Hrozno: Poradí si s lenivými črevami, dodá energiu, posilní imunitu

História viniča siaha až do 4. tisícročia p.n.l. Jeho ovocie – hrozno – má guľaté alebo podlhovasté bobule. Jeho dužina je šťavnatá a pevná a plná vitamínov.

19.10.2022 08:00
hrozno Foto:
Náhrada sladkých maškŕt Trojicu zdravého ovocia dopĺňa hrozno. Ide o vitamínový zázrak, ktorý chráni srdce pred infarktom. Výskumy upozorňujú na to, že hrozno je zvlášť dôležité pre seniorov. Extrakt zo semien tohto ovocia pomáha vraj spomaľovať rozvoj Alzheimerovej choroby. Okrem toho má hrozno vcelku účinnú dávku resveratrolu. Je to silný antioxidant, ktorý chráni srdce pred vážnymi ochoreniami. Biele či červené hrozno je zdrojom jednoduchých cukrov, vlákniny, ale aj vitamínu C. Posledná spomínaná látka je dôležitá aj pri ochrane pokožky i kĺbov. Vitamín C totiž podporuje v ľudskom tele tvorbu kolagénu.
debata

V závislosti od odrody môže byť farba šupky svetlozelená, ružová, červená alebo skoro čierna. Z historických výskumov vyplýva, že v Egypte bolo známe víno už v najstarších dobách jeho dlhej histórie, teda už pred 3200 rokmi pred n.l.

Dôkazy o tom sa našli v hrobkách faraónov, kde sa medzi rôznymi kresbami nachádzali aj kresby o pestovaní viniča, lisovaní hrozna, ako aj o príprave vína a o jeho pití. Mŕtvym dokonca dávali do hrobu džbány naplnené vínom. Verili, že víno je darom syna boha nebies a zeme, ktorý bol víťazom nad smrťou.

senior, dôchodca, starý človek, zdravá výživa, podvýživa, jablko, ovocie Čítajte aj Stráca sa vám starší príbuzný pred očami? Mali by ste spozornieť! Až jeden z troch starších ľudí totiž trpí podvýživou

Hrozno je zdrojom silných antioxidantov najmä kvercetínu, katechínu a resveratrolu, ktorý je prítomný v šupke hroznových bobúľ. Preto by sme mali konzumovať hrozno celé.

„Resveratrol má protizápalové účinky, posilňuje imunitu a zlepšuje stav akné. Vysoký obsah vody a vláknina v hrozne si poradia s lenivými črevami a zápchou“, vymenúva pozitíva Mgr. Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Okrem vitamínov A, B, C a E v sebe hrozno ukrýva minerálne látky ako draslík, horčík, vápnik, fosfor a železo. Hrozno obsahuje sacharidy, z ktorých je najznámejší hroznový cukor, ten je dôležitý pre mozog a dodáva energiu, používajú ho najmä športovci.

seniori, manželia, cvičenie, radosť, jeseň, príroda Čítajte aj Zázračné elixíry na mladosť neexistujú. Čo spomaľuje starnutie a robí "zázraky"?

Draslík pôsobí na odstraňovanie škodlivín z tela, zlepšuje činnosť obličiek, zmierňuje zadržiavanie vody, podporuje správnu funkčnosť čriev a pôsobí na regulovanie vylučovania stresových hormónov.

Mimoriadne zdravé sú tmavé odrody, najmä ich šupka a jadierka. Obsahujú viac antioxidantov ako biele hrozno. Tmavé hrozno však v porovnaní s bielym obsahuje vyšší podiel sacharidov.

POZOR: „Opatrní pri konzumácii hrozna by mali byť diabetici, ktorým toto ovocie s vysokým obsahom cukru môže hladinu cukru v krvi rozhádzať. Avšak vzhľadom na vysoký obsah cukru je hrozno zdravším variantom sladkej maškrty“, podotýka odborníčka.

ovocie, exotika, karotenoidy, farby Čítajte aj Je dôležité čo jeme? Zdravší výber potravín pomôže klíme aj prírode

‍V kuchyni sa hrozno najčastejšie používa v surovom stave, ale je ale vhodné aj na výrobu štiav, džemov a želé. Z kôstok sa získava olej, ktorý je vysoko cenený v gastronómii a kozmetickom priemysle.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

Video
Jednoduchý špaldový koláčik s bielym hroznom.

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hroznový koláč na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #vinič #hrozno #šupka