniori, manželia, srdce, bolesť, infarkt, kardiovaskulárne problémy Čítajte aj Prečo (ne)dokážeme zabrániť srdcovému infarktu? Máme šancu srdce chrániť?

Ochorenia prenášané potravinami

Ochorenia prenášané potravinami postihujú najmä gastrointestinálny systém človeka. Najčastejšie spôsobujú hnačky, bolesti brucha, zvracanie, niekedy aj vysokú teplotu. Nepríjemnosti zväčša o pár dní pominú, ale v niektorých prípadoch môžu mať ochorenia komplikovaný priebeh.

Ako môžem ochorieť?

Vo veľkej väčšine prípadov sa choroby prenášajú kontaminovanými potravinami či pokrmami, ktoré následne zjeme alebo vypijeme. Ide najmä o kontaminované mäso a mäsové výrobky, vajcia alebo výrobky z vajec, cukrárenské výrobky s obsahom vajec, tepelne nespracované mliečne výrobky. Kontaminované však môžu byť aj iné druhy potravín, napríklad nedostatočne umytá zelenina a ovocie.

„Ochorenia najčastejšie vyvolávajú baktérie prežívajúce v potravinách, ktoré nie sú dostatočne tepelne spracované alebo sú nesprávne uskladňované. Najčastejšími baktériami vyvolávajúcimi alimentárne ochorenia u ľudí sú salmonely, šigely, kampylobaktery, listérie, yersínie a E. coli“, hovorí Mgr. Alla Foltinová, vedúca odboru epidemiológie.

slivka, slivky Čítajte aj Ako vybabrať so zápchou? Pomôže modrofialový zázrak z našich záhrad

NAJČASTEJŠIE VYSKYTUJÚCE SA „LETNÉ“ OCHORENIE? SALMONELÓZA

Ochorenie postihujúce najmä tráviaci trakt vyvoláva baktéria z rodu Salmonella, ktorou sa môžeme nakaziť po konzumácii kontaminovaných potravín. Tieto baktérie sú schopné množiť sa aj pri chladničkových teplotách. Môžu dokonca prežívať v mrazených potravinách. Baktérie salmonel sú citlivé na dlhšie pôsobenie teplôt nad 70°C.

Príznaky ochorenia:

  • inkubačný čas (od konzumácie kontaminovanej stravy po prvé príznaky ochorenia) je priemerne 10 hodín s rozpätím 6 až 48 hodín, závisí od infekčnej dávky a stavu imunity organizmu. Ochorenie začína vysokou teplotou okolo 39°C, celkovou nevoľnosťou, kŕčami brucha, ku ktorým sa pridružia vodnaté nazelenalé hnačkovité stolice. Chorí často potrebujú infúznu liečbu na infekčnom oddelení, pretože organizmus sa pri salmonelóze rýchlo dehydratuje. Pre starých, oslabených ľudí a malé deti môže byť ochorenie až smrteľné. Nákaza však môže prebiehať aj bezpríznakovo, prípadne s miernymi príznakmi.

‍ Salmonelóza patrí k tzv. antropozoonózam (ochoreniam prenosným zo zvierat na človeka). „Prvotným rezervoárom baktérií salmonel sú hlodavce a vtáky, ktoré svojimi výlučkami môžu nakaziť krmivo pre hydinu, ale i nesprávne skladované koreniny, mak a iné. Tieto sa stávajú rizikovými za predpokladu, že sa už ďalej tepelne nespracovávajú“, tvrdí epidemiologička. Rizikovými požívatinami sú najmä živočíšne produkty – hydinové mäso, mleté mäsá, vajcia a výrobky z nich, lahôdkarenské majonézové výrobky a zákusky.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

debata chyba
Viac na túto tému: #mäso #zelenina #záhrada #grilovanie #grilovačka #záhradná párty