Výmena okien vie ušetriť aj stovky eur. Kedy treba kúpiť nové a ako na to?

Výmenou starých okien za nové môže domácnosť ušetriť až stovky eur ročne. Čo je dôležité vedieť pri ich výbere?

28.10.2022 10:26
výmena okien Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

"Desiatky rokov staré, zle tesniace okná len ťažko dokážu plniť súčasné nároky na tepelnoizolačné vlastnosti a náklady na vykurovanie môžu v priemere navýšiť o 15 až 25 %,“ upozorňuje Ladislav Pavlovič, obchodný riaditeľ spoločnosti Incon.

Pri výbere nových radí obrátiť sa na odborníkov. Poznajú parametere otvorových výplní a vedia určiť, aké okná sú pre stavbu najvhodnejšie. Zároveň poradia, v ktorých častiach domu je dobré namontovať trojsklo a kde stačí dvojsklo.

Okná vymeňte, ak:

  • sú zničené, alebo je ich profil prehnutý či inak poškodený,
  • chcete znížiť účty za vykurovanie,
  • sa cez staré dostáva do interiéru priveľa hluku zvonku,
  • dobre netesnia,
  • sa ťažko otvárajú či zatvárajú,
  • sa rosia v priestore medzi sklami,
  • plánujete kompletnú rekonštrukciu staršej nehnuteľnosti.

"Odborník zohľadní aj svetové strany a orientáciu domu, schopnosť okien izolovať hluk, tepelnoizolačné vlastnosti a navrhne kompletné riešenie pre celý dom. Zákazníci si okná často vyberajú podľa počtu ich komôr, no hoci ich počet má vplyv na tepelnoizolačnú funkciu, nemal by to byť jediný rozhodujúci faktor. Výsledná tepelná izolácia okien je totiž kombináciou stavebnej hĺbky, umiestnenia oceľovej výstuhy v ráme okna, počtu a konštrukcie komôr. Rovnako dôležitý je počet a kvalita tesnení v ráme i krídle,“ zdôrazňuje L. Pavlovič.

Nie je profil ako profil

Ak má päťkomorový profil dostatočnú stavebnú hĺbku a dodatočné zateplenie komôr, môže byť vhodný aj pre pasívny dom. Naopak, nekvalitný tenký šesťkomorový profil s nízkou stavebnou hĺbkou môže mať horšie tepelnoizolačné vlastnosti. Uprednostnite radšej okná, ktoré majú okrem vonkajšieho a vnútorného tesnenia aj prídavné stredové tesnenie pre ešte väčšiu tepelnú izoláciu, ale i uzamykacie kľučky a viaceré bezpečnostné body pre vyššiu bezpečnosť.

Zle tesniace okná môžu zvýšiť náklady na vykurovanie o 15 až 25 %.
Ladislav Pavlovič, Incon

"Pri rekonštrukcii domov a bytov odporúčam najmä plastové okná, sú cenovo dostupné, majú výborné tepelnoizolačné vlastnosti a vyžadujú si minimálnu údržbu,“ vraví L. Pavlovič.

Ako vybrať firmu

Pri výmene okien je dôležité vybrať si kvalitného dodávateľa a montážnu firmu s dlhoročnými skúsenosťami. "Zabezpečí celý proces od návrhu správneho konštrukčného riešenia okien a dverí cez cenovú ponuku, výrobu, montáž až po potrebný servis. Disponuje aj kvalifikovanými montážnikmi, ktorí pravidelne absolvujú školenia a zákazník sa nemusí starať prakticky o nič,“ dodáva L. Pavlovič.

Svojpomocnú montáž okien rozhodne neodporúča, aj pre problematickú platnosť záruky, pri neodbornej montáži totiž nemožno za správnu funkčnosť okien ručiť. Po montáži si overte, či sa okná dajú otvoriť a zatvoriť, skontrolujte tesnosť, profil aj sklá a pozrite sa, či nemajú viditeľné chyby alebo škrabance. Ochranné pásky by nemali byť na oknách dlhšie ako tri mesiace, potom ich odstránite len veľmi ťažko.

Pred výmenou nezabudnite:

  • zabezpečiť voľný príjazd k objektu po bezpečnom teréne,
  • zabezpečiť voľný priestor pre manipuláciu a montáž okien v mieste montáže, minimálne meter od okenných otvorov,
  • presunúť nábytok z okolia stien a zakryť ho,
  • zastrešiť objekt, do ktorého nesmie preniknúť voda, inak hrozí zatečenie do priestoru pripojovacej škáry, čo znemožní jej uzavretie,
  • zabezpečiť montážnikom prístup k vode a elektrine,
  • upozorniť susedov na vyššiu hlučnosť.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kúrenie #náklady na vykurovanie #výmena okien