V rámci kontroly importu potravín vykonali inšpektori Regionálnej a veterinárnej správy Bratislava mesto odber vzorky obľúbeného výrobku, kažodoročne pred vianočnými sviatkami kupovanej pochúťky. Ide o výrobok: figy sušené, 200g,šarža 090021823–11–100, dátum spotreby: 31.12.2025,krajina pôvodu Turecko, výrobca Kalkan Organic Tarim Urunleri Nazilli, Dereagzi Mah. No 270 Incirliova, Aydin, 09600, Turecko.
Zistili, že vo vyšetrovanej vzorke sa nachádzalo nadlimitné množstvo aflatoxínov: aflatoxín B1 41,55 µg/kg a 12,34 µg/kg (max 6 µg/kg) a suma aflatoxínov 66,45 µg/kg a 16,83 µg/kg (max 10 µg/kg). Zásielka v množstve 20160 kg bola vrátená výrobcovi.
"Aflatoxíny sú jedovaté látky, ktoré sa vyskytujú v potravinách napadnutých plesňou. Pre človeka predstavujú rad zdravotných rizík. Za produkciu aflatoxínov sú zodpovedné najmä dva druhy húb – Aspergillus flavus a Aspergillus parasiticus. Na prvý pohľad sa zdá, že plesňou je napadnutý iba povrch plodu, čo väčšinou nie je pravda, " uvádza stránka svetplodu.sk. Plesne totiž zo svojich spor vylučujú práve jedovaté aflatoxíny, ktoré prenikajú aj hlboko pod povrch suroviny, čím ju znehodnotí.
"Pri dlhodobej a nadmernej konzumácii majú aflatoxíny karcinogénne účinky, ktoré sa môžu prejaviť rakovinou pečene alebo obličiek. Riziko je o to vyššie, ak sa v tele človeka nachádza infekcia vírusu žltačky typu B, ktorá tiež postihuje pečeň. Ďalej môžu aflatoxíny znížiť imunitu človeka voči vírusom, ako je HIV alebo tuberkulóza. U detí môže dôjsť k poruche rastu, ak sa k nadmernej miere aflatoxínov pridajú ďalšie faktory, " uvádza ďalej svetplodu.sk