Ktoré údaje musia byť na obale potraviny
- názov
- zoznam zložiek
- alergény
- množstvo určitých zložiek alebo kategórií zložiek
- netto množstvo
- dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby
- všetky osobitné podmienky skladovania a/alebo podmienky použitia
- meno alebo obchodné meno a adresu prevádzkovateľa potravinárskeho podniku
- krajina pôvodu alebo miesto pôvodu
- návod na použitie, ak by bez poskytnutia takéhoto návodu bolo ťažké potravinu správne použiť
- skutočný obsah alkoholu v objemových percentách, ak ide o nápoje obsahujúce viac ako 1,2 objemového percenta alkoholu
- výživové údaje

Koľko ovocia je v sirupe, koľko náplne v čokoláde?
- V niektorých prípadoch je potrebné uviesť aj množstvo zložky vo výrobku, napríklad vtedy, ak si ju spotrebiteľ zvyčajne spája s týmto názvom alebo na odlíšenie od výrobkov, s ktorými by sa pre svoj názov alebo vzhľad mohla zameniť. Tento údaj je uvedený ako percentuálny podiel spravidla pri názve alebo v zozname zložiek za uvedenou zložkou. Existujú aj výnimky, keď nie je potrebné uviesť presný podiel zložky napriek tomu, že je spomenutá v názve. Je to napríklad vtedy, ak bola použitá v malom množstve pre účely dodania arómy (napr. „cesnakový chlieb“).
- Dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby neznamenajú to isté.
- Dátum minimálnej trvanlivosti potraviny je dátum, do ktorého si potravina, ak je riadne skladovaná, uchová svoje špecifické vlastnosti a kvalitu. Väčšinu potravín, ktoré sú označené dátumom minimálnej trvanlivosti, je možné použiť aj po tomto dátume (ryža, cestoviny, sušené alebo mrazené potraviny).
- Potravinu po dátume spotreby by ste už nemali konzumovať, keďže by mohla predstavovať nebezpečenstvo pre zdravie (dátum spotreby sa uvádza pri čerstvých potravinách, ktoré sa rýchlo kazia, napríklad mlieko, jogurty, mäso).
Kedy sa trvanlivosť neuvádza
Existujú aj potraviny, pri ktorých nie je potrebné uvádzať trvanlivosť, napr. ovocie a zelenina, víno, nápoje obsahujúce viac ako 10 objemových percent alkoholu, kuchynská soľ, cukor v pevnom stave, pekárske a cukrárske výrobky s dobou spotreby menej ako 24 hodín, ocot, žuvačky.
Čo sú výživové údaje
Na väčšine balených potravín musia byť až na výnimky uvedené výživové údaje. Povinné výživové údaje sú tieto:
- energetická hodnota
- množstvo tuku, nasýtených mastných kyselín, sacharidov, cukrov, bielkovín a soli
- Povinné výživové údaje je možné doplniť údajmi o obsahu mononenasýtených mastných kyselín, polynenasýtených mastných kyselín, alkoholických cukroch (polyoloch), škrobe, vláknine, vitamínoch a mineráloch.
- Všetky informácie musia byť vyjadrené na 100 g alebo 100 ml. Okrem toho môže byť ich obsah vyjadrený na jednu porciu alebo konzumnú jednotku. Ak sa uvádza množstvo vitamínov a minerálnych látok, vyjadrí sa aj ako percentuálny podiel referenčných príjmov.
- Údaje sa prezentujú v podobe tabuľky s číslami pod sebou, ak to priestor dovoľuje. Ak to priestor nedovoľuje, údaje sa uvádzajú v riadkoch.

Ako sa označujú nebalené potraviny
V blízkosti ich umiestnenia musia byť uvedené tieto údaje:
- názov
- zloženie a alergény
- netto množstvo, ak sa potravina nepredáva na želanie spotrebiteľa
- dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby
Ostatné povinné údaje o nebalenej potravine musia byť v dostupnej blízkosti nebalenej potraviny; možno ich uvádzať v katalógu.
Píšu, že vás potravina vylieči?
Na potravinách nesmie byť uvedené tvrdenie, že lieči nejaké ochorenie. Informácie o potravinách nesmú pripisovať žiadnej potravine (okrem výnimiek pre prírodné minerálne vody a potraviny na osobitné lekárske účely) takú vlastnosť, že pomáha predchádzať určitej chorobe, liečiť ju alebo vyliečiť, ani sa odvolávať na takéto vlastnosti. Niektoré zdravotné tvrdenia sú však povolené, napríklad: bielkoviny prispievajú k udržaniu zdravých kostí, horčík prispieva k správnemu fungovaniu svalov.
(Zdroj: Slovenská veterinárna a potravinová správa)