Hygienici testovali zmrzliny. Výsledok vás prekvapí. Čo v nich našli?

Hygienici skontrolovali počas letnej sezóny 957 "zmrzlinární". Ako to dopadlo?

02.10.2022 08:00
zmrzlina Foto:
debata (2)

Nedostatky našli v 244 prevádzkach, čo predstavuje 25,5 %. Ide o mierne zlepšenie oproti minulému roku, kedy bol tento pomer 26,6 %.

Najlepšie dopadli okresy Michalovce a Sobrance, kde už druhý rok po sebe Regionálny úrad verejného zdravotníctva nezistil žiadne nedostatky. Rovnako bez nedostatkov boli aj zmrzlinárne v okresoch Bytča a Žilina.

Dobre dopadol aj Žilinský a Bratislavský kraj.

Naopak, nedostatky vo všetkých 13 kontrolovaných prevádzkach našli hygienici v okresoch Zvolen a Krupina.

Najviac nedostatkov našli v Banskobystric­kom, v Nitrianskom a v Prešovskom kraji.

med Čítajte aj Únia zaregistrovala bardejovský med ako nové chránené označenie pôvodu

V čom bol problém najčastejší:

  • neodobraté a neodložené vzorky vyrobených zmrzlín na 48 hodín – zistené v 50 prevádzkach,
  • nedostatky v prevádzkovej hygiene: napr. nezabezpečená tečúca teplá voda, znečistené mraziace zariadenie na uchovávanie vyrobenej zmrzliny, výskyt hmyzu v prevádzke (vo výrobných priestoroch a v predajnej časti), nezabezpečený záchod a šatňa pre zamestnancov, znečistené podlahy) – zistené v 25 prevádzkach,
  • nevedená evidencia o výrobe zmrzliny (s dátumom a hodinou jej výroby), takže nebolo možné overiť dobu predaja zmrzliny najdlhšie 24 hodín po jej zmrazení (23 prevádzok)
  • predaj zmrzliny po dobe spotreby (21 prevádzok),
  • nezabezpečený kalibrovaný teplomer (17 prevádzok),
  • chýbajúca informácia pre zákazníkov o prítomnosti azofarbív alebo alergénov v predávanej zmrzline (v 16 prevádzkach).
injekcia, očkovanie, chrípka Čítajte aj Nedávate sa očkovať proti chrípke? Podľa vedcov si tým zvyšujete riziko mŕtvice

Pokrivkávala aj hygiena

Počas kontrol boli v ojedinelých prípadoch zistené aj iné hygienické nedostatky, napríklad

  • manipulácia so zmrzlinovými kornútkami bez použitia jednorazových rukavíc alebo iných obalových materiálov brániacich ich kontaminácii,
  • nezabezpečenie vhodnej ochrany kornútkov pred kontamináciou,
  • uchovávanie porciovacieho náradia v nádobke so stojatou vodou,
  • používanie surovín a potravín na výrobu zmrzliny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, (napr. mrazené ovocie, zmes na výrobu zmrzliny, arómy, polevy, kornútky),
  • nevhodné skladovanie surovín a potravín určených na výrobu zmrzlín (napr. v šatni zamestnancov uložené priamo na podlahe),
  • nevedená evidencia o nameraných teplotách v chladiacich a mraziacich zariadeniach,
  • zamestnanci bez odbornej a zdravotnej spôsobilosti a podobne.

Čo ukázali laboratórne výsledky

Okrem kontrol priamo v mieste robia hygienici aj laboratórne kontroly odobratých vzoriek zmrzliny. Počas leta vyšetrili 1955 vzoriek zmrzliny.

Z tohto počtu nevyhovelo 271 (13,9 %) vzoriek. Laboratórne sa v nich potvrdilo prekročenie najvyšších prípustných množstiev patogénnych mikroorganizmov, a to baktérií z čeľade Enterobacteriaceae (122 vzoriek), kvasiniek (117 vzoriek), koliformných baktérií (66 vzoriek), ale napríklad aj plesní (24 vzoriek) či stafylokokov (12).

Chemickej analýze podrobili 930 vzoriek zmrzliny. Z nich nevyhovelo 16 vzoriek (1,7 %). Tento ukazovateľ má klesajúci trend. Napríklad v roku 2015 to bolo až 12 %, v roku 2016 už 8 % vzoriek zmrzliny a v roku 2021 nevyhovelo 2,2 % vzoriek zmrzliny.

Všetkých 16 vzoriek zmrzliny nevyhovelo pre použitie farbív nepovolených pri výrobe zmrzliny – E 104, E 110 a E 124. Použitie farbív Chinolínová žltá (E 104), Žltá SY FCF/pomarančovožltá S (E 110), Ponceau 4R, košenilová červená A (E 124) nie je v zmrzlinách povolené podľa európskeho nariadenia.

Počas kontrol hygienici odobrali spolu 732 sterov z pracovných plôch, odevov a rúk zamestnancov, z ktorých bolo 123 (16,8 %) nevyhovujúcich.

Patogény sa našli napríklad na porciovacom náradí na zmrzlinu, v nádobách, či výrobníkoch zmrzliny. Na rukách zamestnancov sa vo viacerých prípadoch našli stafylokoky či klebsiely.

melón, leto. výživa Čítajte aj Semienka melónu, ochránia vlasy, zlepšujú tlak aj sexuálne funkcie mužov

Hygienici rozdávali aj pokuty

  • Za nedostatky uložili hygienici na mieste spolu 159 pokút v celkovej sume 13 650 eur.
  • Najviac a v najvyššej celkovej sume v Nitrianskom kraji – 49 pokút v celkovej sume 4 786 eur.

Zároveň bolo začatých 25 správnych konaní vo veci uloženia pokuty, predpokladaná suma je 12 300 eur.

  • Najviac správnych konaní bolo začatých v Prešovskom kraji, kde boli zistené závažnejšie hygienické nedostatky v kontrolovaných prevádzkach.

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR a regionálne úrady verejného zdravotníctva

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kontrola #testy #baktérie #zmrzlina #lebo #zmrzlináreň