Dostali ste SMS s informáciami o zaplatení, hoci ste na platbu nedali žiadny pokyn?

Takzvané prémiové SMS nie sú lacná záležitosť – čiastka za jednu SMS môže byť aj viac ako 10 eur. Čo môže byť za takouto platbou?

27.10.2022 10:50
seniori, manželia, mobil, radosť, rozhovor,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ak ste dostali SMS s informáciami o zaplatení, hoci ste žiadnu platbu neazdali, mali by ste určite zbystriť a to aj v prípade, že vám nebola odpočítaná vysoká čiastka. Nie je totiž výnimkou, že tieto platby sa strhávajú opakovane za využívanie služby, o ktorej ste dokonca nikdy nepočuli. Ako je to možné a ako sa dá takýmto platbám zabrániť?

Pozor na platby

Takzvané prémiové SMS nie sú lacná záležitosť – čiastka za jednu SMS môže byť aj viac ako 10 EUR. „V praxi sa však stretávame najmä s nižšími opakujúcimi sa čiastkami,“ uvádza Eduarda Hekšová, riaditeľka spotrebiteľskej organizácie dTest.

Typicky sú to ponuky, kedy je prvý mesiac objednanej služby zadarmo a podobne. Službou v takomto prípade môže byť napríklad predplatné za hru alebo prístup k plateným stránkam na internete. Niekedy je touto službou napríklad lokalizácia telefónu.

Objednávka môže v určitých prípadoch vzniknúť aj kliknutím na odkaz v online hre. Početnú skupinu však tvoria aj spotrebitelia, ktorí objednávku neurobili vôbec a čiastky sa im napriek tomu pravidelne strhávajú. „V takýchto prípadoch je vhodné bezodkladne kontaktovať spoločnosť, ktorá neobjednanú službu poskytuje, alebo operátora, ktorý spotrebiteľovi pomôže s ďalším postupom a prípadne ďalšie platby zablokuje,“ vysvetľuje Eduarda Hekšová.

Neexistujúca objednávka

S prípadmi, keď spotrebiteľom prišla na mobilný telefón informácia o zrealizovanej platbe bez toho, aby v danej chvíli nejakú objednávku vykonali, sa spotrebiteľská poradňa dTestu stretáva veľmi často. Veľkú časť sťažností na opakujúce sa služby tvoria objednávky so starším dátumom, ktoré boli spoplatnené neskôr. Pokiaľ si spotrebitelia nič neobjednajú, nie sú, samozrejme, povinní nič platiť. V prípade sporu by spoločnosť musela preukázať, že bola uskutočnená objednávka. Napriek tomu nie je vhodné s riešením príliš dlho otáľať.

Neznáme platby je najlepšie riešiť bezodkladne. Z našich skúseností môžeme potvrdiť, že spoločnosti peniaze po výzve často vrátia. „Evidujeme desiatky sťažností, ktoré sa s poskytovateľom služby vyriešili dohodou – predplatné sa ukončilo a strhnuté peniaze sa spotrebiteľom vrátili,“ dodáva Eduarda Hekšová.

Ako službu zrušiť

Pokiaľ sa spotrebiteľovi strhávajú peniaze a on netuší za čo, mal by sa bezodkladne obrátiť na poskytovateľa služby alebo na svojho operátora, ktorý mu pomôže s ďalším postupom, ako situáciu vyriešiť.

1 debata chyba