Neotrávte sa v stánku s občerstvením. Čo si všímať pri výbere jedla a ako triediť odpad?

Festivalový život je v plnom prúde. Streetfood sa stal neoddeliteľnou súčasťou letnej kultúry, ale najmä počas vyšších teplôt je potrebné venovať zvýšenú pozornosť výberu jedla. Nesprávne skladované a nedostatočne tepelne upravené potraviny môžu spôsobiť zdravotné ťažkosti, pretože v teplom prostredí sa baktérie rozmnožujú omnoho rýchlejšie. Bezpečné stravovanie sa teda začína už pri našich rozhodnutiach.

28.06.2025 06:00
debata

Spotrebitelia nemôžu ovplyvniť prípravu jedla v prevádzke, môžu si však všímať určité signály.

Čo si všímať (pozitívne znaky):

1. Čistota stánku a obsluhy:

  • Obsluha má rukavice, prípadne si umýva ruky.
  • Pracovné plochy sú čisté, nie sú polepené zvyškami potravín.
  • Stánok vyzerá udržiavane, bez hmyzu okolo.

2. Chladenie:

  • Mäso, syry, šaláty sú uložené v chlade (v chladiacich boxoch, vitrínach).
  • Nápoje a mliečne produkty nie sú v horúcom prostredí.

3. Príprava pred očami:

  • Vidíte, že jedlo pripravujú priamo pred tebou a nie je len ohriate zo včera.
  • Grilovanie, varenie či pečenie prebieha tesne pred podaním.

4. Dostatok zákazníkov:

  • Ak je stánok frekventovaný a má veľa zákazníkov, jedlo sa rýchlo točí a nestihne sa pokaziť.

Foodbloger Daniel Feranec, známy pod menom Čoje, sa riadi vlastnou skúsenosťou: „Vyhľadávam miesta, kde vidím, že sa jedlo pripravuje priamo predo mnou. Dnes si už aj pri streetfoodových stánkoch často všimnem, že si personál napríklad vymení rukavice, v ktorých manipuloval so surovým mäsom a nedotýka sa nimi hotového jedla alebo peňazí.“ Dodáva, že čierne rukavice sú dnes „cool“ a vidieť ich už z diaľky, takže môžu byť pre zodpovedných prevádzkovateľov aj imidžovou záležitosťou.

Tomáš Hortenský, prevádzkovateľ Petržalských langošov, ho dopĺňa: "Pri langošoch používame aj suroviny, ktoré si vyžadujú dôsledné chladenie – smotanu, syr a podobne. Pre konečný pokrm by mohli byť v teple rizikové, preto všetko uchovávame v chlade a pripravujeme vždy až na objednávku.“

Aj suroviny používané na ochutenie langošov sa... Foto: TV Varecha
10 jedál vylepšených obľúbeným slovenským syrom. Urobte si zemiaky, langoše či rezance s oštiepkom Aj suroviny používané na ochutenie langošov sa v horúčave rýchlo kazia.

" Medzi rizikové potraviny podľa Ing. Petry Vankovej, PhD., riaditeľky odboru bezpečnosti potravín a výživy Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, patria v letných horúčavách najmä vajcia, nepasterizované mliečne výrobky či hydina. Dôležité je všímať si, či kuchá používa oddelené dosky na krájanie a rôzne nástroje určené pre surové mäso, čerstvú zeleninu a hotový pokrm, aby nedošlo k tzv. krížovej kontaminácii.

Streetfood stánky denne vydajú stovky porcií jedál, čo znamená aj stovky obalov. Mnohé letné festivaly zaviedli systémy vratných pohárov a predajcovia využívajú kompostovateľné alebo recyklovateľné obaly. Organizátori by mali zabezpečiť prehľadné a dostupné triedenie. O triedení obalov a o tom, s čím máme (nielen na festivaloch) najväčší problém, hovoríme v nasledujúcom videu s Katarínou Kretter z OZV ENVI-PAK.

Aké obaly nám robia najväčší problém?
Video
Hovoríme s Katarínou Kretter z OZV ENVI-PAK. / Zdroj: TV Pravda

Ako triediť:

Zelený kontajner – SKLO

Modrý kontajner – PAPIER

Žltý kontajner – PLASTY

Červený kontajner – KOVOVÉ OBALY

Oranžový kontajner – NÁPOJOVÉ KARTÓNY

(Viac na triedime.sk)

Katarína Kretter z OZV ENVI-PAK vysvetľuje... Foto: Seesame
Katarína Kretter, triedenie odpadu, ENVI-PAK Katarína Kretter z OZV ENVI-PAK vysvetľuje triedenie odpadu.

Bonusové tipy pre zdravie:

Nezabúdajte na vodu: Vždy si overte, že voda z automatu alebo nápoj s ľadom pochádza z bezpečného zdroja.

Vyhýbajte sa majonéze a mliečnym dresingom pri vysokých teplotách.

Ak máte pochybnosti, neriskujte: Jedna porcia nestojí za deň na toalete alebo v nemocnici.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #leto #festival #letné festivaly #streetfood #bezpečné stravovanie