Prechod na zdravšie a viac udržateľné stravovanie nám pomôže bojovať so zmenou klímy, obmedziť stratu biodiverzity a zlepšiť zdravie ľudí
WWF pripomína, že globálny prechod na zdravšie a viac udržateľné stravovanie nám pomôže bojovať so zmenou klímy a nedostatkom potravín, zlepšiť zdravie človeka, znížiť predčasnú úmrtnosť a prispieť k znižovaniu rizika budúcich pandémií.
„Záleží na tom, čo jeme: aj z hľadiska nášho zdravia, ale aj zdravia našej planéty. Náš výber potravín totiž ovplyvňuje potravinový systém, teda to, aké potraviny, kde a ako sa produkujú. Transformácia potravinového systému na udržateľný a odolný nám pomôže dosiahnuť pokrok pri plnení väčšiny cieľov udržateľného rozvoja, a to lokálne aj globálne,“ hovorí Irene Luciousová z WWF CEE (Svetový fond na ochranu prírody – pobočka pre strednú a východnú Európu).
Čítajte aj Povinná výbava živín na jeseň? Tu je zoznamViac rastlinných potravín
Doprajte si viac ovocia, zeleniny a celozrnných produktov. Produkcia mäsa, mliečnych výrobkov a vajec je náročnejšia na vodu a pôdu a prináša viac skleníkových plynov než rastlinná výroba. Ak budeme jesť viac rastlín – a menej mäsových, mliečnych a vaječných výrobkov – znížime vplyv našej stravy na našu planétu.
Pestrosť na tanieri
Jedzte rozmanité a pestré jedlá. Vo všeobecnosti sú naše jedlá málo rôznorodé. Sedemdesiatpäť percent potravín na celom svete pochádza len z 12 druhov rastlín a piatich živočíšnych druhov. Jednotvárnosť stravy je spojená s poklesom diverzity rastlín a živočíchov. Nízka rôznorodosť ohrozuje pružnosť nášho potravinového systému a obmedzuje výber jedál, ktoré môžeme jesť. Takáto málo pestrá strava navyše neposkytuje dostatok vitamínov a minerálov.
Žiadne jedlo nazmar
Takmer 570 miliónov ton potravín na celom svete skončí v koši na úrovni domácností. Znamená to, že zároveň s jedlom vyhadzujeme prírodné zdroje a peniaze. Ak chceme zabrániť plytvaniu potravinami u seba doma, môže nám pomôcť plánovanie, premyslené nakupovanie a vhodné skladovanie.
Čítajte aj Zázračné elixíry na mladosť neexistujú. Čo spomaľuje starnutie a robí "zázraky"?Menšia spotreba mäsa
Neznamená to, že zostaneme bez proteínov – nájdeme ich totiž v mnohých rastlinných zdrojoch. Ako iné vhodné zdroje proteínov môžeme využiť napríklad huby, hrach, fazuľu a orechy. Závislosť od živočíšnych zdrojov proteínov viac zaťažuje naše životné prostredie. Súčasné poľnohospodárske postupy nie sú dlhodobo udržateľné. Produkcia mäsa, mliečnych výrobkov a vajec je náročnejšia na vodu a pôdu a vytvára viac skleníkových plynov než rastlinná výroba. Približne 60 percent emisií skleníkových plynov v poľnohospodárstve vzniká v dôsledku živočíšnej výroby.
Certifikované potraviny majú prednosť
Na obaloch potravín môžete nájsť rôzne certifikáty, ktoré sú zárukou, že potraviny sú produkované udržateľne. Pri nákupe hľadajme napríklad tieto logá: bio, Rainforest Alliance (pre udržateľné poľnohospodárstvo), Fairtrade (ochrana farmárov a pracovníkov v rozvojových krajinách), Freedom Food (ochrana zvierat), MSC (Marine Stewardship Council) a ASC (Aquaculture Stewardship Council, pri morských plodoch), ako aj RSPO (pre udržateľný palmový olej).
Čítajte aj Poklad skrytý v tekvici: chráni črevá a kosti, zlepšuje kondíciu prostaty. A čo ešte? + receptyMenej tuku, cukru a soli
Koláče, sladkosti či čokoládu, ale tiež údené mäso, hranolčeky a čipsy, si doprajte len príležitostne. Uprednostnite vodu pred sladenými nápojmi. Pestovanie cukrovej trstiny a cukrovej repy spôsobuje eróziu pôdy a často je spojené s veľkou spotrebou vody a pesticídov. Nové plantáže cukrovej trstiny nahrádzajú prírodné biotopy a vedú k poklesu biodiverzity. Ďalšie informácie o tom, ako sa začať stravovať šetrne k planéte, nájdete na platforme WWF-CEE Dobré pre vás, dobré pre planétu.
Zdroj: slovakia.panda.org