Sviatky na vlastné oči: Na Vianoce a Silvestra si dávajte pozor na zrak

Záver roka patrí oddychu a stretnutiam, no pokojné vianočné a silvestrovské oslavy predstavujú aj zvýšené riziko úrazu očí. Ide o mechanické poranenia o vetvičky stromčeka, vianočné dekorácie, alebo zranenia spôsobené nesprávnou manipuláciou so zábavnou pyrotechnikou.

23.12.2022 16:04
debata

„Počas vianočného obdobia hrozia poranenia očí, keďže nie sme zvyknutí na zmeny v interiéri. Stačí nepozornosť, neuvážený pohyb v blízkosti stromčeka alebo vetvičiek a môže dôjsť k úrazu oka,“ varuje oftalmologička Slavomíra Hercová z bratislavskej AGEL Clinic. Poranenie oka ostrým predmetom môže spôsobiť poškriabanie až zápal rohovky.

Pokiaľ sa stane podobný úraz, prvá pomoc spočíva v aplikácii sterilizujúcich očných kvapiek a vyhľadaní odbornej lekárskej pomoci. A to aj v prípade, že v oku zostane zapichnutý predmet. Často ide o ihličie, alebo úlomky z vianočnej ozdoby. Lekárka radí ich ponechať na mieste, nedotýkať sa rany a urgentne sa dať ošetriť.

štedrá večera, kapor, zelenina Čítajte aj Poznáte typický vitamín na povzbudenie tela? V ktorej potravine ho nájdete...

Vo zvýšenej miere sa počas sviatkov objavujú aj podráždené oči zo svetelných dekorácií. „Pod pálenie a začervenanie očí sa podpisuje najmä intenzívne a blikajúce svetlo. V spojitosti s vykurovacou sezónou to môže viesť k syndrómu suchého oka. Účinná je aplikácia umelých sĺz, zvlhčovanie vzduchu, obmedzenie pobytu pred zobrazovacími jednotkami, častejšie vetranie miestnosti a správny pitný režim,“ radí očná lekárka.

MUDr. Slavomíra Hercová
hercova lekarka MUDr. Slavomíra Hercová

Zvýšená pozornosť je namieste pri otváraní šumivého vína, keďže zátka môže vletieť do oka a spôsobiť pomliaždeninu s hematómom. V takom prípade je dôležité priložiť na oko ľad.

01foto senior box Čítajte aj Šťastné a veselé aj pre ľudí v nemocniciach. Putujú k nim tisíce darov

Prskavky v tesnej blízkosti tváre môžu zase spôsobiť popáleniny kože viečka či poškodenie epitelu rohovky, čo sa prejaví pichavou bolesťou oka, prípadne neschopnosťou ho otvoriť.

Samostatnú kapitolu predstavuje zábavná pyrotechnika. Pokiaľ strelný prach zasiahne oko, alebo do neho dokonca vystrelí petarda, následky môžu byť fatálne a viesť až k strate zraku či celého oka. Preto je zásadné dodržiavať bezpečnostné predpisy vrátane zachovania dostatočnej vzdialenosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #oči #zrak #Vianoce #sviatky #Silvester #úrazy