Ceny potravín výrazne menia nákupy

Slovenská domácnosť dáva na potraviny takmer 20% zo svojho rodinného rozpočtu a v rámci krajín V4 sú u nás najdrahšie. Napriek tomu ešte stále máme rezervy pri ich využívaní.

08.03.2023 10:00
nákup, ceny potravín, obchod, pulty Foto:
Ilustračné foto.
debata

Okrem vlečúcej sa koronakrízy sa pod vyššie ceny potravín v poslednom období výrazne podpisuje aj inflácia a negatívne dopady vysokých cien energií. Nehovoriac o tom, že štát dlhodobo nepodporuje domácich potravinárov ako napríklad v susedných krajinách, a o vysokom odvodovom zaťažení.

Nákupné zvyklosti začali meniť Slováci už počas pandémie, keď sa do popredia dostali on-line nákupy a mnohí začali oveľa dôkladnejšie premýšľať, čo nakúpiť. Zákazníci si dnes neraz zvolia radšej lacnejšie produkty s nižšou pridanou hodnotou, čiže menším dôrazom na kvalitu.

nákup, potraviny, kuchyňa, ovocie, zelenina Čítajte aj Decembrová inflácia zostala na 15,4 percenta. Ceny potravín nepretržite rastú

Zložitá ekonomická situácia sa prejavuje aj v tom, že veľké obchodné reťazce v poslednom období zaznamenávajú stúpajúci záujem o svoje privátne značky potravín, ktoré ponúkajú obvykle v prijateľnejších cenových reláciách. Bonusom pritom je ich slovenský pôvod. Oveľa vyšší záujem prejavujú zákazníci aj o akciové ponuky, hoci ani tie už nemusia byť práve najlacnejšie.

54,9 % Slovákov šetrí na potravinách na úkor kvality

Napriek tomu, že v uplynulom roku boli potraviny medziročne drahšie o vyše osemnásť percent, máme pri ich využití ešte rezervy. Svedčí o tom fakt, že stále vyhadzujeme do odpadu chlieb, ovocie, zeleninu, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale i nerozbalené potraviny. "Analýza Eurostatu v roku 2020 ukázala, že potravinami plytváme nielen my, ale aj obyvatelia ostatných krajín Európskej únie,“ hovorí analytička WOOD & Company Eva Sadovská. Pozitívom je, že v tomto smere nepatríme k "najlepším“.

slnečnice Čítajte aj Prečo vo výrobe potravín kráča Slovensko opačne ako rozvinuté krajiny? Čie a aké potraviny jeme?

Najviac potravinového odpadu pripadá na jedného obyvateľa Cypru – zarážajúcich 397 kilogramov, nasledujú Dáni s 221 kilogramami a Gréci so 191 kilogramami. V nelichotivom rebríčku patríme skôr k tým lepším, do odpadu vyhodíme ročne asi 83 kilogramov potravín, najmenej odpadu pripadá na obyvateľov Slovinska – 68 a Chorvátska – 71 kilogramov.

Realitou je, že väčšina Slovákov v súčasnosti chtiac-nechtiac na kvalite jedla šetrí. Podľa prieskumu spoločnosti Edenred až 54,9 % opýtaných priznalo, že na strave a potravinách musia šetriť aj na úkor kvality, 38 % z 1 042 respon­dentov odpovedalo, že sa radšej uskromnia v iných oblastiach, no kvalitu stravy oklamať nechcú.

A tak sa zdá, že súboj ceny a kvality potravín naberá opačný trend ako v minulých rokoch, keď kvalita získala v porovnaní s cenami silnejšiu pozíciu. Aj preto poľnohospodári, potravinári, pekári, mliekari a ďalší zainteresovaní pripomínajú, že v ťažkých časoch je ešte dôležitejšie, aby sme dávali prednosť domácim výrobkom a produktom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ceny potravín #kvalita na pultoch #nákupné správanie