Najviac sa plytve chlebom, banánmi a šalátom, tvrdí prieskum

Prieskum medzi dvoma tisíckami dospelých v Británii zistil, že 81 percent z nich vyhadzuje nezjedené potraviny aspoň raz týždenne.

03.10.2022 10:14
potraviny, plesen Foto:
Ilustračné foto.
debata

Medzi najčastejšie jedlo, ktorým plytvajú, patrí okrem chleba, banánov a šalátu aj mlieko, uhorky či zemiaky. Tento zlozvyk môže vyjsť na viac ako 25 libier mesačne (viac ako 28 eur), napísal web Independent.

Takmer 37 percent ľudí uviedlo, že na potraviny zabudli, kým sa nepokazili. Ďalších 21 percent ľudí malo problém spotrebovať všetky suroviny, ktoré kúpili vo výhodnom viacpočetnom balení. Až 67 percent ľudí povedalo, že malo problém zo zvyškov uvariť nové jedlo, a až 39 percent ľudí vyhlásilo, že potraviny vyhodili rovno do koša, pretože už nemali chuť ich jesť.

zmrzlina Čítajte aj Hygienici testovali zmrzliny. Výsledok vás prekvapí. Čo v nich našli?

Aj napriek týmto výsledkom 98 percent respondentov uviedlo, že im nie je ľahostajný problém plytvania potravinami. Celkom 27 percent ľudí by chcelo spotrebovať všetko jedlo, čo si nakúpi, a nemať žiadny nadbytočný odpad.

Z prieskumu tiež vyplynulo, že štvrtina tých, ktorí mrhajú potravinami, vyhadzuje veci dvakrát týždenne, čo predstavuje 1,1 kilogramu jedla. Až 47 percent ľudí sa ale cítilo previnilo, že toľko plytvá, pričom najväčšími dôvodmi pre zmenu boli úspora peňazí (63 percent) a starosť o životné prostredie (60 percent).

prach, umrtia, ovzdušie Čítajte aj Vedci objavili spojenie medzi rakovinou a znečistením ovzdušia

Prieskum tiež zistil, že priemerný vek, kedy sa Briti najviac zaujímajú o plytvanie potravinami, je 20 rokov, pričom 81 percent z nich bolo vychovaných tak, aby nikdy surovinami nemrhali. Pätina opýtaných však uviedla, že ich domácnosť jej zvyšky jedla len zriedka.

Štyria z desiatich respondentov uviedli, že im neprekáža konzumovať potraviny po dátume spotreby, pričom za prijateľnú dobu uchovávania potravín považujú tri dni. Tretina z nich je ochotná uvariť zo zvyšku surovín jedlo, pretože 24 percent si bolo vedomých priameho vplyvu na globálne otepľovanie a klimatické zmeny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #prieskum #chlieb #banány #šalát