V závislosti od odrody môže byť farba šupky svetlozelená, ružová, červená alebo skoro čierna. Z historických výskumov vyplýva, že v Egypte bolo známe víno už v najstarších dobách jeho dlhej histórie, teda už pred 3200 rokmi pred n.l.
Dôkazy o tom sa našli v hrobkách faraónov, kde sa medzi rôznymi kresbami nachádzali aj kresby o pestovaní viniča, lisovaní hrozna, ako aj o príprave vína a o jeho pití. Mŕtvym dokonca dávali do hrobu džbány naplnené vínom. Verili, že víno je darom syna boha nebies a zeme, ktorý bol víťazom nad smrťou.

Hrozno je zdrojom silných antioxidantov najmä kvercetínu, katechínu a resveratrolu, ktorý je prítomný v šupke hroznových bobúľ. Preto by sme mali konzumovať hrozno celé.
„Resveratrol má protizápalové účinky, posilňuje imunitu a zlepšuje stav akné. Vysoký obsah vody a vláknina v hrozne si poradia s lenivými črevami a zápchou“, vymenúva pozitíva Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.
Okrem vitamínov A, B, C a E v sebe hrozno ukrýva minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo. Hrozno obsahuje sacharidy, z ktorých je najznámejší hroznový cukor, ten je dôležitý pre mozog a dodáva energiu, používajú ho najmä športovci.

Draslík pôsobí na odstraňovanie škodlivín z tela, zlepšuje činnosť obličiek, zmierňuje zadržiavanie vody, podporuje správnu funkčnosť čriev a pôsobí na regulovanie vylučovania stresových hormónov.
Mimoriadne zdravé sú tmavé odrody, najmä ich šupka a jadierka. Obsahujú viac antioxidantov ako biele hrozno. Tmavé hrozno však v porovnaní s bielym obsahuje vyšší podiel sacharidov.
POZOR: „Opatrní pri konzumácii hrozna by mali byť diabetici, ktorým toto ovocie s vysokým obsahom cukru môže hladinu cukru v krvi rozhádzať. Avšak vzhľadom na vysoký obsah cukru je hrozno zdravším variantom sladkej maškrty“, podotýka odborníčka.

V kuchyni sa hrozno najčastejšie používa v surovom stave, ale je ale vhodné aj na výrobu štiav, džemov a želé. Z kôstok sa získava olej, ktorý je vysoko cenený v gastronómii a kozmetickom priemysle.
Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk