Vírusy a baktérie trápia aj domácich miláčikov. Čo im posilní imunitu?

Organizmus domácich miláčikov reaguje na záťaž podobne ako človek a aj ich schopnosť odolávať ochoreniam máva výkyvy.

18.09.2022 19:32
pes Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zvieratá sa narodia s istou genetickou výbavou, ktorá im zabezpečuje silu imunity. "Podobne ako u ľudí sa vplyvom životného štýlu, stravy, pohybu, ochorení, alebo prípadných zranení posilňuje alebo oslabuje,“ hovorí veterinár, MVDr. Marek Kičinko.

Pozor na stravu

Medzi ľuďmi a zvieratami je zásadný rozdiel v tom koľko a najmä akej stravy potrebujú.

Imunita sa začína v tráviacom trakte a so stravou úzko súvisí. Každý domáci miláčik by mal jedávať presne to, čo jeho organizmus potrebuje – primerané a vyvážené množstvo bielkovín, cukrov, tukov, minerálov a vitamínov. Zvyšky z jedál pre ľudí nie sú preňho najvhodnejšie. V malej miere síce nenapáchajú veľké škody, ale ak to majiteľ preháňa, môže zvieraťu dopomôcť k obezite.

Aj imunitný systém u ľudí s nadváhou dostáva poriadne zabrať, pričom sa zvyčajne musí vyrovnávať s ďalšími súvisiacimi ochoreniami a u zvierat je to podobne. Ak chcete mať svojho miláčika v dobrej kondícii, nedajte sa obmäkčiť prosiacimi očami a nedávajte mu tu kúsok čokoládky, tu kúsok syra, alebo iných potravín. Kupujte mu stravu určenú pre jeho druh, rasu, hmotnosť a vek.

Imunitu uberá aj stres

Každý kto má doma zvieratko vie, že vníma všetko, čo sa okolo neho deje a tak ako ľudia, prežíva i stresy. Reflexívne ho vyruší nečakaný hluk i ostré svetlo. "Trápení“ ale môže mať aj viac, jedno je celé dni doma samo, iné sa zasa pre neustále podnety nemá kedy vyspať. Psy a mačky môžu stres prežívať napríklad aj pri zmenách zaužívaných pomerov, ak sa niekto odsťahuje, prisťahuje, alebo majiteľ zmení bydlisko, vykoľajiť ich môžu i príliš vysoké alebo nízke teploty.

K silnejšej imunite domáceho miláčika pomáha aj očkovanie, pravidelné zbavovanie sa parazitov, primeraný pohyb, dostatok spánku a spoločnosť človeka.

"Zvieratá väčšinou na rozdiel od človeka nechodia k veterinárovi na pravidelnú preventívnu prehliadku, čo je škoda. Ľudia so svojím miláčikom prídu až keď niečo nie je v poriadku. Pokiaľ vieme pomôžeme, liečime alebo operujeme. To všetko je zásah do organizmu a vtedy je namieste okrem liekov, liečby či rehabilitácie nenásilne a primerane podporiť imunitu prípravkami určenými pre zvieratá, osvedčili sa napríklad preparáty s obsahom prírodného beta glukánu. Klinické štúdie potvrdili, že posilňuje niektoré druhy imunitných buniek a zvieraťu pomáha efektívnejšie zvládať boj s vírusmi či baktériami. Navyše, beta glukán nemá žiadne vedľajšie účinky,“ dodáva doktor Kičinko.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #Zvieratá #veterinár