Srdciari a cukrovkári tohto ovocia sa nebojte. Je síce veľmi sladké, ale neškodí. Pomáha udržať stabilnú hladinu cukru a dodá draslík dôležitý pre srdce

V posledných rokoch ľudia čoraz viac hľadajú prirodzené spôsoby, ako doplniť energiu a podporiť zdravie bez umelých doplnkov. Do svojich jedálničkov častokrát zaraďujú potraviny, ktoré sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Mnohé z týchto potravín pomáhajú napríklad pri trávení, ale taktiež udržiavajú stabilnú hladinu cukru či imunitný systém.

30.10.2025 06:00
debata (1)
Liečivé účinky aksamietnice: 5 tipov pre zdravie
Video
Zdroj: TV Pravda

Medzi takéto potraviny patria aj datle. Sladké plody, ktoré sa z tradičnej pochúťky stali symbolom zdravej energie. Sú bohaté na vlákninu, draslík, horčík aj antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením. Datle podporujú trávenie, pomáhajú pri únave a rýchlo dopĺňajú energiu.

ovocie Čítajte viac Napriek sladkej chuti pomáha znižovať riziko cukrovky, upravuje hladinu cukru v krvi aj trávenie. Chutí vynikajúco a kúpite ho bežne v obchode

Zdravotné benefity datlí

Datle sú ovocie, ktoré majú vysoké postavenie v histórii Blízkeho východu. Už po stáročia tvorili dôležitú súčasť jedálnička tamojších obyvateľov a pre mnohé kmene boli hlavným zdrojom energie a výživy.

V arabských krajinách ich často označujú aj ako „chlieb púšte“, pretože dokázali nasýtiť aj v tých najnáročnejších podmienkach. Dnes sú datle obľúbené po celom svete a odborníci ich zaraďujú medzi najcennejšie prírodné zdroje energie.

Datle sú sladké plody s jemnou karamelovou chuťou, ktoré okrem energie prinášajú telu aj množstvo prospešných látok. Obsahujú draslík, horčík, železo a vitamín B6. Ide o živiny, ktoré podporujú trávenie, pomáhajú udržiavať správnu činnosť svalov a nervov a dodávajú vitalitu počas dňa.

Vďaka prirodzenej sladkosti sú vhodnou alternatívou sladkých pochutín.

Datle okrem iného prospievajú aj:

  • tráveniu – vďaka vláknine podporujú činnosť čriev a pomáhajú pri zápche
  • srdcu a cievam – draslík a antioxidanty prispievajú k zdravej cirkulácii krvi
  • nervovému systému – obsahujú horčík a vitamíny skupiny B, ktoré zlepšujú sústredenie
  • imunite – antioxidanty a prírodné látky pomáhajú telu bojovať s infekciami
  • kostiam a zubom – vápnik a fosfor posilňujú kostné tkanivo
  • energetickej hladine – prirodzené cukry rýchlo dodávajú telu energiu bez potreby rafinovaného cukru

Sladké, no šetrné k hladine cukru

Aj keď sú datle prirodzene sladké, majú nízky glykemický index. To znamená, že po ich konzumácii hladina cukru v krvi nestúpa tak rýchlo ako po bežných sladkostiach. Vďaka tomu si ich môžu dopriať aj ľudia, ktorí si musia strážiť príjem cukrov. Ide napríklad o pacientov s cukrovkou 2. typu.

čaj, žena, pitie čaju Čítajte viac Obľúbený nápoj má nečakané zdravotné účinky. Zabraňuje poškodeniu mozgu a obličiek

Glykemický index hodnotí potraviny podľa toho, ako rýchlo zvyšujú hladinu glukózy v krvi. Datle patria medzi potraviny, ktoré uvoľňujú energiu postupne, čo pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru ale aj dlhšie zasýtenie. Sú preto vhodné nielen pre diabetikov, ale aj pre tých, ktorí sa snažia zdravo stravovať a udržať si vyrovnanú energiu počas dňa..

Facebook X.com 1 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #zdravie #imunita
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"