Na túto skutočnosť upozorňuje globálna organizácia na ochranu zvierat FOUR PAWS. Podľa odborníkov by človek nemal ročne zjesť viac ako 15,7 kilogramu mäsa, ak chce rešpektovať odporúčania tzv. Planetary Health Diet – stravy, ktorá je šetrná k planéte aj zdraviu. Realita je však úplne iná: priemerný človek na Zemi toto množstvo stihne spotrebovať už do polovice roka.
Sever je hladný po mäse, juh sa mu vyhýba
Bohaté krajiny majú veľkú chuť na mäso a mali by znížiť svoju spotrebu o viac ako 70 %. Najviac mäsa zjedia obyvatelia bohatých krajín, ktoré FOUR PAWS označuje ako globálny Sever. Severoameričania vedú rebríček – týždenne skonzumujú ekvivalent takmer 13 hamburgerov, čo je viac než päťnásobok odporúčaného množstva. Za nimi nasledujú Austrália a Nový Zéland, Južná Amerika a Európa. Slovensko a ostatné štáty EÚ sa tak tiež radia k tým, ktoré planétu zaťažujú nadmernou konzumáciou.
Naopak, najmenej mäsa sa zje v Afrike. Tam je spotreba pod úrovňou odporúčaní – priemerne dva hamburgery týždenne. Niektoré štáty globálneho Juhu, ako Srí Lanka či Etiópia, sa k Dňu vyčerpania mäsových zdrojov ani nepriblížia, pretože ani zďaleka nekonzumujú toľko mäsa, ako by si mohli „dovoliť“ z hľadiska udržateľnosti.
„Miliardy zvierat žijú a zomierajú v otrasných podmienkach len preto, aby skončili na našich tanieroch. Musíme s tým prestať. Každý môže pomôcť – obmedziť mäso, voliť produkty s vyššími štandardmi dobrých životných podmienok zvierat a skúsiť rastlinné alternatívy,“ hovorí Herman van Bekkem z organizácie FOUR PAWS. Podľa údajov FAO bolo len v roku 2023 zabitých na spotrebu viac ako 85 miliárd hospodárskych zvierat. FOUR PAWS odporúča prechod na produkty s certifikovanými štandardmi dobrých životných podmienok zvierat a na rastlinné alternatívy.
Cena za mäso: zdravie, klíma a príroda
Nadmerná konzumácia mäsa sa netýka len utrpenia zvierat. Živočíšna výroba je podľa údajov FOUR PAWS zodpovedná za až jednu šestinu skleníkových plynov, ktoré spôsobujú klimatickú krízu. Zároveň vedie k strate biotopov, nadmernému využívaniu vody a znečisťovaniu životného prostredia.
Prejedanie sa mäsom je problém aj pre ľudské zdravie. „Súvisí s obezitou, cukrovkou a vyšším rizikom závažných ochorení,“ upozorňuje van Bekkem. „Úmrtia, choroby, klimatická kríza a znečistenie. Dôsledky tejto nadmernej konzumácie sú zdrvujúce. Jeme viac mäsa, než naša planéta a zdravie dokážu stráviť,“ dodáva van Bekkem. Údaje ukazujú, že živočíšna výroba tvorí až jednu šestinu všetkých emisií skleníkových plynov spôsobených ľudskou činnosťou. Živočíšna výroba je rastúcim faktorom klimatickej krízy a hlavnou príčinou straty biotopov, využívania vody a znečistenia na Zemi.
Zmena je na každom z nás, ale aj na vláde
FOUR PAWS preto vyzýva vlády, aby nastavili ciele na transformáciu potravinového systému a postupne zrušili priemyselný chov zvierat. Zároveň apeluje na jednotlivcov, aby sa zamysleli nad tým, čo jedia. Lebo aj keď sa môže zdať, že jeden hamburger nič nezmení, v súčte ich miliardy ročne majú obrovský dopad.