Bojujete so zápalom, horúčkou, kašľom či prechladnutím? Liekom môže byť "obyčajné" pomelo

Podporí výživu vášho tela a pozitívne ovplyvní zdravie. Aj keď ho mnohí veľmi nepoznajú, je v popularite hneď za pomarančom, mandarínkou či citrónom.

26.12.2022 08:00
pomelo Foto:
Pomelo.
debata

Pripomína grapefruit, ale je väčšie a predáva sa vo fólii, poprípade v sieťke. Úlohou fólie je spomaliť proces vysýchania dužiny vo vnútri.

Dužina pomela obsahuje veľkú nálož zdraviu prospešných látok. V dužine sa nachádzajú látky, ktoré majú antibakteriálne účinky. Osvedčilo sa najmä v boji proti zápalu močových ciest. Ak práve bojujete s bakteriálnou alebo vírusovou infekciou, s horúčkou, kašľom či obyčajným prechladnutím, siahnite po pomele.

BN MUDr. Satalova Čítajte aj Lekárka radí, ako a čím si pomôcť doma, ak to cez sviatky preženieme s jedlom

Pomelo obsahuje vysoký podiel vitamínu C (kyseliny askorbovej). „Už 200 gramov tohto ovocia vám dodá odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Zásobí telo železom, zinkom, draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom, sodíkom“, hovorí Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. To je potrebné najmä u ľudí trpiacich anémiou.

zemiakový šalát, zdravá výživa Čítajte aj Sviatočné stravovanie je náročné. Ktorým zlozvykom by ste sa mali vyhnúť?

Toto ovocie sa využíva aj pri chudnutí. Vďaka vysokému podielu vlákniny odstraňuje problémy s trávením, zápchu ako aj hnačku. Vysoký obsah draslíka pomôže čeliť kŕčom a stuhnutým svalom. Pomáha pri udržaní hustoty kostí, práve preto ho môžeme odporúčať ako prevenciu osteoporózy.

Vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže pomelo účinkovať proti starnutiu. Hlavné antioxidanty sú naringenín a naringín. Okrem toho pomelo obsahuje protizápalový antioxidant lykopén, ktorý sa nachádza aj v rajčinách.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #ovocie #kašeľ #horúčka #pomelo