dTest: Kupujete práčku? Vysoká cena sa nemusí rovnať aj vysokej kvalite. Ako vybrať správne?

Vysoké ceny energií a neustále rastúca inflácia. Účty za elektrinu a vodu sú čoraz vyššie. Ak potrebujete nový spotrebič, napríklad práčku, okrem jej ceny je dôležitá aj jej spotreba elektriny či vody. Ako vybrať tú správnu?

05.09.2022 08:00
práčka, pranie Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

Práčka sa v rodinách, najmä tých s deťmi, prakticky nezastaví. Preto môže byť pri jej výbere dôležité pozerať sa, okrem ceny, aj na jej spotrebu. Nezávislá spotrebiteľská organizácia dTest sa zamerala na testovanie lacnejších alternatív automatických práčok s predným plnením aotestovala dvadsať tých najdostupnejších modelov.

Hľadanie novej práčky nie je ľahké, ale musí tým prejsť každý, kto si zariaďuje bývanie alebo potrebuje do svojej domácnosti nového pomocníka.

Konečné rozhodnutie závisí od viacerých faktorov. Ešte pred ním by ste si mali zodpovedať niekoľko otázok, ktoré výber spotrebiča pomôžu zúžiť. Dôležitým parametrom je miesto, aké na práčku máte, do akej veľkej rodiny ju kupujete alebo aj to, či nemáte problémy s chrbticou.

Do laboratória putovalo 20 modelov

dTest poslal do laboratória lacnejšie modely s predným plnením, u ktorých otestoval kvalitu prania, plákania a odstreďovania pri dvoch najpoužívanejších programoch. Odborníci posudzovali aj jednoduchosť obsluhy či hlučnosť práčky. Na rad prišlo aj meranie dĺžky prania a nakoniec to najdôležitejšie, spotreba elektriny a vody.

„Z našich zistení jasne vyplynulo, že cena spotrebiča nemá žiadnu výpovednú hodnotu o kvalite samotného prania. Aspoň nie pri produktoch, ktoré sme testovali. V hlavnej skupine skúšok získala väčšina práčok dobré až veľmi dobré hodnotenie. Tie, čo dopadli najlepšie, by sa v najdôležitejších programoch mohli pokojne vyrovnať aj oveľa drahším modelom. Pre všetky výrobky, či už tie drahšie alebo lacnejšie, bola však najväčšou výzvou práve dĺžka prania, spotreba elektriny, ale aj návod na použitie. V týchto kategóriách boli medzi produktami už výraznejšie rozdiely,“ hovorí šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Tipom dTestu je práčka od výrobcu LG –F4TURBO9E s cenou približne 370 eur. Perfektne vyperie bavlnu aj syntetiku, bielizeň dobre odstredí a pri šetrení vody zabodovala tiež. Jej jediným mínusom sú dlhé pracie cykly. Naopak, najhoršie sa umiestnil výrobok od čínskeho výrobcu Hisense – WFPV8012EM, ktorý si so syntetikou príliš dobre neporadil a neobstál ani v plákaní či odstreďovaní. Preto v rebríčku skončil ako posledný.

Energetické štítky po novom

Dôležitým kritériom pri voľbe práčky je okrem ceny aj energetická trieda výrobku, ktorá je uvedená na energetickom štítku spolu s informáciami o spotrebe vody alebo účinnosti prania a odstreďovania.

Pre tých, ktorí sa v týchto údajoch veľmi neorientujú, je tu stručný ťahák. Rozdelenie do energetických tried nedávno prešlo zmenami a zmenil sa aj samotný testovací protokol.

Spotrebitelia mohli ešte minulý rok vidieť na energetických štítkoch systém označenia A+++ až D. Aktuálny systém a orientácia v ňom má byť ale zrozumiteľnejšia, pričom je používané označenie A až G. Platí, že práčky s označením A patria medzi najúspornejšie a G medzi najmenej úsporné.

Energetická trieda má na cenu značný vplyv, na druhej strane však ušetríte na energiách. Spotreba vody sa u moderných práčok pohybuje v priemere od 40 do 45 litrov na jeden prací cyklus. Účinnosť prania a odstreďovania zas napovie, ako dlho potom ešte bielizeň budete sušiť. Označenie je rovnaké, opäť sú to písmená od A až G – pri použití práčok, ktoré majú označenie A, ostane v bielizni menej ako 45 % vody.

Extra plákanie sa oplatí

V skúške spotreby vody sa v teste najlepšie umiestnila práčka Eta – 3554, ktorá ale pri plákaní získala, naopak, jedno z najhorších hodnotení – pravdepodobne šetrí s vodou práve pri tomto úkone.

Prekvapením bolo veľmi dobré hodnotenie vyššie spomínaného výrobku od značky Hisense – WFPV8012EM, ktorý predviedol šetrnú spotrebu vody, avšak tiež sa to odráža na kvalite plákania. Práve plákanie je dôležité pre ľudí s citlivou pokožkou, ktorí by sa mali vyhnúť modelom s nedostatočným hodnotením.

V bielizni totiž zostane zbytočne veľké množstvo pracieho prostriedku. Za zváženie potom stojí aj kúpa modelov s funkciou extra plákania. V teste sa s uspokojivým hodnotením umiestnila napríklad práčka od Whirlpool – FFB 8258 WV EE, ktorá dokonca prekročila 50 % hodnotenie.

Vrchnú priečku za najšetrnejšiu spotrebu elektrickej energie získala práčka Gorenje – WNEI94BS, ktorá veľmi dobrej známke unikla iba o jedno percento. To, ako dopadla v ďalších kategóriách nájdete na webe dTestu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #voda #spotreba #elektrina #práčka #úspora energie