Pozrite si 5 tipov, ktoré vám pomôžu udržať potraviny bezpečné pre zdravie

Viete ako sa správne starať o potraviny?

19.05.2023 09:08
nákup, potraviny, kuchyňa, ovocie, zelenina Foto:
Ilustračné foto.
debata

1. Čistota

  • Pred prípravou i počas prípravy jedál si umývajte ruky, rovnako aj po použití toalety.
  • Dôkladne umývajte všetky plochy a zariadenia, ktoré pri varení používate.
  • Ochráňte priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami.

Prečo? Aj keď väčšina mikroorganizmov nespôsobuje choroby, nebezpečné mikroorganizmy môžeme nájsť v pôde, vo vode, u zvierat i u ľudí. Tieto mikroorganizmy sa prenášajú rukami, na utierkach a náradí, predovšetkým na doskách na krájanie, a aj ten najmenší kontakt ich môže preniesť do jedla a vyvolať choroby spôsobené jedlom.

2. Oddeľovanie surovín

  • Surové mäso, hydinu a morské živočíchy oddeľujte od ostatných potravín, aby ste zabránili prenosu prípadných choroboplodných mikroorganizmov na ostatné potraviny počas prípravy jedál.
  • Používajte zvlášť nože a pomôcky na spracovanie surového mäsa a zvlášť pre uvarené hotové jedlá.
  • Hotové jedlá uskladňujte v obaloch, zabráňte kontaktu medzi hotovým jedlom a surovinami.

Prečo? Surové potraviny, predovšetkým mäso, hydina a morské živočíchy, ako aj ich šťavy môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy, ktoré sa môžu prenášať na ostatné potraviny počas prípravy jedál a skladovania.

3. Dôkladne uvarte

  • Potraviny dôkladne uvarte, predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy.
  • Jedlá, ako sú napríklad polievky a vývary, priveďte do varu a presvedčte sa, či dosiahli teplotu aspoň 70 ˚C, pri mäse a hydine sa presvedčte, či šťava je číra, a nie ružová. Ideálne je používať teplomer.
  • Uvarené jedlá dôkladne prihrievajte.

Prečo? Správne varenie zabíja takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy. Štúdie preukázali, že varenie potravín pri teplote 70 ˚C môže pomôcť zaistiť ich bezpečnosť pre konzumáciu. Potraviny, ktoré vyžadujú zvláštnu pozornosť, sú mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.

nákup, chladnička, potraviny, skladovanie potravín Čítajte viac Ako správne skladovať potraviny? Prečo jablká nesmú medzi ostatné ovocie? A prečo sa neľúbia cesnak a cibuľa?

4. Skladujte potraviny pri bezpečnej teplote

  • Nenechávajte uvarené potraviny pri izbovej teplote viac ako dve hodiny.
  • Rýchlo schlaďte v chladničke všetky uvarené a skaze podliehajúce potraviny (najlepšie pod 5 ˚C).
  • Pred servírovaním udržujte jedlo horúce (viac ako 60 ˚C).
  • Neskladujte jedlá príliš dlhú dobu, dokonca ani v chladničke.
  • Nerozmrazujte potraviny pri izbovej teplote.

Prečo? Mikroorganizmy sa môžu množiť veľmi rýchlo, ak sa potraviny skladujú pri izbovej teplote. Tým, že sa teplota udržiava na hodnote pod 5 ˚C alebo nad 60 ˚C, rast mikroorganizmov sa spomaľuje alebo zastavuje. Niektoré nebezpečné mikroorganizmy sa však rozmnožujú aj pri teplote pod 5 ˚C.

5. Používajte zdravotne vyhovujúcu vodu a suroviny

  • Používajte zdravotne vyhovujúcu vodu alebo ju upravte tak, aby bola bezpečná.
  • Vyberajte si čerstvé a zdravé potraviny.
  • Vyberajte si potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko.
  • Umývajte ovocie a zeleninu, najmä ak ich jete surové.
  • Nepoužívajte potraviny, ktorým uplynula doba trvanlivosti.

Prečo? Suroviny vrátane vody a ľadu môžu byť kontaminované nebezpečnými mikroorganizmami a chemikáliami. Toxické chemikálie sa môžu vytvárať v poškodených a plesnivých potravinách. Starostlivosť pri výbere potravín a jednoduché opatrenia, ako napríklad umývanie a šúpanie, môžu znížiť riziká.

Zdroj: ÚVZ SR

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá strava #príprava jedla #skladovanie potravín