Aj nenáročný turistický výstup sa môže v okamihu zmeniť na boj o život

Horská záchranná služba v čase zimnej uzávery turistických chodníkov odporúča dôkladne zvážiť výber trasy a zimného výstroja.

09.11.2022 10:00
senior, turistika, výlet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Jeseň je pre mnohých turistov najlákavejším obdobím pre horské túry. S ochladením v horách často prichádza k rýchlej zmene počasia a aj nenáročný výstup sa môže v okamihu zmeniť na boj o záchranu zdravia či života. Aktuálne v Nízkych Tatrách, Západných Tatrách, Vysokých Tatrách či v pohorí od nadmorskej výšky 1500 metrov je súvislá vrstva nového snehu.

V mačkách treba vedieť chodiť

Horská záchranná služba v čase zimnej uzávery turistických chodníkov odporúča dôkladne zvážiť výber trasy a zimného výstroja.

„Zvážte, na aký účel budete mačky používať a akému namáhaniu budú vystavené. Nielen ich voľba ale aj chôdza v nich musí byť správna. Pri stúpaní sa prvé zabárajú špičky. Pri ich používaní sa odporúča chodiť viac rozkročmo, aby ste hrotmi nezavadili o časti oblečenia, a nedošlo k zakopnutiu. Naopak pri zostupových trasách sa ako prvé zabárajú do snehu zadné hroty," zdôrazňuje riaditeľ HZS Marek Biskupič.

Zároveň vysvetľuje, že ak sú svahy menej strmé a sneh nie je tvrdý, odporúča sa použiť klasické retiazkové stúpacie železá. Sú ľahšie a menej náročné na obsluhu. Sú nápomocné pri turistike do nižšie položených cieľov. Ak je však terén tvrdý a zľadovatený, odporúča vziať si stúpacie železá.

Záchrana v horách

Na Tiesňovej linke HZS 18 300 v uplynulých dňoch zaevidovali viacero tiesňových volaní. Jeden z turistov napríkald vystupoval Via Ferratou na Martinské hole a pre šmykľavý a podmočený terén nedokázal samostatne pokračovať. Záchranári ho vyslobodili pomocou lanovej techniky.

Na schodoch rozhľadne Špicák nad Strečnom nešťastne zakopla žena a pri páde utrpela úraz hlavy a rebier. Horskí záchranári ju zniesli na nosidlách a následne previezli do nemocnice.

O pomoc po páde približne z 10-metrovej výšky na Repiskách v Demänovskej doline požiadala lezkyňa, ktorú záchranári po ošetrení transportovali s poranením hrudnej chrbtice do nemocnice.

Pomáhali aj turistke, ktorá zakopla na turistickom chodníku medzi Štrbským a Popradským plesom. S podozrením na fraktúry oboch končatín ju previezli do najbližšieho nemocničného zariadenia.

Záchranári v Malej Fatre pomáhali pri pátraní po mužovi v oblasti Kýčery pri obci Terchová. Do pátracej akcie sa zapojili traja horskí záchranári spolu so psami. V súčinnosti s Letkou MV SR terén zmapovali. Muža našli, ale žiaľ už bez známok života.

Prosba záchranárov

Horskí záchranári dôrazne apelujú na turistov, aby pár dní pred túrou vynechali iné športové aktivity, prípadne minimálne deň pred túrou zvoľnili pracovné tempo a dopriali si kvalitný spánok.

batohu turistu nemôže chýbať dostatočné množstvo tekutín a vhodná strava s vysokým podielom energie. Ak sa počas túry cítite unavení, menšia prestávka a napríklad energetická tyčinka, či orechy vám dokážu dodať stratenú energiu. Predísť tak môžete zakopnutiu či pádu, pretože k nim dochádza pomerne často a spôsobené sú aj zníženou nepozornosť a únavou.

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #turista #horská záchranná služba #horská túra