Planéta je vyčerpaná z apetítu ľudí po mäse. Priemerný Američan zje 13 hamburgerov týždenne, Slováci nezaostávajú

Svet konzumuje viac než dvojnásobok množstva mäsa, ktoré naša planéta a naše zdravie dokážu zvládnuť. V priemere každý človek zje ekvivalent takmer piatich hamburgerov týždenne.

29.06.2025 06:00
debata (13)
Oddávna sme lovili zver: Prečo sú potom vegáni? Hnije mäso v črevách a dá sa bez neho žiť?
Video
Zdroj: TV Pravda

Na túto skutočnosť upozorňuje globálna organizácia na ochranu zvierat FOUR PAWS. Podľa odborníkov by človek nemal ročne zjesť viac ako 15,7 kilogramu mäsa, ak chce rešpektovať odporúčania tzv. Planetary Health Diet – stravy, ktorá je šetrná k planéte aj zdraviu. Realita je však úplne iná: priemerný človek na Zemi toto množstvo stihne spotrebovať už do polovice roka.

Sever je hladný po mäse, juh sa mu vyhýba

Bohaté krajiny majú veľkú chuť na mäso a mali by znížiť svoju spotrebu o viac ako 70 %. Najviac mäsa zjedia obyvatelia bohatých krajín, ktoré FOUR PAWS označuje ako globálny Sever. Severoameričania vedú rebríček – týždenne skonzumujú ekvivalent takmer 13 hamburgerov, čo je viac než päťnásobok odporúčaného množstva. Za nimi nasledujú Austrália a Nový Zéland, Južná Amerika a Európa. Slovensko a ostatné štáty EÚ sa tak tiež radia k tým, ktoré planétu zaťažujú nadmernou konzumáciou.

zväčšiť Týždenná spotreba mäsa Foto: FOUR PAWS
spotreba mäsa Týždenná spotreba mäsa

Naopak, najmenej mäsa sa zje v Afrike. Tam je spotreba pod úrovňou odporúčaní – priemerne dva hamburgery týždenne. Niektoré štáty globálneho Juhu, ako Srí Lanka či Etiópia, sa k Dňu vyčerpania mäsových zdrojov ani nepriblížia, pretože ani zďaleka nekonzumujú toľko mäsa, ako by si mohli „dovoliť“ z hľadiska udržateľnosti.

„Miliardy zvierat žijú a zomierajú v otrasných podmienkach len preto, aby skončili na našich tanieroch. Musíme s tým prestať. Každý môže pomôcť – obmedziť mäso, voliť produkty s vyššími štandardmi dobrých životných podmienok zvierat a skúsiť rastlinné alternatívy,“ hovorí Herman van Bekkem z organizácie FOUR PAWS. Podľa údajov FAO bolo len v roku 2023 zabitých na spotrebu viac ako 85 miliárd hospodárskych zvierat. FOUR PAWS odporúča prechod na produkty s certifikovanými štandardmi dobrých životných podmienok zvierat a na rastlinné alternatívy.

Cena za mäso: zdravie, klíma a príroda

Nadmerná konzumácia mäsa sa netýka len utrpenia zvierat. Živočíšna výroba je podľa údajov FOUR PAWS zodpovedná za až jednu šestinu skleníkových plynov, ktoré spôsobujú klimatickú krízu. Zároveň vedie k strate biotopov, nadmernému využívaniu vody a znečisťovaniu životného prostredia.

Prejedanie sa mäsom je problém aj pre ľudské zdravie. „Súvisí s obezitou, cukrovkou a vyšším rizikom závažných ochorení,“ upozorňuje van Bekkem. „Úmrtia, choroby, klimatická kríza a znečistenie. Dôsledky tejto nadmernej konzumácie sú zdrvujúce. Jeme viac mäsa, než naša planéta a zdravie dokážu stráviť,“ dodáva van Bekkem. Údaje ukazujú, že živočíšna výroba tvorí až jednu šestinu všetkých emisií skleníkových plynov spôsobených ľudskou činnosťou. Živočíšna výroba je rastúcim faktorom klimatickej krízy a hlavnou príčinou straty biotopov, využívania vody a znečistenia na Zemi.

Zmena je na každom z nás, ale aj na vláde

FOUR PAWS preto vyzýva vlády, aby nastavili ciele na transformáciu potravinového systému a postupne zrušili priemyselný chov zvierat. Zároveň apeluje na jednotlivcov, aby sa zamysleli nad tým, čo jedia. Lebo aj keď sa môže zdať, že jeden hamburger nič nezmení, v súčte ich miliardy ročne majú obrovský dopad.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 13 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #mäso #planéta #apetít