Chytá vás nostalgia za kaprom za 0,80 eura za kilogram? A možno ani nemusí

Je súčasná cena kapra závratne vysoká? Dostupnosť však nie je iba otázkou ceny, ale je ovplyvnená aj výškou príjmu.

22.12.2022 08:00
vianočný kapor, podkovičky Foto:
debata (23)

„Vianočný kapor za 80 centov za kilogram? Žiadna akcia, žiaden podvod. Ide o bežnú cenu v roku 1990. Dnes sú ceny o čosi vyššie. Konkrétne 4,65 násobne,“ hovorí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Nostalgia za mladosťou, zdravím aj cenou kaprov drží nejedného Slováka. Inflácia je za ostatných dvanásť mesiacov rekordná. Ľudia evidujú zmeny na cenovkách v obchode a infláciu vnímajú predovšetkým cez obsah peňaženky.

Video
Ide o peniaze: Hyperinflácia, inflácia a ochrana pred ňou. Odpovedá Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select. Premiéra 29. 6. 2022.

Je súčasná cena kapra závratne vysoká?

Dostupnosť však nie je iba otázkou ceny, ale je ovplyvnená aj výškou príjmu. V roku 1990 bola priemerná mzda vo výške 3278 korún a v roku 2022 približne 1295 eur. Za priemernú mzdu by ste si v roku 1990 mohli kúpiť 55 a v roku 2022 až 139 kaprov s hmotnosťou 2,5 kila.

Kvôli rekordnej inflácii, ktorej sme práve svedkami, si však budeme môcť kúpiť opäť menej kaprov. Preto si treba chrániť svoje úspory, ktoré sú však už znehodnotené. Dohnať túto stratu a nájsť nástroj, ktorý by úspory zhodnocoval vyšším percentom, než z nich ukrojí inflácia, nie je vôbec jednoduché.

Pretože vaše nákupné zvyklosti sa časom menia. Kým tínedžer si všimne zmenu ceny lístka do kina, mladomanželia riešia ceny detských plienok a dôchodcovia ceny liekov. Každý máme svoju individuálnu mieru inflácie, ktorá zohľadňuje vlastné zvyklosti a životný štýl. U niekoho je vyššia a u iného nižšia, než je všeobecne medializovaná.

Ak teda hľadáte záchrancu kúpnej sily úspor, vyberte si taký nástroj, ktorý ich zhodnotí minimálne tak, ako rastie cena toho, na čo si sporíte.

Dôchodkové úspory

Pre dôchodkové úspory je napríklad najdôležitejšie, aby sa zhodnocovali rýchlejšie, než je dôchodcovská inflácia. Tá zohľadňuje vo väčšej miere zmeny v cenách zdravia, bývania, energií a potravín.

Pri hľadaní ideálneho nástroja upriamte svoju pozornosť na historické štatistiky. Tie hovoria, že najvýnosnejšie sú akciové investície. No na druhej strane sa im nedarí v každej dekáde. Preto je vhodná diverzifikácia, teda mať úspory rozložené v každom type aktíva – v akciách, dlhopisoch, nehnuteľnostiach i komoditách.

Ak sa vám to zdá zložité, začnite aspoň konzultáciou s nezávislým finančným sprostredkovateľov, ktorý má oprávnenie na poskytovanie služieb v sektore kapitálového trhu. Ich zoznam je k dispozícii na stránkach Národnej banky Slovenska. Ten zhodnotí vašu individuálnu situáciu a navrhne vám riešenie, ktoré vám pomôže žiť život podľa vlastných predstáv.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Vianoce #kapor