Čo patrí na vianočný stôl a je zároveň zdravé a chutné? Aké sú symboly Vianoc? Tu sú naše tipy

Typickú vianočnú atmosféru okrem výzdoby dotvárajú aj vône, ktoré vznikajú pri pečení sladkých sviatočných dobrôt.

24.12.2022 06:00
vianoce, štedrý večer, večera, hostina, jedlo,... Foto:
Vianočný stôl.
debata (3)

Podmanivá vôňa spôsobená koreninami v koláčoch pomáha k celkovej pohode a spokojnosti pri spoločných chvíľach s rodinou. Koreniny ako škorica, kardamóm, vanilka, klinček alebo aníz nielen pekne voňajú, ale aj pozitívne ovplyvňujú zdravie.

Škorica:

Foto: SHUTTERSTOCK
škorica, korenie
  • patrí do čeľade vavrínovité a je to vždyzelený strom, ktorý môže dorásť až do výšky 10 až 15 metrov. Škoricovník má svoj pôvod v Ázii, kde sa používal ako korenie aj ako liek. V súčasnosti ho nájdeme nielen na plantážach v celom tropickom a subtropickom pásme juhovýchodnej Ázie, najmä v Indonézii, ale aj na Seychelských ostrovoch a Madagaskare alebo na americkom kontinente, napríklad v Brazílii.
  • korenina je v skutočnosti kôra olúpaná z výhonkov stromu a aby sa zachoval tyčinkovitý tvar, aký poznáme z obchodov, kúsky kôry sú vložené do seba a sušia sa na slnku.
  • priaznivé účinky na naše zdravie má škorica vďaka množstvu antioxidantov – flavonoidov, vitamínov A, B, C, E a K, z minerálnych látok obsahuje vápnik, železo, horčík, draslík, sodík a zinok. Práve pre obsah týchto zložiek pomáha imunite, má antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti. Výborná je vďaka svojim protizápalovým účinkom pri prechladnutí a bolesti hrdla.
  • je vhodná aj pre ľudí s vysokým krvným tlakom, pomáha normalizovať hladinu cukru v krvi a vedecky sa dnes uznáva použitie škoricovej kôry pri nechutenstve, tráviacich ťažkostiach, plynatosti a ľahkých kŕčoch. Svoj význam má aj pri chudnutí, znižovaní hladiny cholesterolu v krvi, ale tiež pri stavoch vyčerpanosti.
  • nemala by sa používať pri precitlivenosti na silicu a pri žalúdočných a črevných vredoch.
darčeky, Vianoce, vianočné, vianočný Čítajte aj Darčeky, ktorým by ste sa tento rok na Vianoce mali vyhnúť. Tu je deväť z nich

Vanilka:

  • dostala sa k nám z Mexika. Existuje 110 druhov rodu Vanilla. Vanilkový struk (správne tobolka), je vlastne plod orchidey naplnený čiernou kašovitou hmotou a obsahuje množstvo drobných, neklíčivých semien. Po fermentácii sa tobolky sušia na slnku, potom sa z nich extrahuje vanilín, ktorý je známy typickou sladkou vôňou a túto esenciu označujeme ako vanilková aróma.
  • obsahuje menšie množstvo komplexu vitamínov B – B1, B2, B3, B5, B6, stopy minerálov – horčík, vápnik, mangán, draslík, železo a zinok. Často sa využíva v arómaóterapii – jej vôňa pôsobí proti únave, depresívnym stavom a celkovo upokojuje nervový systém. Pitie bylinkového čaju s obsahom vanilky pomôže pri zápale v tráviacom systéme, pri kŕčoch, hnačke a žalúdočných nevoľnostiach. Vanilín sa preukázal aj ako prospešná látka pri zmierňovaní iných zápalových stavov, napr. artritídy alebo dny.

Klinček:

Foto: SHUTTERSTOCK
Klinčeky sú pre telo veľmi prospešné.
  • táto korenina sa získava z malého vždyzeleného stromu nazývaného klinčekovec voňavý, ktorý pochádza z polostrovov juhovýchodnej Ázie, Indonézie a Malajzie. Klinčeky ako ich poznáme, sú sušené, neotvorené kvetné púčiky. Do Európy ich priviezli arabskí obchodníci v ranom stredoveku a od 13. storočia boli súčasťou liečivých rastlín.
  • obsahujú sacharidy, vlákninu, vitamíny C, E a K, minerálne látky – mangán, vápnik a horčík. Klinčeková silica má vysoký podiel zlúčeniny eugenolu, ktorá má antibakteriálne a anestetické vlastnosti, uvoľňuje kŕče a utlmuje bolesť. Klinčeky sa často využívali v stomatológii na miestne znecitlivenie a pri zápalových ochoreniach zubov. Aj preto sú jeho výťažky súčasťou niektorých zubných pást a pomáhajú odstrániť nepríjemný zápach z úst. Klinčeky a klinčekový olej môžete použiť pri liečbe respiračných ochorení, kde sa uplatnia ich upokojujúce a protizápalové účinky. Môžete ho piť ako čaj, alebo ho použiť vo forme oleja a natrieť na hrudník. Zmierni kašeľ, bolesť hrdla a uvoľní dýchacie cesty. Pomôže aj tráveniu, podporí chuť do jedla a uvoľní kŕče. Keďže dokáže zrýchliť metabolizmus, je vhodný aj pri redukcii hmotnosti.
  • ak sa klinčeky využívajú ako súčasť pestrej stravy u diabetikov, pomáhajú udržiavať pod kontrolou hladinu cukru v krvi, pretože obsahujú nigericín – zlúčeninu, ktorá podporuje bunky produkujúce inzulín a tým zlepšuje jeho vylučovanie.

Aníz:

  • anízové korenie sú semiačka jednoročnej kvitnúcej rastliny s názvom bedrovník anízový, ktorý dorastá do výšky jedného metra. Môžu sa rozdrviť, ale využívajú sa aj celé. Chuť anízu je podobná s viacerými koreninami ako sú napríklad fenikel, badián alebo sladké drievko. Aníz pochádza z Egypta a pestuje sa tam už približne 3 500 rokov.
  • obsahuje vitamíny A, B a C, minerálne látky – železo, mangán, vápnik a meď. Jeho zloženie podporuje tráviaci systém, veľmi dobre pôsobí pri nevoľnosti, zvracaní, bolestiach brucha, pri hnačke, plynatosti a tiež pri gastritíde. V aníze sa nachádzajú zlúčeniny podobné estrogénu, preto je vhodný pre ženy na zmiernenie prejavov menopauzy. Dojčiacim ženám sa odporúča pitie anízového čaju na podporu tvorby materského mlieka. Má tiež antibakteriálne účinky a pomáha dýchacím cestám pri kašli.
  • „Vo viacerých štúdiách sa preukázala schopnosť anízu aj v boji proti rakovinovým bunkám. Anetol – látka prítomná v ňom, zabránila rastu rakovinových buniek a dokonca spôsobila ich zánik, vedci tiež hovoria o možnej účinnosti pri prevencii šírenia metastáz,“ hovorí Katarína Blažová z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Preukázaný je aj blahodarný vplyv anízu na naše duševné zdravie, pretože má antidepresívne účinky.
oči oko zrak Čítajte aj Sviatky na vlastné oči: Na Vianoce a Silvestra si dávajte pozor na zrak

Symboly Vianoc

Mandarínky:

  • pochádzajú z Číny a Japonska, do Európy boli dovezené v 19. storočí. Dnes sa ich pestovaniu darí v oblasti Stredomoria, rozsiahle plantáže sú vo Francúzsku aj v Turecku.
  • mandarínky podporujú imunitu, obsahujú vysoké množstvo vitamínu C, ktorý je zároveň dôležitým antioxidantom a chráni bunky pred vplyvom voľných radikálov. Dva až tri kúsky tohto obľúbeného ovocia zabezpečia odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Zastúpené sú v nich tiež vitamíny A, B1, B2, B6, B9 (kyselina listová) a vitamín E. Z mandarínok si organizmus doplní viacero minerálov, najmä draslík, horčík, fosfor, vápnik, sodík, mangán a železo.
  • vďaka vitamínom, minerálom a stopovým prvkom, ktoré obsahujú, pomáhajú chrániť cievy, obličky, podporujú ich činnosť, prispievajú k zmierneniu reumatických bolestí, znižujú riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody. Obsahujú rozpustnú vlákninu – pektín, ktorá pomáha pri trávení, plynatosti a znižovaní hladiny zlého cholesterolu v krvi.
  • majú nízky glykemický index, sú preto vhodným ovocím aj pre diabetikov a ľudí redukujúcich svoju hmotnosť. Vo vyššom množstve je v mandarínkach prítomný synefrín, ktorý pomáha uvoľniť upchatý nos a dokáže tiež spaľovať tuky.
  • toto chutné ovocie môžete pridať do rôznych šalátov, dezertov, na prípravu smoothie a sviežej limonády. Vo vianočnom čase si môžete pripraviť aj chutný punč. Svoje využitie má aj kôra z mandarínok, v ktorej je prítomný salvestrol – prírodná ochranná látka s protirakovinovým účinkom. Výťažky z kôry sa používajú aj na prípravu anticelulitídnych kozmetických výrobkov a v ázijskej kuchyni má svoje využitie pri príprave mäsitých pokrmov.
  • dôležité je aj správne skladovanie mandarínok – na tmavom mieste a pri teplote do 8 °C.

Ryby:

  • Vianoce sa vždy spájajú s konzumáciou rýb, pričom by mali byť súčasťou jedálnička počas celého roka, a to minimálne dvakrát do týždňa.
  • na Slovensku je spotreba rýb s porovnaním s inými štátmi nedostatočná. Ryby by mali konzumovať najmä deti, pretože sú mimoriadne dôležité pri ich vývoji. Odporúčajú sa najmä pre ich vysoký obsah omega 3 a 6 mastných kyselín, ktoré sú vynikajúce v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.
  • veľký význam majú aj pri udržiavaní dobrej pamäte, teda aj pri liečbe Alzheimerovej choroby. Odporúčajú sa diabetikom a ľuďom trpiacim vysokým cholesterolom. Ryby sú významným zdrojom aj minerálnych látok ako fosfor, selén, vápnik, draslík, horčík a železo, čím sa pokryje potrebná dávka, ktorú si potom netreba dopĺňať umelými vitamínmi.
  • na náš trh sa dostávajú ryby sladkovodné a v poslednom období je širšia paleta aj morských rýb. Zo sladkovodných sú najznámejšie kapor, lieň, ostriež, pstruh, šťuka, zubáč, úhor. Z morských špecialít je to makrela, losos, treska, sleď, tuniak, žralok, sardinky a šproty. „V morských rybách je vyšší obsah minerálov ako v sladkovodných rybách. Najviac je zastúpený draslík, sodík, výnimočné postavenie má vápnik, ktorého sa v rybách nachádza sedem- až desaťkrát viac ako v mäse jatočných zvierat,“ hovorí Zuzana Klinčáková z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave.
  • mimoriadne vysoký obsah vápnika majú ryby konzervované, pretože sa väčšinou konzervujú celé, teda mäso aj kosti. Ďalej obsahujú ryby fosfor, horčík, potrebný pre nervovú a svalovú činnosť, železo, zinok a meď. Morské ryby sú dôležitým zdrojom jódu, vitamínov A a D.
  • štúdie potvrdzujú, že konzumácia rýb aspoň 2-krát za týždeň má významný ochranný efekt v prevencii kardiovaskulárnych ochorení.

Cesnak:

  • jeden z najúčinnejších prírodných liekov je vhodné konzumoať po celý rok.
  • môžete ho používať denne ako prevenciu, a to dva až tri strúčiky. Je bohatý na vitamíny a minerály, vitamín B1, B6, C, mangán, vápnik, meď a selén. Alicín, ktorý cesnak obsahuje, sa vylučuje pľúcami, čo pomáha pri vykašliavaní pri zápaloch dýchacích ciest. Cesnak má antibiotické účinky, je vynikajúci na posilnenie imunity.
  • znižuje krvný tlak a hladiny LDL cholesterolu v krvi, čo pomáha pri prevencii aterosklerózy. „Pôsobí aj ako prírodný liek na riedenie krvi a tým zároveň znižuje riziko krvných zrazenín a infarktov. Cesnak tiež pomáha cukrovkárom stabilizovať hladinu cukru v krvi,“ vraví Z. Klinčáková.

Med:

Ilustračné foto. Foto: SHUTTERSTOCK
med Ilustračné foto.
  • na štedrovečernom stole mal zabezpečiť, aby ste celý budúci rok boli milí, dobrí a príjemní. Rovnako aj lásku, hojnosť či dobrotu. Symbolizuje požehnanie a byť po celý rok "dobrý ako med“. Svojimi liečivými účinkami je známy už celé tisícročia.
  • aby med mohol pôsobiť ako liek, musí byť kvalitný. Prírodný med je hutnejší a hoci sa jeho konzistencia mení podľa spôsobu výroby, steká pomaly. Má kvetinovú vôňu a nerozlieva sa ako sirup.
  • podporuje imunitný systém, črevnú mikroflóru, krvotvorbu a správne vyprázdňovanie. Znižuje krvný tlak, pomáha pri nespavosti a zároveň upokojuje nervový systém. Je výborným bojovníkom pri prechladnutí a chrípke. Pôsobí antibakteriálne a protizápalovo a to na väčšinu bakteriálnych ochorení. Vďaka antioxidantom pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva. Posilňuje, pomáha liečiť migrény. U detí sa med používa pri liečbe kašľa, ale lieči napríklad aj afty a ochorenia dýchacích ciest.
  • má široké využitie aj v prírodnej kozmetike – hydratuje a vyživuje pokožku a vlasy.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava

3 debata chyba
Viac na túto tému: #sladkosti #Vianoce #vanilka #škorica #kardamón #vianočný stôl