Strava plná spracovaných potravín, ktoré obsahujú veľké množstvo rafinovaných sacharidov, rôzne prídavné látky, konzervanty, dochucovadlá a farbivá, nemá žiadnu výživovú hodnotu. Takéto ultraprocesované potraviny urýchľujú rozpad buniek, dochádza k bunkovému starnutiu. Opotrebované a poškodené bunky sa potom hromadia v tele a poškodzujú aj zdravé tkanivá. To sa následne prejaví na našom tele a pokožke. Spracované potraviny prešli mechanickými a chemickými úpravami, sú pre naše telo neprirodzené, a preto je lepšie sa im vyhýbať. Napríklad nadmerná konzumácia cukru sa môže prejaviť na našej pokožke stratou pružnosti a predčasnými vráskami. Nadmerné pitie kávy, alkoholu, sladených nápojov, vyprážané a pečené jedlá, slané a príliš korenené jedlá urýchľujú proces starnutia buniek spustením zápalu a oxidačného stresu.
Čo patrí do vyváženej stravy
Nepriateľov zdravia sme už spomenuli a čo tí dobrí? Do vyváženej zdravej stravy patrí všetko, čo zabezpečí telu dostatok živín, podporuje zdravie buniek, posilňuje imunitný systém a bráni vzniku chronických ochorení. Pestrá strava by mala byť bohatá na ovocie, zeleninu, orechy, obilniny, semená, strukoviny a nenasýtené tuky. Mala by obsahovať množstvo antioxidantov, vitamínov, minerálov, draslíka, omega-3 mastných kyselín a iných živín, ktoré sú pre naše zdravie potrebné a nie je možné ich nahradiť syntetickými látkami.
Tieto potraviny nám ničia zdravie
Okrem spracovaných potravín a rôznych polotovarov nám škodia aj niektoré jedlá a nápoje. Nadmerné pitie kávy, alkoholu, sladených nápojov, vyprážané a pečené jedlá, slané a príliš korenené jedlá urýchľujú proces starnutia buniek spustením zápalu a oxidačného stresu.


Ktoré potraviny robia zázraky
Výborné sú napríklad čučoriedky, ktoré majú vysoký obsah vitamínu C. Oranžová zelenina bohatá na betakarotén, ako napríklad mrkva, batat či tekvica, obsahuje vitamíny A a C, ktoré chránia pokožku pred starnutím. Aj listová zelenina pomáha udržiavať peknú pleť. Výbornou voľbou je častá konzumácia čerstvého špenátu alebo akéhokoľvek listového šalátu. Brokolica obsahuje chlorofyl, ktorý ma silný antioxidačný účinok. V zdravej strave by nemali chýbať omega-3 mastné kyseliny, ktoré nájdeme v morských rybách či v kvalitnom rybom oleji. Telo sa vám poďakuje aj za čerstvé bylinky a koreniny, všetky majú na zdravie mnohostranný pozitívny vplyv. V strave by nemali chýbať klinčeky, rasca, oregano, kurkuma, sušená mäta, bazalka, rozmarín, tymian a šalvia.
Ako súvisí výživa so starnutím
Starnutie je prirodzený proces, počas ktorého dochádza k rôznym biologickým zmenám. Ovplyvňuje ich čas, genetika, životné prostredie, prirodzená opotrebovanosť organizmu. Významnú úlohu tu hrá aj spánok, pohyb, miera stresu. A strava. Súvislosť medzi stravou a starnutím je úzka. Všetky pozitívne zmeny, ktoré urobíme vo svojom jedálnom lístku, môžu mať významný efekt na naše zdravie a v boji proti starnutiu, a to nielen na fyzickej, ale aj na mentálnej úrovni. Nielen pri jedle, ale už skôr – pri nákupe potravín – by sme si mali uvedomovať, že naozaj platí: sme to, čo jeme. Strava bohatá na živiny a antioxidanty nám pomáha udržať si plné zdravie, mladistvý vzhľad, pozitívne vplýva aj na kognitívne funkcie, činnosť srdca, krvný tlak, imunitu a trávenie.
Jedlo a alergie
Alergie, ekzémy a iné kožné ochorenia spojené so systémovým zápalom do veľkej miery súvisia so zlým zdravím čriev alebo so zhoršenou funkciou pečene. Ekzém nie je len kožný problém, je zrkadlom vnútorného stavu nášho organizmu. Často sa stretávame s tým, že ľudia trpiaci ekzémom majú vyšší sklon k rôznym alergiám, senným nádcham a astmám. Je to preto, lebo telo je dokonalý prepojený systém a je dôležité pozerať sa na jeho fungovanie komplexne.
Príčinu hľadajte v čreve
Cesta k zlepšeniu zdravotného stavu vedie cez črevo, to je dnes už známy fakt: mnohé kožné poruchy a alergie sa vyskytujú vtedy, ak dôjde k zmene a nerovnováhe v črevnom mikrobióme.
Mikrobióm je súbor baktérií, vírusov, húb a iných mikroorganizmov, ktoré sa nachádzajú v našom tele. Ak dôjde k dysbióze – narušeniu prirodzenej rovnováhy črevnej bakteriálnej flóry – začnú v črevách prevládať "zlé” baktérie a môže sa spustiť zápalový proces. Ten môže mať okrem iného za následok aj vznik ekzému a rôznych alergií. Preto je také dôležité, aké potraviny jeme.

Strava by mala byť pestrá
V jedálnom lístku by nemali chýbať protizápalové potraviny, k nim patrí napríklad kvalitný olivový olej s vysokým obsahom polyfenolov. Rafinovaný cukor je možné nahradiť vhodnými sladidlami ako kokosový cukor, čakankový sirup, prípadne ryžový sirup. Zamerať sa treba v prvom rade na potraviny rastlinného pôvodu a znížiť príjem živočíšnych potravín. Konzumovať pestrú stravu vo forme čerstvého ovocia a zeleniny, bezlepkových obilnín, rôznych druhov strukovín, ktoré dokážu plne nahradiť výrobky z bielej múky. Takto upravenou stravou doprajeme oddych pečeni, čo je nevyhnutný krok ku zdraviu.

Na ktoré potraviny sa zamerať pri nákupe
- lokálne a sezónne
- čerstvú zeleninu a ovocie
- celozrnné obilninové výrobky
- ryby a kvalitné oleje
Čomu sa v obchode oblúkom vyhnúť
- spracovaným potravinám a polotovarom
- sladkostiam a slaným pochutinám
- sladeným nápojom