Alkohol za volantom zabíjal. Čo s našimi reflexami robí promile, dve či tri alkoholu v krvi? Vysvetľuje odborníčka

Vedeli ste, že každý deň okolo nás jazdí viac ako 25 ľudí pod vplyvom alkoholu napriek tomu, že zaň hrozia vysoké pokuty? Ako už aj malé promile ovplyvňuje naše reakcie za volantom, vysvetľuje Lucia Solomon, inštruktorka bezpečnej jazdy SuperDRIVE.

04.10.2022 07:00
debata (7)

Na Slovensku je jazda pod vplyvom stále častá príčina dopravných nehôd. Tou poslednou je tragická dopravná nehoda na Zochovej ulici v Bratislave, pri ktorej vyhlaslo päť ľudských životov.

  • V roku 2020 bolo náhodnou kontrolou zistené požitie alkoholuspolu u 8900 vodičov
  • V roku 2021 to bolo spolu 9307 vodičov, ktorých prichytili za volantom opitých.
  • To je v priemere vyše 770 opitých vodičov jazdiacich vedľa nás na cestách každý mesiac.
  • Keď si to dáme ešte na drobnejšie, tak každý deň vyše 25 ľudí okolo nás jazdí pod vplyvom alkoholu. A to pracujeme len s číslom, ktoré vieme z kontrol na cestách.
Zochova, Bratislava nehoda zastávka HaZZ polícia BAX Čítajte aj Zhabať auto, zvyšovať tresty: Sprísňovať zákon kvôli jednému prípadu?

„Reálne je na cestách opitých vodičov oveľa viac, ale mali „šťastie“, že ich ešte nechytili. Títo vodiči sa hrajú s nabitou zbraňou, ktorú nemajú plne pod kontrolou. Okolo týchto vodičov „s nabitou zbraňou“ jazdíme každý deň,“ hovorí Lucia Solomon.

Za jazdu pod vplyvom alkoholu hrozí vysoká pokuta, zákaz činnosti, podmienka či trestné stíhanie. Závažnosť postihu zo strany polície záleží od viacerých okolností, najmä od množstva alkoholu v krvi/dychu vodiča. Najhoršie však je, keď jazdou pod vplyvom spôsobí vodič dopravnú nehodu s fatálnymi dôsledkami.

Ako ovplyvňuje alkohol v krvi schopnosť šoférovať:

0,30 až 0,99 ‰ alkoholu v dychu

Vplyv na človeka všeobecne: Strata schopnosti rýchleho rozhodovania; relaxácia, zvyšovanie telesnej teploty, výkyvy nálady. Zhoršený úsudok, uvoľnenie tela aj mysle, znížená schopnosť koncentrácie.

Vplyv na vodiča: Znížená vizuálna schopnosť vnímať rýchlo sa pohybujúce objekty v premávke, znížená schopnosť robiť viac úkonov počas šoférovania naraz.

1,00 až 1,49 ‰

Vplyv na človeka všeobecne: Horšia koncentrácia a rozhodovacie schopnosti, zníženie ostražitosti, obmedzenie svalovej motoriky (napr. pevný úchop volantu, sústredený pohľad), strata zábran a dobrá nálada prípadne výkyvy nálad.

Vplyv na vodiča: Oslabená schopnosť udržať vozidlo pod kontrolou, v rovnom smere, neuvedomovanie si rizík, neskoršie reakcie na situácie v premávke neschopnosť sledovať pohybujúce sa objekty v premávke, nekoordinované ovládanie volantu.

1,50 až 1,99 ‰

Vplyv na človeka všeobecne: Koordinácia svalov je výrazne zhoršená (napr. rovnováha, schopnosť rozprávať, zrak, sluch, reakčná schopnosť, a pod.), zlý úsudok, seba-ovládanie a pamäť sú výrazne oslabené, nálada sa môže buď zlepšiť, alebo naopak nastupuje útlm (možno až k zaspaniu).

Vplyv na vodiča: Nezvládanie koncentrácie na šoférovanie, výpadky pamäte, zhoršená schopnosť vnímať a udržiavať stabilnú rýchlosť a smer, nezvládanie spracovávať informácie v premávke (napr. smerovky, semafor a pod.), nedostatočné sledovanie premávky, neschopnosť identifikovať riziko.

2,00 až 2,99 ‰

Vplyv na človeka všeobecne: Strata rovnováhy v dôsledku takmer nulovej kontroly svalstva, strata schopnosti vyjadrovať sa, výrazne spomalené rozmýšľanie, takmer žiadna pozornosť a spracovanie vnemov z okolia, zvracanie.

Vplyv na vodiča: Neschopnosť udržiavať rovný smer jazdy a vhodne (do)brzdiť. Reakcie prídu neskoro, alebo neprídu vôbec. Je to jazda bez reakcií na dynamické objekty v premávke.

3,00 až 3,99 ‰

Vplyv na človeka všeobecne: Poruchy vedomia, môžu nastať poruchy srdečného rytmu, riziko zástavy dychu a krvného obehu.

Vplyv na vodiča: V tomto stave jazda u väčšiny ľudí ani nie je fyzicky možná. Kto to ale fyzicky zvládne, tak má maximálne obmedzenie schopnosti ovládať vozidlo a vnímať premávku. Je to jazda „naslepo“, vodič nereaguje na nič, ani na dynamické ani statické dopravné situácie.

Video
7 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #nehoda #alkohol za volantom #tragická nehoda na Zochovej