Rezort práce rozdá chudobným rodinám viac ako 100 tisíc potravinových balíčkov. Kto a kedy ich dostane?

Už na jar začne Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny spoločne s vybranými partnerskými organizáciami s distribúciou potravinových a hygienických balíčkov.

21.02.2023 18:20
jedlo, koláž, potraviny, potravinová pomoc,... Foto: , ,
debata (11)

Počas marca a apríla po celom Slovensku rozdelí približne 100 tisíc potravinových balíčkov naplnených trvanlivými potravinami ako sú múka, ryža, cestoviny, cukor či strukoviny.

Ďalších približne 65 tisíc hygienických balíčkov bude obsahovať gél na pranie, saponáty, mydlo, čistiace prostriedky, zubnú pastu či šampón.

Táto forma pomoci je určená pre jednotlivcov, rodiny s deťmi, dôchodcov, invalidov a ťažko zdravotne postihnutým ľudom, ktorí sú príjemcami pomoci v hmotnej núdzi a ocitli sa v mimoriadne nepriaznivej alebo krízovej životnej situácii, z ktorej sa nedokážu sami dostať.

Pri distribúcii potravinových balíčkov ide o osoby žijúce v domácnostiach a osoby, ktorým je poskytovaná sociálna služba v zariadení sociálnych služieb bez poskytovania stravy;

Pri distribúcii hygienických balíčkov sú to najmä rodiny s nezaopatrenými deťmi, ktoré nemajú príjem zo zárobkovej činnosti.

Koneční prijímatelia nemusia o balíky žiadať. Partnerské organizácie zabezpečia, aby sa k nim dostali.

Podľa údajov EU SILC 2021 bolo na Slovensku pod hranicou chudoby 17,6 % detí do 18 rokov, 33,6 % jednotlivcov s aspoň jedným dieťaťom (neúplné rodiny) a 36,3 % rodín s tromi a viac deťmi.

Presný harmonogram distribúcie balíčkov s podrobnými informáciami vopred zverejní Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny na svojej webovej stránke.

Zdroj: ministerstvo práce

11 debata chyba
Viac na túto tému: #potravinová pomoc #Ústredie práce #chudobní ľudia