Základ je vyberať mäso „s rodokmeňom“. To znamená také, ktorého obal priznáva informácie o pôvode mäsa. Presnejšie, etikety na mäse a mäsových výrobkoch by mali uvádzať, v ktorej krajine bolo zviera chované, kde bolo mäso spracované a zabalené. Na pultoch našich obchodov nájdete slovenské mäso a mäsové výrobky, ale aj sortiment z dovozu. Pokiaľ chcete slovenské mäso, treba sa pri nákupe zameriavať na značky, ktoré ho ponúkajú a garantujú.
Dá sa na ňom ušetriť?
Nákupy mäsa tvoria na Slovensku približne štvrtinu výdavkov za potraviny. Pokiaľ patríte medzi „mäsožrútov“, môže vám to poriadne načrieť do peňaženky. No aj tu sa dá ušetriť bez toho, aby ste museli znižovať nároky na kvalitu. Nasledujúce rady ste možno už počuli, no keď sa nimi začnete aj riadiť, výsledok pocítite veľmi rýchlo.
Asi najdôležitejšia rada, ktorá neplatí len pre mäsový sortiment, znie: nekupujte viac, ako potrebujete a spotrebujete. Keď nedokážete odhadnúť, koľko mäsa máte kúpiť, použite jednoduchú pomôcku. Stravovacia jednotka pre dospelého človeka je 150 gramov čistého mäsa a 250 gramov pečeného mäsa. Vynásobte toto množstvo členmi domácnosti, resp. stravníkmi a budete mať približnú hmotnosť, ktorú potrebujete kúpiť. Samozrejme, číslo si upravíte podľa individuálnych potrieb stravníkov.

Zvyšky nevyhadzujte, ale z nich varte
Druhá dobrá rada ako ušetriť, je použiť nezjedené potraviny na prípravu nových jedál. Tu sa fantázii medze naozaj nekladú. Kúsok kuraťa alebo párku môže byť dobrým základom pre polievku, jedlo s vajíčkami, paštétu, zapekané toasty alebo slaný koláč.
Ak vám ostalo viac mäsa, treba ho zamraziť na neskoršie použitie. Pri chladení aj mrazení je dôležité odmerať skutočnú teplotu v chladničke. Teplota v preplnenej alebo zle odmrazenej chladničke je zvyčajne vyššia, než očakávame a potrebujeme.
Obschnuté nie je pokazené
Ľudia často vyhadzujú mäso, ktoré považujú za znehodnotené, no dalo by sa bez obáv konzumovať. Časté príklady sú obschnutý okraj alebo drobné stopy po krvi. Práve tieto znaky však svedčia o tom, že mäso je čerstvé. Nedostatky sú iba vzhľadové a dajú sa pri kuchynskej príprave ľahko odstrániť nožom. Tepelná príprava sa potom postará o to, že v mäse nebudú prítomné choroboplodné zárodky. Tepelnou prípravou zároveň šikovne korigujete straty na hmotnosti mäsa. Čím dlhšia úprava, tým sú straty väčšie. Z tohto pohľadu je najúspornejšie grilovanie a minútkové pečenie.
Náhrady bez straty chuti
Pri príprave mäsových pokrmov môžete ušetriť aj tak, že objem jedla vytvoríte ešte inými surovinami. Typickými príkladmi sú rizoto, guláš, plnené mäsá, mleté mäso. Niekedy stačí poobzerať sa pri nákupe po iných druhoch mäsa, než na ktoré ste zvyknutí. Cenovo stabilné sú ryby, divina alebo králičie mäso. Do polievky použite kuracie trupy, sviečkovú môžete robiť aj s plieckom. Pri nákupe sledujte aj to, či je mäso s kosťou alebo bez kosti, pričom mäso s kosťou by malo byť výrazne lacnejšie. Pri mäse sa však nepozerajte výlučne na cenu. A určite treba spozornieť pri nápadne nízkych cenách, môžu signalizovať prítomnosť škodlivých chemikálií, pôvod z chorých zvierat alebo úplne iný druh mäsa prebalený do nových obalov.

Chladené alebo mrazené?
Obchody ponúkajú chladené čerstvé mäso skladované pri teplote mínus dva až štyri stupne. Keď kúpite takéto mäso pri pulte, treba ho skonzumovať do 24 hodín. Trvanlivosť chladeného mäsa uloženého v chladiacich regáloch v neporušenom obale je niekoľko dní. V záujme zdravia nekonzumujte mäso po dátume spotreby uvedenom na obale.
Mrazené mäso môžete nakúpiť aj do zásoby. Ak ho skladujete správne, v mrazničke vydrží niekoľko mesiacov. Mrazené mäso sa skladuje pri teplote mínus 12 alebo aj mínus 20 stupňov – vtedy hovoríme o hlbokozmrazenom mäse.
Na čo pozor pri prevoze z obchodu
Kvalitu mäsa ovplyvňuje aj to, ako rýchlo ho preveziete z obchodu domov a opätovne správne uskladníte. V lete sa aj hlbokozmrazené mäso pomerne rýchlo rozmrazuje, čím sa výrazne skracuje jeho trvanlivosť. Ak ste kúpili čerstvé mäso a nezdá sa vám jeho farba či vôňa, radšej ho nekonzumujte. Pri nákupoch mäsa je dobré využívať termotašky alebo chladiace boxy.