Pokračovanie článku: Alkohol za volantom zabíjal. Čo s našimi reflexami robí promile, dve či tri alkoholu v krvi? Vysvetľuje odborníčka

Ako máme jazdiť my ostatní – zodpovední vodiči?

  • Treba jazdiť s vedomím, že takí vodiči okolo nás sú. Keď šoférujeme, mali by sme si oveľa aktívnejšie všímať ostatných účastníkov cestnej premávky, čítať jazdný štýl ostatných.
  • Pozerať sa nielen na autá okolo nás, ale pozerať aj na vodiča, do áut. Vodič pod vplyvom alkoholu sa dá spoznať častokrát aj pohľadom na jeho tvár, mimiku, neverbálne prejavy tela.
  • Všímajte si aj také signály ako je nekonzistentná rýchlosť, kolísavý smer, bezdôvodné brzdenie a pod. Aj to nám môže napovedať, že čosi asi nie je v poriadku a držme sa od takého auta ďalej. Jednoducho spomaľme, alebo ho predíďme, aby sme nejazdili v jeho blízkosti.
  • Nejazdite v zhlukoch vozidiel, pokiaľ si to premávka nevyžaduje. Vodiči majú tendenciu jazdiť pokope, aj keď to nie je nutné. Snahou vytvárať si okolo seba priestor si zabezpečíme, že aj keď niekto iný spôsobí problém, my nemusíme byť jeho súčasťou a ešte aj prispejeme k lepšej plynulosti na cestách.
  • Rozhodnutie nejazdiť pod vplyvom alkoholu musí byť absolútne – najmä voči sebe a treba ho urobiť skôr ako prídeme na návštevu. Rázne to povedať najmä sebe (v mysli) a následne aj ostatným. Takmer každý, kto si dovolí sadnúť za volant pod vplyvom alkoholu to urobí s vedomím „Ja to mám pod kontrolou.“ „Ja si to môžem dovoliť, lebo cestu dobre poznám.“ Toto rozhodnutie vodič(ka) urobí už keď je pod vplyvom, čiže keď už nerozmýšľa úplne triezvo a racionálne.
  • Nepodceňujme vyplav alkoholu. Nikto nie je imúnny voči alkoholu.
  • Ďalšie možnosti vyriešenia tejto spoločensko-alkoholovej dilemy je jednoducho zvoliť nealkoholickú alternatívu drinkov. Dnes sa dajú kúpiť aj naozaj kvalitné a chutné dealkoholizované vína či pivo, vďaka ktorým na oslave nepodstúpite spoločenský tlak, aby ste si pripili (lebo si môžete pripiť s nealko drinkom, ktorý sa vizuálne podobá tomu „pravému orechovému“) a tiež si uľahčíte odchod domov vlastným autom.
zochova, nehoda Čítajte rozhovor Analytik Drahovský: Tresty za alkohol za volantom by mali rásť s každou desatinou promile
7 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #nehoda #alkohol za volantom #tragická nehoda na Zochovej