Majú hendikepovaní ľudia rovnaké právo voliť ako zdraví? Často sa cítia nedôstojne

Sú volebné miestnosti "priateľské" k hendikepovaným ľuďom? Majú rovnaké právo voliť ako zdraví ľudia? Komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím chystá počas spojených regionálnych volieb prieskum bariérovosti volebných miestností.

26.10.2022 08:00
hendikepovaný postihnutie Foto:
debata (2)

Počas komunálnych volieb – 29. októbra spustí Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím (ÚKOZP) internetový prieskum architektonickej prístupnosti volebných budov a miestností na svojej internetovej stránke www.komisar.sk/RegionalneVolby.

Do prieskumu sa môže zapojiť ktokoľvek, nielen ľudia s obmedzenou schopnosťou pohybu. Stačí anonymne vyplniť osem otázok, napríklad, či do volebnej miestnosti bol zabezpečený bezbariérový vstup alebo ako okrsková volebná komisia umožnila odvoliť voličovi s obmedzenou schopnosťou pohybu, ktorý sa sám nemohol dostať do volebnej miestnosti.

„Vyzývame všetkých voličov, či už so zdravotným postihnutím alebo ich sprievodcov, rodinných príslušníkov, alebo kohokoľvek, aby sa zapojili do prieskumu. Cieľom je zistiť, či a ako sa od parlamentných volieb v roku 2020 zmenila bariérovosť budov a volebných miestností,“ konštatuje komisárka Zuzana Stavrovská.

majster, robotník, kutil, pracovný úraz, rebrík, pád Čítajte aj Ľudia po úrazoch dostanú viac peňazí. Od januára sa úrazové dávky zvyšujú o 10,9 %

Prieskum bude možné vyplniť od 29.10. do 6.11.2022 (vrátane).

Výsledky prieskumu z roku 2020

Počas parlamentných volieb v roku 2020 uskutočnil ÚKOZP podobný prieskum formou osobného pozorovania priebehu volieb v 50 vybraných volebných miestnostiach. Existenciu vyhradených parkovacích miest pre osoby so zdravotným postihnutím zistil v 22 prípadoch, teda v necelej polovici – z celkového počtu 50 monitorovaných volebných miestností.

Podobne, bezbariérový vstup do budovy s volebnou miestnosťou bol iba v 23 prípadoch z 50. Z päťde­siatich volebných miestností malo bezbariérový prístup iba 14, pričom samotný interiér volebných miestností bol bez bariér v 37 prípadoch z 50.

Mnohé volebné miestnosti sa nachádzali v priestoroch základných a stredných škôl, do ktorých bolo možné vstúpiť len po schodoch. Ak aj na nich boli nájazdové koľajnice, často boli také strmé, že človek odkázaný na invalidný vozík nebol schopný sa po nich dostať do budovy bez pomoci, dokonca veľakrát ani so zapojením zdatného pomocníka.

Ľudia so zníženou mobilitou museli často čakať v chladnom počasí pod schodami budovy na okoloidúcich, ktorí by im pomohli dostať sa dovnútra alebo sprostredkovali odkaz pre volebnú komisiu, že čakajú pred vchodom a chcú realizovať svoje volebné právo. V rozhovoroch potom uviedli, že ich to ponižuje a cítia sa nedôstojne. Ak aj člen okrskovej volebnej komisie prišiel za voličom s hlasovacími lístkami a volebnou schránkou, nedoniesol paraván, za ktorým by sa volič mohol rozhodnúť o výbere svojho kandidáta v rovnakých podmienkach ako iní voliči, a nenaplnila sa tak zákonná podmienka dodržania tajnosti volieb.

dôchodca, kyslík Čítajte aj Štát pomáha znevýhodneným ľuďom príspevkami: od pár eur až po stovky mesačne

Právo voliť na rovnakom základe s ostatnými

Voliči s obmedzenou schopnosťou pohybu síce majú možnosť požiadať, aby za nimi prišli na adresu ich trvalého pobytu vyslaní členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou volebnou schránkou, podľa komisárky Zuzany Stavrovskej to však nie je ideálne riešenie: „Každý človek má právo zúčastňovať sa na verejnom a spoločenskom živote na rovnakom základe s ostatnými, v tomto prípade zažiť atmosféru volieb a volebných miestností. Ak má byť pre ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu jedinou možnosťou hlasovanie do prenosnej volebnej schránky doma, naplní sa síce ich volebné právo, ale v izolácii a vylúčení.“

Bariérovosť volebných budov a miestností je problémom nielen pre ľudí odkázaných na invalidný vozík, ale aj starších či iných občanov, ktorým sa ťažšie chodí, prípadne rodičov s kočíkmi.

„Postupné odstraňovanie bariér je pritom potrebné nielen na účely volieb, ale aj na účely všeobecného prístupu ľudí s obmedzenou schopnosťou pohybu do týchto objektov. Od tohtoročného prieskumu preto očakávame aj zistenie, ako sa vlastníci a správcovia volebných budov vysporiadali s touto úlohou,“ dodala Zuzana Stavrovská.

Výsledky prieskumu by mali byť známe do konca decembra 2022.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #hendikep #zdravotne postihnutí ľudia #hendikepovaní ľudia #spojené voľby 2022