Hygienici varujú pred nebezpečnými kozmetickými výrobkami. Je medzi nimi aj čajovníkový olej

Na Slovensku sa môžu nachádzať nebezpečné kozmetické výrobky, ktoré do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) nahlásili kontrolné orgány v Nemecku a vo Švédsku.

29.09.2022 21:55
cajovnik Foto:
debata

Na zdraviu škodlivé produkty upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Medzi nahlásenými výrobkami je extra panenský olej z čajovníka na vlasy a na pokožku značky Raw z Holandska.

V produkte distribuovanom v priehľadnej 200-mililitrovej sklenenej fľaške s kovovým uzáverom sa nachádzajú vonné látky linalool a limonene, ktoré neboli uvedené v zozname zložiek.

„Je to v rozpore s nariadením Európskeho parlamentu o kozmetických výrobkoch. Táto informácia pomáha spotrebiteľovi chrániť sa pred použitím výrobkov, ktoré obsahujú špecifické látky, ktoré môžu vyvolať alergickú reakciu u citlivých osôb,“ zdôvodnil výstrahu hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Foto: uvzsr.sk
A12 01326 22 foto1

Varoval takisto pred pakistanským výrobkom na bielenie pokožky Shivanya Beauty Cream svetložltým krémom v okrúhlej nádobe a v kartónovom obale. „Uvedený výrobok obsahuje ortuť,“ vysvetľuje hlavný hygienik.

Databáza výrobkov hlásených do systému Safety Gate/RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie.

debata chyba
Viac na túto tému: #nebezpečenstvo #výrobky #hygienici #kozmetické výrobky