Pokus o zablokovanie tejto novinky v Európskom parlamente nebol úspešný. Konzervatívni poslanci sa snažili zastaviť proces, no vo výbore pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť bol ich návrh zamietnutý pomerom hlasov 39 ku 32, informujú Eunews.
Podľa rozhodnutia EÚ bude prášok z týchto lariev zaradený do zoznamu „nových potravín“, čo znamená, že nebol bežne konzumovaný v Európe pred májom 1997. Povolenie vstúpi do platnosti dvadsať dní po jeho uverejnení v Úradnom vestníku EÚ a prvých päť rokov ho môže uvádzať na trh len francúzska spoločnosť Nutri'Earth.
Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhodnotil, že tento prášok je bezpečný na konzumáciu. Môže sa používať v rôznych výrobkoch, ako sú chlieb, koláče, cestoviny, spracované zemiaky, syry, mliečne výrobky či ovocné a zeleninové kompóty.
Nie všetci politici s rozhodnutím súhlasia. Poslankyňa Silvia Sardoneová z talianskej Legy obvinila Európsku komisiu z uprednostňovania nadnárodných spoločností na úkor spotrebiteľov.
Európska komisia však tvrdí, že podpora jedlého hmyzu je súčasťou riešenia potravinovej krízy. Znižujúce sa agropotravinárske výnosy a rastúci dopyt po alternatívnych zdrojoch bielkovín vedú k rýchlemu posudzovaniu ďalších potravín vyrobených z hmyzu. Na stole EFSA je viac ako desať žiadostí o schválenie nových potravín z hmyzu, vrátane proteínových práškov z lariev čiernych múch, trúdoch včiel medonosných či svrčkov domácich.
Budúcnosť potravín v Európe sa tak zdá byť čoraz viac prepojená s alternatívnymi zdrojmi bielkovín, vrátane hmyzu.