Viete, ktoré ovocie má zdravotné benefity a je aj symbolom lásky a romantiky?

Liči alebo litchi je exotické ovocie, ktoré má pôvod v Číne. Číňania nazývajú liči ako "dračie oko" kvôli vizuálnej podobnosti ovocia s kožou magických tvorov.

19.02.2023 08:38
liči, varecha, Foto:
Liči.
debata

Toto ovocie je v Číne symbolom lásky a romantiky. Rastie v tropických pásmach. Strom liči dorastá do výšky 10– 15 metrov a miluje svetlo a teplo. Táto exotická rastlina preto nezvláda mrazy.

Chutný plod liči (litchi) je ukrytý pod šupkou podobne ako orech. Šupka nie je jedlá. Konzumuje sa dužina, ktorá sa ľahko vylúpne z tvrdého obalu. Je veľmi šťavnatá a má sladkokyslú chuť.

‍V tomto ovocí nájdeme veľa antioxidantov, vitamínov a ďalších dôležitých látok pre celkové zdravie človeka. Vysoké množstvo vitamínu C účinne funguje na imunitu.

„Ovocie je účinné pri prechladnutí a kašli. Vláknina, ktorá sa nachádza v tomto ovocí, pomáha pri problémoch tráviaceho systému,“ hovorí Zuzana Klinčáková z odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave. Liči z hľadiska minerálov dodá organizmu „aj vyvážené množstvo horčíka, fosforu a vápnika, ktoré sú nevyhnutné pre pevné kosti“, tvrdí odborníčka.

Konzumovať ho môžeme čerstvé, ale sa dá kúpiť aj sušené. Môžeme ho použiť pri príprave ovocných šalátov, ovocných kokteilov, džemov či marmelád. Výbornou alternatívou je i príprava rôznych zdravých nápojov.

debata chyba