K najtradičnejším veľkonočným pochúťkam patrí šunka, klobásy, údené mäso, vajíčka i rôzne zákusky a koláče. Nie všetky dobroty sa zjedia naraz, je dobré vedieť, ako môžete správne zabaliť a uskladniť zvyšky.

Prísne testy na plasty
Jedným z najpopulárnejších obalov v domácnosti sú plastové nádoby. Môžete do nich zabaliť rôzne typy potravín za rôznych podmienok, výrobca garantuje účel použitia.
„Všetky plastové materiály a predmety sa pred použitím testujú na konkrétne podmienky podľa štandardných postupov, takže sú zdravotne bezpečné. Pri testovaní sa pritom zohľadňujú najhoršie podmienky, ktoré môžu v bežnej praxi nastať, konkrétne použitie testovaného materiálu a predmetu aj to, či sa bude používať jednorazovo alebo opakovane,“ radí Milada Syčová, vedúca Národného referenčného centra pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade.
"Plastové obaly sa testujú na rôzne typy potravín – kyslé, mlieko a mliečne výrobky, suché i tukové a sleduje sa čas i teplota testovania. Prečítajte si vždy písomnú inštrukciu o správnom používaní plastového obalu a rešpektujte odporúčania výrobcu. Správnym používaním sa ochránite pred možnou migráciou chemických látok,“ dodala.

Šunka do alobalu nepatrí

Pri balení zvyškov jedál sa nespoliehajte príliš na polystyrénové obaly. "Tie sú určené na jednorazové použitie. Riziko migrácie z týchto obalov do potravín je síce nízke, no jedlá v nich radšej nenechávajte dlhšie ako štyri hodiny a ani ich nepoužívajte opakovane. Na čas prihliadajte i pri používaní alobalu. Je určený len na krátkodobý priamy kontakt s potravinami, najviac štyri hodiny, pričom hlavne kyslé a veľmi osolené jedlá by ste doňho nemali vôbec baliť. Typické veľkonočné jedlá – majonézový šalát, salámy, klobásy, ani údené mäso doňho rozhodne nepatria,“ uvádza odborníčka. Radí tiež nepoužívať opakovane kelímky a nádoby, v ktorých už boli balené potraviny.

Pozor na čas a teplotu
Okrem balenia je pre uchovanie výživových hodnôt jedál dôležitý aj čas a teplota. Zvyšky pečeného, vareného, duseného, či vysmážaného mäsa vcelku môžete pri teplote 0°C až 4°C uchovávať najviac 24 hodín.
Mäsové či syrové nárezy a obložené misy vydržia pri rovnakej teplote 24 hodín, ak ich necháte pri 5°C až 8°C zjedzte ich najneskôr do dvanástich hodín. Menej času máte na skonzumovanie šalátov, či už zeleninových, ovocných, strukovinových alebo rybacích. Pri teplote 0°C až 4°C vydržia dvanásť hodín, pri 5°C až 8°C iba šesť hodín. Čas a teplota sú dôležité i pri sladkých dobrotách, krémové zákusky a šľahačka vydržia pri teplote do 4°C 24 hodín, pri 5°C až 8°C len dvanásť hodín.
Vajíčka, najtypickejší symbol Veľkej noci, majú trvanlivosť 28 dní od znesenia. Pred použitím ich neumývajte, ušpinené iba utrite čistou handričkou. Pokrmy s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte.
Pri nakupovaní majte na pamäti, že potraviny po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti sa nesmú predávať.
Zdroj: uvzsr.sk