Ide o potravinu, ktorá sa predáva v supermarketoch. Zákazníci by mali byť obozretní. Správa zároveň odporúča výrobok nekupovať. V prípade, že ho máte doma, tak ho nekonzumovať.
Nevyhovujúci výrok
Štátna veterinárna a potravinová správa upozornila na nevyhovujúci výrobok, ktorý sa nachádzal v našich obchodoch. V rámci úradnej kontroly potravín Regionálna veterinárna a potravinová správa Prešov vykonala kontrolu v prevádzke Ravita s.r.o., Budovateľská 63, 080 01 Prešov.
Pri kontrole bola odobratá vzorka z výrobku Hrozienka nesírené Sultánky 400 g. Dátum minimálnej trvanlivosti je do 31. 3. 2026 a krajina pôvodu je Irán.
Laboratórne testy potvrdili závažný problém. V dodanej vzorke bol zistený prekročený maximálny limit aflatoxínu B1, ako aj sumy aflatoxínov B1, B2, G1 a G2. Spotrebiteľom sa preto odporúča, aby uvedený výrobok nekonzumovali.
„Surovina hrozienka boli dodané z Poľska od dodávateľa ROS-SWEET Sp. z o.o., ul. Przemyslowa 2, 37–100 Lancut, Poľsko. Predmetný výrobok bol vyrobený v množstve 62 kusov, “ píšu na portáli.
Správa v Prešove okamžite rozhodla o stiahnutí výrobku z trhu. V predajniach sa už výrobok nenachádza, z obehu bolo stiahnutých celkovo 33 kusov.
Čo sú aflatoxíny?
Aflatoxíny patria medzi tzv. mykotoxíny. Ide o jedovaté látky, ktoré vznikajú pôsobením plesní. Objavujú sa prirodzene v niektorých potravinách, najmä ak nie sú správne skladované. Najčastejšie sa nachádzajú v:
- arašidoch, orechoch a pistáciách
- sušenom ovocí
- obilninách a výrobkoch z nich
- koreninách
Mykotoxíny sú toxické látky, ktoré vznikajú pôsobením určitých plesní. Ak sa tieto plesne rozvinú v potravinách, dokážu produkovať škodlivé chemické zlúčeniny nebezpečné pre zdravie človeka. Medzi najznámejšie a zároveň najrizikovejšie patria aflatoxíny, ktoré vytvára pleseň Aspergillus flavus. Táto pleseň sa rýchlo šíri v nevhodne skladovaných potravinách, a to najmä v prostredí s vysokou vlhkosťou a teplom, informujú na portáli Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Sú veľmi nebezpečné, pretože sa v tele človeka hromadia a poškodzujú pečeň. Pri dlhodobom pôsobení môžu dokonca spôsobiť vznik rakoviny pečene.
V potravinách sa zistili štyri hlavné typy aflatoxínov (B1, B2, G1 a G2). Ich stopy sa môžu objaviť aj v mlieku a mliečnych výrobkoch (M1 a M2). V krajinách, kde ľudia často konzumujú kontaminované potraviny, sa častejšie objavujú aj ochorenia pečene.
Každá krajina má stanovené limity, koľko aflatoxínov smie byť v potravinách či krmive. Tieto pravidlá platia aj na Slovensku. V prípade, že sa pri testovaní zistí, že výrobok obsahuje viac aflatoxínov, než povoľujú normy, musí sa stiahnuť z obehu a následne zlikvidovať.