Drahé energie dopadli aj na kúpele

Kúpele zažívajú v posledných rokoch veľké zmeny. Po mimoriadne náročnom covidovom období sa tak ako ostatní boria s energetickou krízou i dosahmi vysokej inflácie.

06.03.2023 12:00
kupele Foto:
Ilustračné foto
debata

Obdobie pandémie bolo pre kúpeľné zariadenia veľkou zaťažkávajúcou skúškou, mnohé boli zatvorené, museli sa prispôsobovať hygienickým nariadeniam a rôznym obmedzeniam a nakoniec aj „bojovať“ o možnosť liečenia práve pacientov po prekonaní covidu. Po všetkých peripetiách sa nádejali, že situácia sa zmení k lepšiemu a klientov bude pribúdať.

116 188 pacientov

sa v kúpeľoch liečilo v roku 2021

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií sa tak aj stalo a po dramatickom poklese návštevnosti v roku 2020 sa ľudia do kúpeľov začali vracať, hoci pravdou je, že značná časť z nich si liečbu platila sama. V roku 2021 ukončilo liečenie v kúpeľných zariadeniach vyše 116-tisíc pacientov, čo bolo o 5 % viac ako v predchádzajúcom pandemickom roku. Okrem toho, že najviac ľudí chodí do kúpeľov s ochoreniami pohybového ústrojenstva, pomáhajú najčastejšie pri chorobách dýchacích ciest a obehového ústrojenstva. Našťastie, Slovensko je bohaté na prírodné zdroje vhodné na liečbu i prevenciu srdcovo-cievnych ochorení, metabolických či nervových porúch, ekzémov, alergií, problémov s dýchaním alebo neplodnosťou.

lekár, posudok, invalid, dôchodok, Čítajte viac Ako sa dostať do kúpeľov?

Predstavitelia kúpeľov, ktorých sme oslovili, sa netaja tým, že v súčasnosti im vrásky na čele robia najmä vysoké ceny energií a s tým súvisiace ďalšie náklady. Nečudo, kúpele patria k energeticky náročným prevádzkam. Takže sa podľa všetkého nevyhnú nielen zvyšovaniu cien, ale napríklad aj úvahám o tom, či a ktoré prevádzky otvoria v štandardnom alebo v obmedzenom režime. Nadšení z toho nie sú, pretože ako hovorí Katarína Lazorčáková z kúpeľov Nový Smokovec, akékoľvek obmedzovanie procedúr je veľmi nerozumný krok, ktorý môže v konečnom dôsledku efekt kúpeľnej liečby oslabiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #energetická kríza #drahé energie