Najnovšie poznatky ukázali, že jeden z obľúbených nápojov na svete ponúka ďalší zdravotný benefit, o ktorom sa doteraz hovorilo len málo. Výsledky výskumu naznačujú, že pravidelná konzumácia môže pozitívne vplývať na organizmus a podporovať celkovú vitalitu.
Zdravotné benefity čaju
Čaj je známy svojimi priaznivými účinkami na zdravie človeka. Vedci k nim tentoraz pridali ďalší zaujímavý benefit. Ukázalo sa, že samotný proces lúhovania môže mať ochranný efekt. Čajové lístky totiž môžu pôsobiť ako prirodzený filter, ktorý pomáha zachytávať niektoré škodlivé látky z vody, informujú na zahraničnom portáli Euronews.
Americkí vedci vďaka výskumu zistili, že lúhovanie rôznych druhov čaju, ako sú zelený, čierny, biely, oolong, harmanček a rooibos, dokáže pôsobiť ako filter. Z vody vie odstrániť ťažké kovy, napríklad olovo, chróm, meď, zinok či kadmium.
Dlhodobý kontakt s olovom môže spôsobiť vážne zdravotné ťažkosti a pri vyšších dávkach vedie až k poškodeniu mozgu či obličiek.
Vedci preto uskutočnili sériu pokusov, pri ktorých testovali čaj pripravený pri teplote 85 °C. V rôznych časových intervaloch lúhovania sledovali, aké množstvo ťažkých kovov sa podarilo zachytiť čajovým lístkom. Výsledky ukázali, že čaj môže pôsobiť ako prirodzený filter, ktorý dokáže znížiť obsah škodlivín vo vode.
Zistilo sa, že už príprava jednej typickej šálky čaju dokáže z pitnej vody odstrániť približne 15 % olova. Hoci nejde o úplné vyčistenie, ide o zaujímavý benefit.
Tieto poznatky boli publikované aj v renomovanom odbornom časopise ACS Food Science & Technology. Zároveň môžu otvoriť nové možnosti pre ďalší výskum v oblasti zdravia a výživy.
„Čajové lístky majú vysoký aktívny povrch, čo je užitočná vlastnosť adsorpčného materiálu a vďaka čomu sú čajové lístky dobré na rýchle uvoľňovanie aromatických chemikálií do vody,“ informoval vo vyhlásení Benjamin Shindel, doktorand na Northwestern University v USA a autor štúdie.
Čaj ako prirodzený filter
Výskumníci upozornili aj na praktickú stránku zistení. Čaj je totiž najpopulárnejším nápojom na svete. Len v roku 2022 sa spotrebovalo približne 6,5 milióna ton. Znamená to, že ľudia nemusia robiť nič špeciálne navyše. Stačí si zaliať čajové lístky horúcou vodou, pričom sa prirodzene z nej odstránia časti škodlivých kovov.
Vedci zdôraznili, že spracovanie čajových lístkov ovplyvňuje ich schopnosť zachytávať škodlivé látky. Najlepšie výsledky mal čierny čaj, ktorý fungoval účinnejšie než ostatné druhy. Ukázalo sa tiež, že keď sa lístky pomelú na menšie časti, ich účinok sa ešte zvyšuje.
„Akýkoľvek čaj, ktorý lúhuje dlhšie alebo má väčší povrch, účinne odstráni viac ťažkých kovov. Lúhovanie čaju dlhší čas alebo dokonca cez noc – ako ľadový čaj – zabezpečí návrat väčšiny kovu alebo možno dokonca takmer všetkého kovu z vody,“ povedal autor štúdie Shindel.
Vedci zistili, že na túto schopnosť čaju má vplyv aj samotné čajové vrecko. Najlepšie výsledky priniesli vrecúška vyrobené z celulózy, teda z drevnej buničiny, ktoré dokázali odstrániť najviac kovových látok z vody. Naopak, vrecká z bavlny alebo nylonu nemali na zachytávanie žiadny účinok.
Autor štúdie Shindel upozornil, že nylonové vrecúška sú problémové aj z iného dôvodu. Do vody totiž môžu uvoľňovať mikroplasty. Dodal však, že väčšina dnešných vrecúšok je vyrobená z prírodných materiálov, ako je celulóza. Tie síce môžu vypúšťať malé častice, no ide len o vlákninu, s ktorou si vie ľudské telo prirodzene poradiť.
„Ak ľudia v celej populácii vypijú denne o šálku čaju navyše, možno časom uvidíme pokles chorôb, ktoré úzko súvisia s vystavením ťažkým kovom,“ dodal na záver.