Procedúry v kúpeľoch pomáhajú telu i duši

Okrem overených klasických procedúr využívajú dnes kúpele aj moderné fyziatrické a balneologické postupy. Komplexný pobyt pozostáva z kombinácie rôznych procedúr.

21.03.2023 10:00
kúpele, masáž, liečenie Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • Rozpis procedúr – Kúpeľný preukaz, v ktorom je uvedený čas a miesto poskytovania každej predpísanej procedúry, dostane pacient na začiatku pobytu, po absolvovaní lekárskej prehliadky. Počet sa pohybuje od jednej do päť, obvykle bývajú tri a pacient by mal pre zlepšenie zdravotného stavu a dosiahnutie efektu liečby absolvovať všetky.
  • Pred každou procedúrou odovzdajte Kúpeľný preukaz pracovníkovi kúpeľov, ktorý svojím podpisom potvrdí, že ste ju absolvovali. Pred odchodom z liečenia potvrdíte správnosť údajov svojím podpisom.
  • Kúpele často vyžadujú, aby prišiel pacient na procedúru 10 – 15 minút vopred, snažte sa to dodržiavať. V prvých dňoch sa potrebujete zorientovať a kým miesto procedúry nájdete, môže vám to chvíľu trvať. Ak na procedúru prídete neskoro, alebo vôbec, prepadne vám. Väčšina z nich si nevyžaduje špeciálnu prípravu a ani pomôcky.

Poraďte sa s lekárom

Každá indikácia má svoje špecifické kúpeľné procedúry, môže však mať aj kontraindikácie, takže nemusí byť vhodná pre každého. Všetky aspekty zváži kúpeľný lekár. Po vstupnom vyšetrení a zhodnotení zdravotného stavu spracuje a pripraví každému pacientovi individuálny plán liečby. Ak niektorú procedúru netolerujete, alebo sa po nej u vás objavia ťažkosti, poraďte sa s lekárom, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

kupele Čítajte viac Drahé energie dopadli aj na kúpele

Typy kúpeľných procedúr

Podľa zdroja, ktorý kúpeľné procedúry využívajú, a spôsobu ich poskytovania sa rozdeľujú do viacerých skupín.

Elektroliečba

Využíva účinky elektrickej energie, jej hlavnou úlohou je stimulovať nervy a svaly striedavým elektrickým prúdom rôzneho priebehu a frekvencie. Elektroliečebné procedúry využívajú pôsobenie nízko, stredne i vysokofrekven­čného prúdu. Frekvencia, šírka impulzov a ich amplitúda sú prispôsobené danému zdravotnému problému. Vďaka pôsobeniu špecifických druhov prúdu podporuje táto liečba chod fyziologických procesov v tkanivách. Pomáha liečiť mnohé neurologické, ortopedické a interné ochorenia. Elektroliečebné procedúry majú analgetický, myorelaxačný, spasmolitický, hypermetický a antiedematózny účinok.

Teploliečba

Počas aplikovania tepelných podnetov reaguje organizmus rozširovaním ciev, zrýchlením srdcovej činnosti a zvýšením dychovej frekvencie. Už pri zvýšení telesnej teploty o jeden stupeň Celzia sa tep zrýchli o 12–20 úderov za minútu a dychová frekvencia sa zvýši o 5–6 dychov. Zvýšenie prekrvenia vedie k zlepšeniu a urýchleniu metabolizmu tkanív, čo pomáha znižovať bolesť vyvolanú svalovým napätím. Teploliečba sa využíva pri akútnych úrazoch a zápaloch pohybového systému, chronických reumatických ochoreniach pohybového aparátu a reflexných svalových zraneniach. Procedúry z oblasti teploliečby sa neodporúčajú pri poruchách citlivosti, alergii na chlad, angíne pectoris, precitlivenosti na teplo, opuchoch neznámeho pôvodu, otvorených poraneniach kože a horúčkových stavoch.

kúpele, vana, wellness Čítajte viac Kúpele: Ako sa do nich dostanete a koľko za ne zaplatíte?

Vodoliečba

Jej základom je vystavenie organizmu pôsobeniu tepelnej a pohybovej energie a pôsobeniu špeciálnych liečebných a chemických látok, ktoré sa vo vode nachádzajú. Pôsobenie tepelnej energie je dané teplotou vody, pôsobenie pohybovej energie zabezpečuje tlak a prúdenie vody. Špecifický chemický účinok vody závisí od zloženia vody, ktorá bola na liečebnú procedúru použitá. Vodoliečba podporuje regulačné procesy, vyrovnáva poruchy prekrvenia, trénuje regulačný systém, pomáha správnej funkcii vegetatívnych reflexov, vyrovnáva základné napätie oboch zložiek vegetatívneho nervového systému, zlepšuje prekrvenie, výživu a premenu látok v koži, jej imunitné vlastnosti, aj periférne prekrvenie. Kontraindikáciou pri vodoliečbe je alergia na niektorú chemickú zložku vody, otvorené rany na koži a pri niektorých procedúrach aj tehotenstvo, kŕčové žily, osteoporóza, kardiologické ťažkosti, stavy krátko po operáciách, kožné ochorenia a epilepsia. Najznámejšie vodoliečebné procedúry sú hydromasážna vaňa a vírivka.

Inhalácia

Ide o úmyselné vdychovanie jemne rozptýlených látok (plynov, pár, hmlovín), s liečivým účinkom. Pomáha zlepšiť dýchanie, prekrviť sliznice dýchacích ciest, neutralizovať zápalové reakcie slizníc a pôsobí antisepticky a antialergicky. Inhalačné procedúry sa používajú na liečbu horných a dolných dýchacích ciest, pri bolestiach hlavy, nervovej vyčerpanosti, ženských problémoch a nespavosti. Medzi kontraindikácie inhalácií patrí tehotenstvo, TBC, zhubné nádory, epilepsia, inkontinencia, stavy po hlbokej trombóze, infekčné choroby, hypertenzia, známky obehového zlyhania, dekompenzovaná cukrovka, hnisavé ochorenia kože a plesne.

Zdroj:kupele.net­.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #kúpeľný pobyt #kúpeľná liečba