Čo robiť s poškodenými peniazmi? Kedy vám ich vymenia zadarmo a kedy musíte platiť?

Eurové bankovky sú vyrobené z papiera zhotoveného z čistej bavlny, aby boli pružné a odolné voči opotrebovaniu. Napriek tomu sa stáva, že dôjde k ich poškodeniu. Najčastejšie ich omylom roztrhneme, vyperieme v práčke, požujú nám ich domáci miláčikovia alebo pomaľujú či nebodaj rozstrihajú deti.

02.01.2023 10:00
poskodene eura Foto:
debata

Ľudia tiež zvyknú nosiť zafúľané či obhorené bankovky, no problém nastáva až vtedy, keď sú na nich škvrny, keďže vzniká riziko, že mohli byť zneutralizované pri krádeži. Samostatnú kategóriu tvoria mince, k poškodeniu ktorých nemohlo prísť úmyselne, napríklad vyvŕtaním diery. Škvrny na tele bankovky sú väčšinou v poriadku, pokiaľ nie sú na okrajoch.

Ak sú bankovy natrhnuté, v obchode vám ich nevezmú, a tak nezostáva iné, než sa začať zapodievať ich výmenou. Prečo to je ale nutné? Nejde o nič viac ani menej ako o dôveru ľudí k eurovým bankovkám, preto musí byť zaručená ich pravosť, čistota a integrita. Znečistené a poškodené bankovky sa preto likvidujú.

Len v roku 2019 vyradili národné centrálne banky približne 5,1 miliardy bankoviek, lebo už nespĺňali prísne normy. Zatiaľ čo roztrhnuté bankovky sa vymieňajú na počkanie, u chýbajúcich častí je to už iné.

Pokiaľ z bankovky chýba viac ako centimeter na dĺžku alebo na šírku, je ich možné vymeniť na jednom zo 6 pracovísk Národnej banky Slovensku (NBS) osobne, alebo ich zaslať na adresu ústredia poštou. Tu platí pravidlo polovice. Výmena necelých bankoviek sa robí iba v prípade, keď z nej nechýba viac ako 50 %, pričom predkladateľ musí preukázať, že chýbajúce časti boli zničené v žiadosti, v ktorej predkladateľ uvedie aj podrobný opis toho, ako došlo k ich poškodeniu.

Pokrčené bankovky nepredstavujú problém. Pozor na zámer. Bankovky nemôžu byť zničené zámerne, musíte preto doložiť písomné vysvetlenie, ako k ich poškodeniu došlo.

Podozrivé škvrny

Ak zistíte, že máte v peňaženke bankovku, ktorá má na sebe farebnú škvrnu, je tu istá pravdepodobnosť, že bola ukradnutá. Môže ísť o atrament pochádzajúci zo zariadení proti krádeži.

Ako ich rozoznáte? Pri zafarbení bankovky inteligentným systémom na neutralizáciu bankoviek ochranný atrament vsiakne do bankovky a zanechá stopy, ktoré sú spravidla výraznejšie na okrajoch.

Najčastejšie používanými farbami ochranného atramentu sú svetlofialová, zelená, modrá, červená alebo čierna. Atrament zvyčajne tečie od okrajov do stredu bankovky, čím vytvára charakteristic­kú stopu.

Niektoré bankovky môžu mať vyblednutú alebo zmenenú farbu, to preto, lebo sa ich páchatelia snažili o odstránenie atramentu. Lepšie preto urobíte, keď ich odmietnete prevziať. Keď už ich ale máte v peňaženke, treba ich odovzdať v NBS a predložiť písomné vyhlásenie, ako ste sa k nim dostali.

Náhrady sa neposkytujú za eurobankovky a euromince:

  • pri ktorých je podozrenie, že sú falšované, alebo pozmenené
  • za úmyselne poškodené euromince, napríklad za euromince s vyvŕtaným otvorom
  • za úmyselne znehodnotené alebo poškodené eurobankovky
  • za necelé euromince
  • ak ich poškodením bol spáchaný trestný čin
  • ak pochádzajú z trestného činu
  • za eurobankovky a euromince poškodené za účelom ich znehodnotenia (výrazne označené textom „SPECIMEN“ alebo „VZOR“, alebo eurobankovky, ktoré sú poškodené prederavením piatimi pravidelnými otvormi)
  • ak eurobankovka je zložená z viac častí, ktoré nepatria k sebe.

Ak sa však na bankovke nachádzajú len veľmi slabé škvrny alebo len niekoľko menších, pričom jej okraje sú v pôvodnom stave, s najväčšou pravdepodobnosťou ide len o náhodné znečistenie, napríklad tečúcim perom.

Tiež je potrebné doložiť písomné vysvetlenie k typu škvrny, znečistenia alebo impregnácie. Tieto bankovky podľa všetkého nie sú kradnuté a banka ich prijme a dostanete novú bankovku, alebo vám jej hodnota bude poukázaná na účet. Môžete tak urobiť aj poštou, pričom ich zašlete na adresu ústredia.

Mince bezplatne do 100 kusov

Niekedy sú mince silne znečistené, čo je najčastejším dôvodom ich výmeny. Pokiaľ chcete vymeniť euromince v hodnotách 5, 10, 20, 50 centov, 1 a 2 eurá, tento úkon je bez poplatku do 100 kusov.

Ak ich máte viac, rátajte s poplatkom vo výške 1 % z hodnoty všetkých. Výmena 1 a 2 centových eurových mincí je bez poplatku. Pokiaľ sa rozhodnete mince vymeniť osobne, buď vám ich vymenia v ústredí alebo v expozitúrach NBS na počkanie do počtu 1 000 kusov vrátane, no pokiaľ ich je väčšie množstvo, navrhne vám príslušný pracovník iný termín prevzatia. Môžete tak urobiť aj poštou. Budete potom potrebovať priložiť rovnaké dokumenty ako v prípade bankoviek – fotokópiu identifikačnej dokumentácie, vyplnený výmenný lístok či IBAN účtu.

Zdroj: NBS

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #NBS #bankovky #poškodené peniaze