Fio bankaFio banka

Tvrdý odkaz slovenských pekárov: Kto chce jesť červy, nech si kúpi výrobky zo západnej Európy, tlaku reťazcov nepodľahneme

Výrobcovia združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) absolútne odmietajú akékoľvek pridávanie hmyzu do svojich výrobkov.

19.03.2025 11:05
debata (71)
Ide o právo: Práva spotrebiteľa
Video
Zdroj: TV PRAVDA

Produkty s takýmito prísadami nebudú vyrábať, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce. Potvrdili to spoločným uznesením na valnom zhromaždení zväzu, informoval predseda predstavenstva zväzu Milan Lapšanský.

„Ak chce niekto jesť mleté červy, nech na pultoch siahne po výrobkoch zo západnej Európy, ktoré reťazce dovážajú vo veľkom. V tých slovenských takéto prísady určite nenájde. Členovia Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov jednomyseľne zhodli, že nemienia overené receptúry dopĺňať o žiadne prášky z červov ani iného hmyzu,“ zdôraznil Lapšanský.

Dodal, že Slovensko je v produkcii pšenice plne sebestačné a zväz nevidí absolútne žiadny dôvod, aby tu niekto robil testy na slovenských spotrebiteľoch.

ZPCC vyhlásením reagoval na schválenie prášku z celých lariev červa Múčniara obyčajného ako novej potraviny, uvoľnenej na používanie v Európskej únii. Únia povolila jeho používanie aj pri pekárskych výrobkoch. Napríklad v rožku či chlebe by išlo o najviac štyri gramy takéhoto prášku. Na použitie tejto tzv. „novej potraviny“ musí nadväzovať označenie spomínanej prísady na obale výrobku.

Slovenskí pekári, cukrári a ani cestovinári nebudú do svojich výrobkov podľa Lapšanského pridávať žiadne červy, ani ak by ich o to požiadali obchodné reťazce.

„Dôvodenie ekologickými či morálnymi dosahmi má svoje hranice. Neexistujú žiadne relevantné štúdie o vplyve dlhodobej konzumácie červov na človeka. Nemienime v tomto podľahnúť tlakom enviroaktivistov ani reťazcov,“ uviedol.

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má viac ako 520 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.200 pracovníkov.

Nariadenie EÚ

Európska komisia dala zelenú pre novú potravinovú ingredienciu, ide o prášok z lariev Tenebrio molitor, známych ako žlté múčne červy, ošetrených UV žiarením. Toto rozhodnutie je súčasťou rastúceho trendu zaraďovania jedlého hmyzu do potravinárskeho priemyslu v EÚ.

Podľa rozhodnutia EÚ bude prášok z týchto lariev zaradený do zoznamu „nových potravín“, čo znamená, že nebol bežne konzumovaný v Európe pred májom 1997. Povolenie vstúpi do platnosti dvadsať dní po jeho uverejnení v Úradnom vestníku EÚ a prvých päť rokov ho môže uvádzať na trh len francúzska spoločnosť Nutri'Earth.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) vyhodnotil, že tento prášok je bezpečný na konzumáciu. Môže sa používať v rôznych výrobkoch, ako sú chlieb, koláče, cestoviny, spracované zemiaky, syry, mliečne výrobky či ovocné a zeleninové kompóty.

Facebook X.com 71 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #Potraviny #pečivo #pekári #mleté červy