Pokračovanie článku: Rajčiny nechcú vidieť slnko, cibuľa poďakuje za dámske silonky. Ako správne uskladniť ovocie a zeleninu ?

Ako uložiť jedlo v chladničke

Ako je to s vlhkosťou a usporiadaním vecí v chladničke?

Správne ukladanie potravín sa riadi podľa vlhkosti v chladničke. Čím vyššie je polica, tým nižšia je v nej vlhkosť. Preto sa do dolných priehradiek dávajú veci, ktorým hrozí vysušenie – ovocie a zelenina. Pred ukladaním ich neumývajte. Do chladničky môžete dávať jablká, hrušky, hrozno alebo rôzne lesné či záhradné ovocie, ako sú jahody, čučoriedky a maliny. Zo zeleniny do chladničky ukladajte listovú a hlúbovú zeleninu vrátane reďkoviek.

Kam patria rýchlo sa kaziace potraviny?

Nad najnižšiu poličku s ovocím a zeleninou patria rýchlo sa kaziace potraviny, ako napríklad surové mäso, ryby alebo hydina. Takéto mäso by malo byť vždy uzavreté v obale, aby nedošlo ku kontaminácii nižšie uloženého ovocia a zeleniny.

Kde uskladniť mliečne výrobky alebo salámy?

Potraviny určené na okamžitú spotrebu patria nad mäso. Môžu to byť mäsové výrobky, ako sú šunky, salámy, zabalené v papierovom obale, mliečne výrobky (syry, tvarohy a jogurty…), ale aj nedojedené zvyšky pokrmov alebo torty a iné zákusky. Ak má vaša chladnička viac políc, skladujte mäsové výrobky, mliečne výrobky a zvyšky separátne. Ak však máte menšiu chladničku, využite plastové škatuľky na oddelenie mäsových a mliečnych výrobkov. Zabránite tak nielen kontaminácii chutí a vôní, ale aj rýchlejšiemu kazeniu.

Čo patrí do dverí chladničky?

Dole do priehradky sa dáva mlieko, džúsy, minerálky, pivo alebo víno. Do priehradiek v strede potom môžete umiestniť dresingy a aj už otvorené nátierky alebo maslo. Na úplnom vrchole sa potom nachádza miesto na vajcia.

Konzervy, marmelády, zaváraniny…

Do chladničky sa nemusia dávať konzervy, zaváraniny a marmelády, med, kečupy, horčica, paštéty, káva, olivový olej či čokoláda. Ak sú však marmelády, kompóty či zaváraniny otvorené, do chladničky patria, a to na horné poschodia či do strednej police vo dverách. Horčica aj kečup môžu byť mimo chladničky aj po otvorení. V nich obsiahnutý ocot totiž zaisťuje ich dobrú konzerváciu. Konkrétny výrobok však môže mať zloženie odlišné, a preto je dôležité čítať informácie na etikete. Výrobca na etikete spravidla uvádza, či má byť po otvorení výrobok skladovaný v chlade, alebo nie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #zdravá strava #skladovanie potravín