Ktoré mlieko je naozaj slovenské. Takto ho v obchodoch spoznáte ľahko...

Mlieko a mliečne výrobky so slovenským pôvodom spoznáte v obchode ľahko. Na obale každého mliečneho výrobku vyrobeného na Slovensku nájdete okrem názvu výrobcu aj oválny symbol – SK OVÁL.

27.02.2023 10:00
malé dievčatko napína biceps, pohár mlieka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (26)

SK OVÁL je zárukou slovenského pôvodu mlieka a výrobkov z neho. Oválny symbol je daný legislatívou Európskej únie a musí byť uvedený na obale všetkých mliečnych výrobkov.

Čo znamenajú údaje v ovále?

Dve veľké tlačené písmená umiestnené v hornej časti oválu označujú skutočnú krajinu pôvodu mliečneho výrobku. Označenie SK znamená, že je vyrobený na Slovensku. Mliečne výrobky dovážajú na slovenský trh aj ďalšie európske štáty, takže na obaloch nájdete aj označenie CZ, DE, HU, NL, PL a podobne.

Schvaľovacie číslo konkrétnej slovenskej mliekarne. Aktuálne je na Slovensku 369 prevádzkarní, v ktorých spracúvajú surové mlieko na mliečne výrobky. Každá mliekareň má svoje unikátne schvaľovacie číslo, ktoré jej udelí Štátna veterinárna a potravinová správa SR a musí ho na svojich výrobkoch uvádzať.

Kaufland, pr, nepouzivat Čítajte aj Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?

V spodnej časti oválu je označenie ES – Európske spoločenstvo.

Schvaľovacie čísla slovenských prevádzkarní spracovávajúcich surové mlieko na mliečne výrobky sú uvedené na stránke slovenskemlie­ko.sk.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenské potraviny #mlieko #mliečne výrobky #kvalita potravín #kvalita na pultoch