Nebezpečné baktérie v kuracom mäse z Poľska, predávali sa aj na Slovensku, spôsobiť môžu hnačku a zvracanie. Skontrolujte, či ich nemáte doma

Salmonely v tráviacom trakte podľa Benu lekáreň vyvolajú zápal tzv. gastroenteritídu.

26.04.2025 18:05
debata (9)
Ide o právo - Práva spotrebiteľa
Video
Zdroj: TV PRAVDA

V rámci úradnej kontroly potravín vykonala Regionálna vterinárna správa Dolný Kubín odber vzorky výrobku. Išlo o Kuracie prsia chladené, šarža: 01/310325, dátum spotreby: 7.4.2025, Prevádzka: Mäso, Údeniny RAGON, Miestneho priemyslu 570, 029 01 Námestovo,, výrobca: F.H.U. „Kubik-I“ Roman Kubik, Dluga 34 A, 34–480 Jablonka, Poľsko

Vo vyšetrovanej vzorke bola zistená prítomnosť Salmonella Typhimurium.nPredmetný výrobok bol dodaný z Poľska v množstve 150 kg. Výrobok je už po dátume spotreby, nenachádza sa na trhu. Skontrolujte si ale, či ho nemáte v mrazničke.

Nebezepčná salmonela

Typickým zdrojom salmonel sú zle tepelne spracované vajcia, rovnako kuracie mäso salmonela môže kontaminovať. Potravín, na ktoré si dať pozor, je ale viac:

Salmonely v tráviacom trakte podľa Benu lekáreň vyvolajú zápal tzv. gastroenteritídu. Prejavy salmonelózy prichádzajú spravidla 8–24 hodín po nákaze. Niekedy má ale salmonela inkubačnú dobu len 6 alebo naopak až 72 hodín. Aké vyvolá salmonela príznaky?

Akútna hnačka – náhla a intenzívna hnačka je pre salmonelózu typická. Obvykle pretrváva 2–3 dni, pri ťažšom priebehu ale až 7 a viac dní. V prípade salmonely stolica neobsahuje žiadne prímesi krvi.

Kŕče v bruchu – bežne sprevádzajú salmonelovú hnačku.

Zvracanie – nemusí k nemu dochádzať vždy a spravidla odznieva rýchlejšie ako hnačka.

Teplota – salmonelózu ako infekčnú hnačku teplota sprevádza veľmi často. Obvykle zvýšená teplota odznie do 2. dňa od vzniku príznakov.

Bolesť hlavy – často sprevádza ostatné symptómy.

Facebook X.com 9 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mäso #salmonela #kuracie pssia