Mandle k sviatkom (a nielen k nim) jednoducho patria. A to nielen pre svoju chuť. Sú aj veľmi zdravé

Sú skvelé na prípravu viacerých jedál a dobrôt vo vianočnom období. Výborne chutia k rybám, v zeleninovom šaláte, na vianočke, alebo napríklad s medom a škoricou ako maškrta pri sledovaní obľúbených rozprávok.

26.12.2022 13:55
mandle Foto:
Ilustračné foto.
debata

· Sušienky, rohlíčky a koláčiky z mandľovej múky zasa ocenia ľudia s bezlepkovou diétou. „Sú vynikajúcim zdrojom viacerých vitamínov a minerálov, preto by nemali chýbať v našom jedálničku počas celého roka“, hovorí Mgr. Katarína Blažová z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

Považujeme ich za orechy, avšak ide o semeno mandľovníka, ktoré je ukryté v kôstke. Mandľovníky pochádzajú z oblasti centrálnej a juhozápadnej Ázie. S obľubou ich konzumovali aj Rimania a považovali ich za potravinu podporujúcu plodnosť.

pomelo Čítajte aj Bojujete so zápalom, horúčkou, kašľom či prechladnutím? Liekom môže byť "obyčajné" pomelo

Konzumáciou mandlí si môžeme zabezpečiť prísun viacerých dôležitých živín – vitamín A, E, B, vápnik, horčík, fosfor, meď, zinok, draslík, mangán, železo, selén a sodík. „Prospejú napríklad nášmu mozgu a nervovému systému, pretože obsahujú riboflavín (vitamín B2) a L-karnitín, ktoré podporujú zvýšenie aktivity mozgu, tvorbu nových nervových dráh a tým znižujú riziko vzniku Alzheimerovej choroby“, tvrdí odborníčka na zdravú výživu.

Pre obsah fosforu a vápnika sú výborné pre zdravie našich kostí, chránia nás pred rizikom vzniku osteoporózy. Ak ich zaradíme do jedálnička, pomôžu nám zvýšiť úroveň lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) – tzv. „dobrý cholesterol“ – a zároveň znížiť hladinu lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), tzv. „zlý cholesterol“.

‍Vitamín E pôsobí ako silný antioxidant a chráni nielen našu imunitu, ale znižuje riziko ochorení srdca a v kombinácii s flavonoidmi tvorí ochranu proti poškodeniu cievnej steny. Vďaka prítomnosti dvoch veľmi dôležitých mastných kyselín – linolovej a linolénovej pomáhajú mandle pri znižovaní zápalových procesov.

Mandle majú blahodarný vplyv aj na našu pokožku, preto sa ich výťažky často pridávajú do kozmetiky a využíva sa ich hydratačný účinok.

pálenie záhy - bolesť hrdla Čítajte aj Čo pomôže, keď sa kyselina tlačí do hrdla? "Liek" nájdete v každej domácnosti

„Ak potrebujeme znížiť hmotnosť, tiež nám vedia byť nápomocné, keďže spôsobujú pocit sýtosti a bránia tak prejedaniu sa. Približne štyri až päť mandlí denne nám zabezpečí dostatok vlákniny, ktorá je výborná v prevencii zápchy“, hovorí Katarína Blažová.

Najviac nutričných zložiek prijmeme ak ich budeme konzumovať celé spolu s hnedou šupkou. Na priamu konzumáciu využívame tzv. sladké druhy mandlí. Z horkých druhov mandlí sa vyrába mandľový olej, vhodný na ochutenie rôznych pokrmov. Inak sú horké mandle nepoužiteľné kvôli obsahu kyseliny kyanovodíkovej, ktorá je však pri procese výroby oleja odstránená.

Zdroj: Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hl.m.

debata chyba
Viac na túto tému: #jedlo #vitamíny #minerály #mandle #maškrta