Bojíte sa otravy jedlom? Koľko môže byť mäso, mäsové výrobky a vajcia v chladničke?

Aby jedlo bolo nielen chutné, ale aj ľahko stráviteľné a nespôsobilo otravu, je potrebné dbať na správnu prípravu a tepelnú úpravu. Na to treba dbať najmä pri spracovaní mäsa, rýb, hydiny a vajec.

17.05.2023 10:00
jedlo, potraviny, varenie, zena, kuchyna Foto:
Volanie po domácich potravinách však nie je jedinou črtou tohtoročných veľkonočných nákupov. Ukazuje sa, že ľudia výrazne zmenili stravovacie
debata

Mäso: Ak ste ho kúpili nebalené, skladujte ho v chladničke nanajvýš tri dni. Vždy ho uchovávajte na najchladnejšom mieste chladničky, ktorým býva najčastejšie sklenená doska tesne nad zásuvkou na zeleninu; na tejto doske je obvykle teplota okolo 0 °C. Pri vákuovo balenom mäse vždy dodržujte dátum spotreby. Hlboko mrazené mäso je najlepšie rozmrazovať v miske v chladničke, aby stratilo čo najmenej tekutín a zostalo šťavnaté. Šťava z mäsa nesmie prísť do styku s inými potravinami.

Mleté mäso spracujte ešte v ten istý deň, pretože sa rýchlejšie kazí. Krájané mäso, mleté mäso a čerstvé (neúdené, typicky biele) grilovacie klobásy dôkladne prehrejte: teplota v stredovej časti by mala dosiahnuť aspoň 70 °C najmenej desať minút. Mäso opekajte najskôr rýchlo, pri vysokej teplote, potom ale napríklad pri pečení teplotu znížte, aby ste ho nepresušili. Väčšie kusy mäsa krájajte naprieč, a to ostrým nožom. Tukové okraje sú nositeľmi chuti a udržujú mäso šťavnaté, preto by sa tuk pred prípravou nemal odstraňovať.

Ryby: Pri spracovaní rýb si často umývajte ruky, udržujte pracovné plochy čisté a dobre ich očistite aj po skončení práce. Ryby by mali byť ihneď po výlove vypitvané. V niektorých rybách sa môžu vyskytovať parazity (napr. hlísty) – tie je možné usmrtiť zmrazením na 24 hodín alebo, naopak, kvalitnou tepelnou úpravou.

Hydina a vajcia: Pri manipulácii s hydinou a vajcami je potrebná zvláštna opatrnosť pre možnú nákazu salmonelózou. Pri skladovaní a spracovaní je potrebné dbať na to, aby nedošlo ku kontaktu s inými potravinami. Veľmi dôležité je, aby šťava z hydiny nevytekala v chladničke a aby maslo neprišlo do styku s vaječnými škrupinami; maslo totiž tvorí ideálnu živnú pôdu pre baktérie salmonely, ktoré sa na škrupinách môžu vyskytovať. Hydinu a vajcia skladujte vždy v chladničke a nie príliš dlho: vždy dodržujte dátum spotreby. Pri manipulácii s hydinou a vajcami si často umývajte ruky. Pracovné plochy a kuchynské náčinie, ktoré prišli do styku s hydinou alebo vajcami, riadne umyte horúcou vodou a vhodným prostriedkom na umývanie riadu. Pokrmy obsahujúce surové vajcia (tiramisu, čokoládová pena, majonéza a pod.) by sa mali skonzumovať okamžite, prípadne uložiť do chladničky a spotrebovať do 24 hodín.

Zdroj: nzip.cz

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #príprava jedla #skladovanie potravín