Poklad skrytý v tekvici: chráni črevá a kosti, zlepšuje kondíciu prostaty. A čo ešte? + recepty

Pôvodom je zo Strednej a Južnej Ameriky. Pestovala sa už v roku 4500 pred našim letopočtom. Svoje meno získala z gréckeho „pepon“, teda veľký melón.

14.10.2022 16:00
tekvica, hokaido, hokkaido Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jej účinky už poznali a využívali Indiáni. Jedli nielen jej plody, ale aj listy a semienka. Tieto časti tekvice pôsobia ako afrodiziakum a majú diuretické účinky.

Jej využitie bolo ale všestranné. Používala sa napríklad na výrobu riadu – slúžila ako taniere a nádoby na uskladnenie jedla. V južných oblastiach Slovenska ju vinári používali ako hever na vyťahovanie vína zo sudov.

Tekvica pozostáva z 90% vody a je nízkokalorická. Je to plodová zelenina, ktorej príbuzní sú melón či uhorka a botanicky je považovaná za „najväčšiu bobuľu na svete“. Poznáme 850 tekvicových druhov, z nich nie všetky sú jedlé. Môžu mať červenú, oranžovú, zelenú, modrú alebo čiernu farbu a môžu byť guľaté oválne, alebo „fľašovité“.

Tekvicové cookies
Čo treba: tekvica hokaido,...
Tekvicové fit rizoto
Čo treba: tekvica...
Tekvicový chlieb
Čo treba: maslová tekvica,...

Najklasickejšou a najznámejšou, mimoriadne obľúbenou a chutnou je tekvica hokkaido . Málokto však tuší, že má mnohé zdravotné benefity a je veľmi bohatým zdrojom množstva živín. Okrem vitamínov A,B,C a E obsahujú minerálne látky ako sú draslík, horčík, vápnik, železo, zinok, fosfor a meď.

Môžeme ju považovať za jesenný zázrak, ak prirátame aj kyselinu listovú, betakarotén a ďalšie antioxidanty. ‍ Zdravými a prospešnými pre organizmus sú aj tekvicové semienka. „Sú skvelým zdrojom mononenasýtených mastných kyselín, selénu, zinku, ale aj tryptofánu, ktorý vplýva na hladinu serotonínu“, hovorí Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Označuje sa ako prírodné antidepresívum.

Tekvicové semienka majú veľa pozitívnych benefitov na ľudský organizmus ako je:

  • zníženie cholesterolu,
  • udržujú hladinu cukru v krvi,
  • zlepšujú kondíciu močového mechúra a prostaty,
  • chránia kosti, črevá a zlepšujú kvalitu spánku.

Olej, ktorý sa získava z tekvicových semien posilňuje imunitný systém.

Video
Ak obľubujete pestrosť chutí a konzistencií, určite musíte vyskúšať tento recept. Do štúdia nám ho priniesol Miroslav Buľovský, ktorý prostredníctvom združenia PARASPORT24 pomáha ľuďom s handicapom.
debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #zdravotné benefity #afrodiziakum #tekvica #hokkaido