Ako znížiť náklady v domácnosti efektívne? Tu sú jednoduché rady a tipy, ktoré finančne nezaťažia

Najhorúcejšou témou súčasnosti je energetická kríza. Ceny elektriny astronomicky stúpajú, a pokojný spánok neprináša ani neistota dodávok plynu. Majitelia domov a bytov, či podnájomníci hľadajú preto riešenia, ako znížiť prevádzkové náklady čo najefektívnejšie. Odborníci poradia, ako na to.

18.10.2022 09:00
ekovarenie, úspora, energie, spotrebiče,... Foto:
debata (4)

Zníženie nákladov na domácnosť nemusí nevyhnutne znamenať vysokú investíciu. Aj tá najmenej viditeľná vec vo vašom byte môže pomôcť k tomu, aby úniky tepla a spotreba elektriny boli čo najmenšie.

Tesnenie do dverí a okien

Cez okná a dvere môže unikať až 40 % tepla domácnosti. Ak sú vaše okná staré a nespoľahlivé, najlepším riešením bude ich výmena za kvalitné okná s trojsklom.

V prípade, že si chcete dokonalú tesnosť okien iba poistiť, postačí vám zaobstarať si tesnenie na okná alebo dvere. „Skontrolujte tesnenie všetkých okien a tiež vstupných, vnútorných aj balkónových dverí. Pri krídle, ktoré nedolieha k okennému rámu, môžete spozorovať nepríjemné prefukovanie. Problém je najčastejšie spôsobený zlým nastavením, poškodeným kovaním alebo opotrebovaným tesnením. V prípade starého tesnenia postačí namontovať tesniace pásky, ktoré nájdete v prevedení guma, PUR pena a silikón. Ich aplikácia si nevyžaduje žiadne skrutky alebo klince, a rovnako aj ich demontáž je mimoriadne jednoduchá,“ hovorí Marcela Bínová, odborníčka z oddelenia vykurovania a kachiel v projektových marketoch Hornbach.

ekovarenie, úspora, energie, spotrebiče, elektronika Čítajte aj 7 rád a tipov, ako dosiahnuť okamžitú energetickú úsporu

Stropné dosky

Aj keď sa stropné dosky primárne používajú na dekoráciu plafónov, poskytujú aj pomerne slušnú tepelnú izoláciu priestoru. Teplo totiž ide vždy smerom nahor. Pokiaľ teda máte zle izolovanú strechu alebo nevykurované podkrovie či ďalšiu izbu, teplo si nájde cestu von.

Výhodou tepelných dosiek je ich nízka obstarávacia cena, jednoduchá aplikácia pomocou lepidla a široký výber dekorov. V porovnaní s minulosťou dnes môžete vyberať stropnú dosku tak, aby zapadla do celkovej atmosféry vášho bytu či domu.

Ak chcete tepelný komfort ešte viac zlepšiť, môže vám pomôcť závesný strop, ktorý funguje ako ďalšia tepelná vrstva.

Izolácia stien

Poznáte ten pocit, keď na vás ťahá chlad od steny? Ide o pomerne častý úkaz. Jednoduché riešenie bez stavebných zásahov predstavujú termoizolačné maliarske farby. Steny natreté termoizolačnou maliarskou farbou majú vyššiu povrchovú teplotu, lepšie odrážajú teplo a tým znižujú náklady na kúrenie.

„Okrem tepelných mostov zabraňujú aj tvorbe kondenzácie na stenách, ktorá spôsobuje vlhnutie stien a následnú tvorbu nebezpečných plesní. Sú vhodné do všetkých priestorov, a to predovšetkým na severne orientované steny interiéru,“ vysvetľuje Richard Klička, odborník z oddelenia stavebnín v Hornbachu.

Okrem termoizolačných náterov môžete úsporu na kúrení zvýšiť aj inštaláciou izolačnej fólie za radiátor, ktorá dokáže odraziť až 90 % tepla naspäť do izby.

žena, kotol, kúrenie, úsmev, energie Čítajte aj Energetická chudoba je ako "Colombova žena". Veľa sa o nej hovorí, čo ale presne znamená, nevie nik

Závesy, rolety a markízy

Aj keď máte kvalitné tesniace okná, ich účinnosť môžete ešte zvýšiť inštaláciou exteriérovej a interiérovej slnečnej ochrany.

Vonkajšie rolety a žalúzie ochránia váš interiér nielen pred prehrievaním, ale dokážu tiež efektívne zabrániť úniku tepla v zime smerom von. Okrem tepelnej ochrany poskytujú aj zatemnenie pre skvelý spánok.

Pokiaľ hľadáte ochranu pred chladom a zároveň cítite, že by to doma chcelo zmenu, zaobstarajte si termozávesy. Sú ušité z látky s termoizolačnou schopnosťou, ktorá si poradí s chladom, horúčavou aj prievanom.

Koberce a bytové textílie

Koberce tvoria veľmi efektívnu izolačnú vrstvu, ktorá znižuje priestupnosť chladu z podlahy. Pri výbere vhodného koberca sa nedívajte iba na dizajn ale aj na termo-izolačné a akustické vlastnosti.

„Polyamid je najčastejšie používané vlákno, ktoré má dobré tepelnoizolačné a zároveň dobre tlmí hluk. Aby koberec poskytol ochranu pred chladom nemusíte hneď voliť koberec od steny k stene. Dobre účinné sú aj kusové koberce s vyšším vlasom pod stolmi, alebo na miestach, kde sa zdržiavate najviac, radí Tadeáš Tenkl, odborník z oddelenia dekorácií a doplnkov.

Ak máte v obľube vankúše, plédy, deky alebo dekoračné kože, neváhajte ich zakomponovať do interiéru. Nielenže celú miestnosť opticky zateplia a zútulnia, ale zároveň znížia priestupnosť chladu z podlahy a od stien.

práčka, pranie Čítajte aj dTest: Kupujete práčku? Vysoká cena sa nemusí rovnať aj vysokej kvalite. Ako vybrať správne?

LED osvetlenie

Luminiscenčná dióda, teda LED, je v súčasnosti najpokročilejším svetelným zdrojom. V porovnaní s tradičnými žiarivkami sú oveľa efektívnejšie, pretože iba 4-wattová LED žiarovka dokáže vytvoriť svetlo, ktoré zodpovedá 40-wattovej žiarovke.

V porovnaní s klasickými žiarovkami prinášajú 80 až 90 % úsporu energie. Počiatočné náklady na výmenu sú možno o čosi vyššie ako pri tradičných žiarovkách, no z dlhodobého hľadiska poskytujú výraznú úsporu.

„LED žiarovky sú nielen energeticky efektívne, ale neobsahujú ani škodlivú ortuť. Na rozdiel od tradičných žiaroviek produkujú iba minimálne ultrafialové (UV) žiarenie, a ich životnosť je až 50-násobne dlhšia,“ dodáva Tadeáš Tenkl.

Smart kúrenie

Inteligentné termostatické hlavice na radiátor sú vynikajúcim riešením do bytov, kde nie je možné použiť smart termostaty na centrálne kúrenie.

Smart hlavice je možné ovládať pomocou aplikácie alebo ovládania priamo na hlavici. Inteligentné termostatické hlavice regulujú teplo podľa vašich denných alebo týždenných schém, a vytvárajú štatistiku spotreby, ktorá zaistí úsporu nákladov.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #úspora energie #energetická kríza