Jednou z najobľúbenejších odrôd je tekvica hokkaido. Je výrazne sladkastá, ľahko sa pripravuje a dá sa využiť na desiatky spôsobov, a to od polievok až po koláče. Okrem chuti však v sebe skrýva aj množstvo látok prospešných pre zdravie.
Zdravotné benefity tekvice
Tekvica patrí medzi zimné druhy zeleniny s nízkym obsahom kalórií, no s vysokou výživovou hodnotou. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov aj antioxidantov, ktoré prospievajú zdraviu. Pochádza zo Severnej Ameriky a už po stáročia je obľúbenou súčasťou jesennej kuchyne, informuje aj portál Healthline.
Hoci ju väčšina ľudí považuje za zeleninu, z botanického hľadiska ide o ovocie, pretože v sebe ukrýva semienka. Svojimi vlastnosťami má však oveľa bližšie k zelenine.
Tekvica patrí medzi potraviny, ktoré sú veľmi výživné, pričom obsahujú minimum kalórií. Približne 250 gramov uvarenej tekvice obsahuje len 50 kalórií. Ponúka množstvo dôležitých živín, a to najmä vitamíny A, C a E, draslík, meď, železo a vlákninu.
Keďže tekvicu tvorí z veľkej časti voda, nezaťažuje trávenie a zároveň dokáže príjemne zasýtiť. Je výborným zdrojom betakaroténu, z ktorého si telo vytvára vitamín A, dôležitý pre zrak, imunitu aj zdravú pokožku. Tekvicové semienka navyše obsahujú zdravé tuky prospešné pre srdce a celkovú vitalitu.
Jesenný zázrak pre zdravie
Tekvica nie je len symbolom jesene, ale aj výnimočne zdravou potravinou, ktorá si právom zaslúži miesto v jedálničku počas celého roka. Ako sme spomínali, obsahuje množstvo prospešných látok.
Jej najväčšou prednosťou je vysoký obsah antioxidantov, ako sú betakarotén, luteín či zeaxantín. Tie pomáhajú chrániť bunky pred poškodením, znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení a prispievajú k zdravému zraku aj pokožke.
Zároveň je veľmi prospešná aj pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť. Má nízky obsah kalórií, no vďaka vláknine zasýti na dlhší čas. Pravidelnou konzumáciou sa podporuje aj zdravá hladina cholesterolu v krvi. Tekvicové semienka navyše dodávajú telu zdravé tuky, zinok a horčík, ktoré prospievajú srdcu aj močovým cestám.
Oranžová pochúťka má v kuchyni naozaj široké využitie. Môžete ju upiecť, rozmixovať do krémovej polievky, pridať do koláčov alebo použiť ako ľahkú prílohu k hlavnému jedlu. Jej jemne sladká chuť sa hodí k slaným aj sladkým pokrmom. Či už je čerstvá, mrazená alebo konzervovaná, vždy si zachováva svoje výživné látky aj výraznú farbu, ktorá dodá jedlu jesenný nádych.
Tekvica je teda nielen chutná, ale aj prospešná pre celé telo, a to od imunity, cez pokožku až po srdce.