Slovensko bojuje s nedostatkom liekov. Nie však v komárňanskej nemocnici. Tam si ich vyrábajú sami

V posledných týždňoch sa stupňujú problémy s dostupnosťou niektorých liekov. Tento nedostatok pretrváva aj napriek snahe situáciu riešiť zo strany výrobcov, distribútorov a štátnych autorít. Problémom sú aj niektoré, v minulosti bežné voľnopredajné lieky. Dobrou správou pre pacientov je, že farmaceuti komárňanskej nemocnice dokážu niektoré momentálne nedostatkové lieky pripraviť vo forme individuálne pripravovaných liekov.

24.12.2022 09:08
agel komarno131
debata

Kým v minulosti medzi nedostupné lieky patrili lieky používané prevažne v nemocniciach (napr. antimikrobiálne liečivá, anestetiká, cytostatiká), alebo lieky vydávané na lekársky predpis (napr. nízkomolekulárne heparíny a antimikrobiálne liečivá), v súčasnosti pacienti pociťujú výpadok aj bežných voľnopredajných liekov (čapíky pre deti na horúčku a bolesť, tablety na bolesť hrdla).

zemiakový šalát, zdravá výživa Čítajte aj Sviatočné stravovanie je náročné. Ktorým zlozvykom by ste sa mali vyhnúť?

Dôvody ich nedostupnosti sú mnohokrát objektívne a nepredvídateľné. Rezort zdravotníctva definoval ako možnú príčinu problémy vo výrobe resp. v logistike, reexport, neúčelné hromadenie liekov pacientmi, nárazovo zvýšený dopyt po niektorých typoch liekov aj z dôvodu mimoriadnej situácie.

+1

Nemocniční farmaceuti Nemocnice AGEL Komárno sa snažia pomáhať pacientom, aby mali dostupné lieky v čo najväčšej miere.

„Pripravujeme niektoré nedostatkové lieky vo forme individuálne pripravovaných liekov. Z voľnopredajných, tzv. OTC sú to napríklad čapíky s obsahom paracetamolu a ibuprofénu pre deti, ďalej niektoré očné kvapky, napr. náhradu Ophtalmo-septonex int opo, alebo náhradu Imazol krémpasty. Z liekov dostupných na lekársky predpis pripravujeme čapíky s obsahom prednisonu, očné kvapky s obsahom homatropínu, povidónu a kapsuly s obsahom nitrofurantoínu, vankomycínu a iných. V súčasnosti pripravujeme vyše sto individuálne pripravovaných liekov takmer na dennej báze,“ hovorí vedúca farmaceutka Nemocnice AGEL Komárno Hajnalka Komjáthy.

"Žiaľ, nie je možné každý vypadnutý liek nahradiť vo forme individuálne pripravovaných liekov, ale pre pacienta robíme maximum, čo je v našich silách,“ dodala Komjáthy.

debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #lieky #farmaceuti