Nadchádzajúce vianočné sviatky a oslavy Nového roka so sebou už tradične prinášajú zvýšené riziko kontaktu mladistvých s alkoholom. Rovnako ako dospelých, ktorí si neváhajú sadnúť za volant opití. Slovensko má pritom v poslednej dobe viacero smutných prípadov, prečo to nerobiť.
Povedali by ste, že asi tretina slovenských detí má vo veku 15 rokov už viacnásobné skúsenosti s alkoholom? Navyše pomer medzi chlapcami a dievčatami sa už, bohužiaľ, vyrovnáva. Približne štvrtina detí vo veku 12 – 14 rokov sa prvýkrát stretne s alkoholom doma, dokonca im ho podajú sami rodičia. Ešte menej určite poteší fakt, že takmer tri štvrtiny našich pätnásťročných ratolestí zároveň potvrdili, že ich nízky vek pri kúpe alkoholu nebol žiadnou prekážkou.
Pozor na víno či pivo
Práve na problém predaja a konzumácie alkoholu mladistvými upozorňuje občianske združenie Fórum PSR Slovensko (FPSR), ktoré sa pod heslom „Pi s rozumom!“ dlhodobo podieľa na osvete v tejto tematike. Tomáš Huba z FPSR predovšetkým uvádza na pravú mieru jeden z najrozšírenejších mýtov o alkohole: „V takmer 70 % prípadoch ponúkajú rodičia deťom pivo, mysliac si, že je rozdiel medzi mäkkým a tvrdým alkoholom. Je to však iba najrozšírenejší mýtus o alkohole. Pivo a víno nie sú lepšie a menej škodlivé alkoholické nápoje. Naopak – podporuje sa tým rizikové správanie a neprimerané až nadmerné pitie našej mládeže.“
Pivo je tiež najpredávanejším alkoholickým nápojom na Slovensku vôbec. Ako uvádza Štatistický úrad SR, za rok ho Slováci vypijú neuveriteľných takmer 374 miliónov (!) litrov. Druhým v poradí je víno, ktorého sa vypije 87 miliónov litrov a na koniec sú to destiláty, ktorých ročne skonzumujeme 52 miliónov litrov. Ako uvádzajú prieskumy, hlavným problémom je u nás pritom vysoká miera spoločenskej akceptácie fenoménu popíjania alkoholu u adolescentov, najmä z hľadiska piva a vína, ktoré ani väčšina z dospelých nepovažuje za skutočný alkohol.
Na Slovensku však platí legislatívny zákaz predávať, podávať alebo inak umožniť konzumáciu alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov zakotvený v zákone č. 219/1996 Z.z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov. Alkoholickými nápojmi podľa tohto zákona sú liehoviny, destiláty, víno, pivo a iné nápoje, ktoré obsahujú viac ako 0,75 objemového percenta alkoholu, teda aj podľa zákona nie sú alkoholom len liehoviny ale aj pivo, víno a vôbec všetky nápoje s obsahom alkoholu viac ako 0,75 % objemových. Tresty za jeho porušenie sa podľa závažnosti prípadu začínajú pokutami vo výške od 166 po 6640 eur. No pri preukázaní úmyselného trestného činu podávania alkoholických nápojov mládeži sa trest môže vyšplhať až na tri roky odňatia slobody.
Pri tehotných a šoféroch platí nulová tolerancia alkoholu
Mimoriadne rizikovým je aj pitie alkoholu u tehotných žien. Embryo nemá enzýmy na odbúranie alkoholu, nezrelý organizmus dieťatka je mimoriadne citlivý a všetky škodliviny, alkohol nevynímajúc, naň pôsobia deštrukčne v závislosti od vývinovej fázy, v ktorej sa nachádza. „Aj malé množstvo alkoholu, hoci len prosecca, ktoré si budúca mamička dopraje, sa tak môže neskôr prejaviť napríklad poruchami učenia, pomalšieho chápania alebo až fyzickými zmenami na dieťati,“ upozorňuje na závažné dôsledky pitia alkoholu v tehotenstve Tomáš Huba.
Občianske združenie Fórum Pi s rozumom sa popri ďalších hlavných rizikových skupinách – budúcich mamičkách a mladistvých – intenzívne venuje aj problematike šoférovania pod vplyvom alkoholu. Podľa nášho zákona o premávke na pozemných komunikáciách vodič nesmie počas jazdy požiť alkoholický nápoj ani inú návykovú látku a viesť vozidlo bezprostredne po ich požití, respektíve v čase, keď by ešte mohol byť pod ich vplyvom.
Pritom zdravý dospelý muž má v sebe po vypití jedného piva približne 0,4 promile alkoholu. Organizmus priemerného muža odbúra za hodinu zhruba 0,15 promile. „Alkohol je alkohol v akejkoľvek podobe a jeho odbúranie nijako neurýchlite. Jedlom môžete spomaliť rýchlosť jeho vstrebávania, pečeň si však s jednotkou alkoholu poradí zhruba za hodinu, nech už robíte čokoľvek. Pre lepšiu predstavu – jednotka alkoholu je približne 2,5 dcl piva, 1 dcl vína alebo 3 centilitre destilátu. Nezáleží teda na tom čo pijete, ale koľko toho vypijete,“ vysvetľuje T. Huba a dodáva: „Málokto si uvedomuje, že jeden drink zvýši hladinu alkoholu o 0,2 promile, pričom za hodinu dokáže organizmus za ideálnych okolností odbúrať len 0,15 promile.“
Zmeniť treba prístup v zdanení aj cenu najpredávanejších alkoholov
Pivo, víno aj destiláty skrátka obsahujú rovnaký alkohol – etanol, a preto nie je rozhodujúci druh alkoholického nápoja, ale jeho množstvo. Ukazujú to aj viaceré výskumy a štúdie, napríklad WHO. Alkohol obsiahnutý vo víne a pive tak predstavuje rovnaké zdravotné riziko a spôsobuje rovnakú ujmu. Pritom práve tieto druhy sú najľahšie dostupné pre vodičov aj pre tínedžerov, a to aj z finančného hľadiska.
Ako uvádza Inštitút finančnej politiky SR, najvyššiu daň majú destiláty, ako whisky, vodka či likéry. Výrazne nižšiu daň majú šumivé vína, vermuty a pivá a nulovú daň, teda nezdanené, sú tiché vína, ovocné vína, ale tiež medovina, cider, perry či zázvorové alebo sladové pivo. Odvod spotrebnej dane z liehu je však 43× vyšší, ako odvod z vína, pričom spotreba vína a piva je výrazne vyššia. Práve nízka cena, kvôli neférovému zdaneniu, zvyšuje ich dostupnosť, atraktivitu, no tiež ich konzumáciu.
Medzinárodné skúsenosti pritom jasne ukazujú, že najúčinnejším nástrojom na zníženie konzumácie alkoholu a aj jeho negatívnych dopadov u detí a mladistvých je cielené obmedzovanie jeho dostupnosti tejto vekovej skupine. U dospelých je to dlhotrvajúca osveta, zvyšovanie spoločenskej zodpovednosti, no najmä striktné dodržiavanie zákona a jeho uplatňovanie v praxi, vrátane zvýšenia postihov za zneužívanie alkoholu.