Vysoké ceny drancujú peňaženky, tržby obchodov rástli

Z rodinných rozpočtov dávajú Slováci najviac peňazí na potraviny a bývanie. Výdavky na potraviny ukrajujú približne pätinu, v prípade bývania dokonca štvrtinu z celkových spotrebných výdavkov.

31.10.2022 08:00
žena, nákup Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na vyššie ceny potravín sú spotrebitelia citlivejší. "Tempo zdražovania sa v auguste opäť zrýchlilo pri potravinách a nealkoholických nápojoch. Drahšie potraviny sa nielen v auguste, ale počas celého tohto roka výrazne podpisujú pod celkový nárast a zrýchlenie spotrebiteľských cien. Oproti augustu 2021 ceny potravín a nealkoholických nápojov vzrástli o 21 %, zákazníci v obchodoch platili viac najmä za oleje a tuky – o 53,8 %, chlieb a obilniny – 24,5 %, mlieko, syry a vajcia – 22,9 %, mäso – 21,8 % a zeleninu – 15,9 %. Takže za nákup, ktorý stál vlani v auguste 100 eur, zaplatil zákazník tento rok už 121 eur a v košíku mal tie isté položky,“ hovorí analytička WOOD & Company Eva Sadovská.

Cukrovinky a sladkosti boli v auguste medziročne drahšie o 13,4 %, ovocie o 11,8 %. Nealkoholické nápoje si pripísali medziročný nárast cien o 11,8 %. Priemerná inflácia potravín za prvých osem mesiacov tohto roku dosiahla úroveň 14,7 %. Drahšie potraviny budeme kupovať zrejme aj v nasledujúcich mesiacoch.

Čo všetko je v cenách

Dôvodov, prečo potraviny dražejú, je viac. "Producenti uvádzajú ako jeden z nich drahšie energie potrebné na výrobu. Ďalším je vysoká cena ropy a následne aj pohonných látok. Potraviny treba nielen vyrobiť, alej aj prepraviť do obchodov. Pri cenách je vždy dôležité aj počasie, ktoré má dopad na úrodu, čo má následne vplyv aj na živočíšnu výrobu, čiže chov zvierat, v podobe drahšieho krmiva,” vysvetľuje analytička.

Úroda sa vždy premietne do vývoja cien agrokomodít na burzách a skôr či neskôr sa to ukáže aj na cenovkách v obchodoch. Obchodníci upozorňujú zároveň aj na vyššie náklady, ktoré sú spojené so zabezpečením hygienických a bezpečnostných opatrení.

"Potravinári zasa pociťujú vyššie náklady aj pre ekologizáciu výroby, zavádzanie nových technológií, či pre drahšie obalové materiály. K surovinovej kríze, o ktorej sa začalo hovoriť pred vyše rokom, sa v posledných mesiacoch pridal vojnový konflikt na Ukrajine. Zvyšovanie cien ropy energií a mnohých kľúčových agrokomodít na svetových trhoch je evidentné a premieta sa aj do cien pohonných hmôt na čerpacích staniciach a do cenoviek tovarov na pultoch v obchodoch,” prízvukuje E. Sadovská.

Tržby obchodov rástli

Napriek tomu, že ceny potravín sú rekordne vysoké, Slováci ich nakupujú aj naďalej. " Tržby maloobchodu v špecializovaných predajniach zameraných na potraviny a nápoje, ale i supermarkety a hypermarkety zaznamenali počas každého mesiaca tohto roku medziročný nárast tržieb v stálych cenách.”

Jednou z možností, ako sa vyrovnať s rastúcimi cenami potravín je podľa analytičky neplytvať nimi. "Napriek vysokým cenám produkujeme na Slovensku pomerne dosť potravinového odpadu. Odhaduje sa, že jeden človek vyprodukuje ročne priemerne 100 až 150 kilogramov kuchynského biologického odpadu. Často ide o nedojedené zvyšky jedál, alebo nerozbalené potraviny,” uzatvára E. Sadovská.

Priemerná inflácia potravín za prvých osem mesiacov tohto roku dosiahla úroveň 14,7 %. Za nákup s rovnakými potravinami, ktorý stál vlani v auguste 100 eur, zaplatil zákazník tento rok už 121 eur.
Eva Sádovská - WOOD & Company

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peňaženky #vysoké ceny