Päť tipov, ktoré vám pomôžu ušetriť energie v domácnosti

Podobne, ako v iných krajinách, aj slovenské domácnosti či firmy zápasia s neustále stúpajúcimi cenami energií. Ak aj vás strašia rastúce výdavky a premýšľate nad tým, ako ich znížiť, možno vás inšpiruje niekoľko jednoduchých tipov od nezávislej spotrebiteľskej organizácie dTest.

23.03.2023 09:50
ceny energie žena zarmútok neistota Foto:
debata (1)

1. Nainštalujte si svetlá s detektorom pohybu

Častým problémom v domácnostiach sú vysoké účty za elektrinu. Tie nám do veľkej miery môže zvýšiť napríklad aj zbytočné svietenie. Stáva sa vám, že odídete z jednej miestnosti a zabudnete zhasnúť? Svietite omylom aj počas dňa? Svetlá s detektorom pohybu a automatickým vypínaním sú pre vás ideálnym riešením. Stačí pritom, keď si tento typ svetiel nainštalujete do miestností, v ktorých trávite menej času. Na trhu je dostupné množstvo produktov a to od LED svietidiel až po solárne svetlá, ktoré sa postarajú o ešte väčšiu úsporu energie.

2. Uvoľnite priestor v okolí kúrenia

Udržiavanie príjemnej teploty v domácnosti je veľmi dôležité. Ešte stále máme pred sebou niekoľko mesiacov, kedy budú teploty výrazne kolísať a zapnuté kúrenie vám preto poslúži. Skontrolujte priestor v okolí radiátora, mal by byť totiž voľný. V jeho blízkosti by sa nemal nachádzať žiadny nábytok a dokonca ani záclony. Mohli by totiž brániť voľnému prieniku tepla do miestnosti.

3. Varte na indukčnej platni

Varenie na indukčnej doske je úspornejšie, pretože pri ňom nenastávajú tepelné straty do okolia. „Teplo, ktoré indukčná doska produkuje, sa dostáva priamo do hrncov a práve to z nej robí víťaza v kategórii energetickej úspornosti. Pri tomto type varnej dosky tak dokážete ušetriť až polovicu nákladov,“ zdôrazňuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová. Indukčná doska vám okrem energií navyše ušetrí aj čas, keďže sa nahrieva oveľa rýchlejšie.

4. Umývačku riadu zapínajte, až keď je plná

Umývačka riadu môže v domácnosti ušetriť naozaj veľké množstvo vody i financií. V porovnaní s ručným umývaním vďaka nej dokážete ušetriť aj viac ako 40 litrov vody. Umývačku sa však snažte vždy púšťať až keď je plná, čo vám ušetrí ďalšie náklady na jej prevádzku. Využívať môžete aj rôzne EKO programy či programy určené na polovičnú náplň. Tie totiž spotrebu energií prispôsobia jej aktuálnemu obsahu.

5. Práčku naplňte tak akurát

Verili by ste, že mnoho domácností robí chybu pri využívaní práčky? Po správnosti by práčka nemala byť ani preplnená, aby sa bielizeň efektívne oprala, ale ani poloprázdna, aby sa zbytočne neplytvalo vodou. Práčka sa považuje za optimálne naplnenú vtedy, keď v jej bubne po naplnení bielizňou zostane priestor na zovretú päsť. Ako vidíte, pri šetrení v domácnosti často nie je potrebné podnikať žiadne veľké kroky. Aj drobné zmeny pomôžu ochrániť nielen vašu peňaženku, ale aj životné prostredie. Tak čo, vyskúšate ich?

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #elektrina #šetrenie energiami