Slováci vedia používať počítač na učňovskej úrovni

Miroslav Vajs | 17.03.2010 10:50
Počítač, internet banking, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Schopnosť Slovákov pracovať s počítačom a internetom je podpriemerná. Ukázal to IT Fitness Test, na ktorom sa zúčastnilo takmer 40–tisíc ľudí a dosiahli priemerné hodnotenie 38,5 percenta. Bežný Slovák je tak podľa hodnotenia testu len IT učňom.

Podľa prieskumu agentúry Gfk využíva internet 56 percent obyvateľov Slovenska, kým priemer Európskej únie je 65 percent. Najväčšie medzery majú Slováci vo vedomostiach o informačnej bezpečnosti. To súvisí aj s tým, že Slováci majú vo veľkej obľube sociálne siete. Najpopulárnejší je Facebook, na ktorom však ľudia často zverejňujú svoje celé meno, dátum narodenia či bydlisko a neuvedomujú si, že tieto údaje môžu byť zneužité.

Na druhej strane prieskum IT Fitness ukázal, že ľudia majú dobrú znalosť počítačových programov a najpoužívanejšou službou na internete je internet banking. Tú používa až 29 percent ľudí, po nej nasleduje rezervácia vstupeniek (25 percent) a rezervácia ubytovania a leteniek (14 percent).

Zároveň účastníci testovania preukázali dobré zručnosti vo vyhľadávaní na internete, či už išlo o vyhľadávanie vlakových spojení alebo informácií o divadelných predstaveniach.

„Nový fenomén sociálnych sietí a digitálnej spoločnosti je výzvou pre reformu školstva. Najpoužívanejšími zdrojmi informácií totiž nie sú odborné zdroje, databázy a vzdelávacie portály, ale Google a ostatné vyhľadávače spolu s online encyklopédiou Wikipedia,“ hovorí spoluautorka IT Fitness testu Beáta Brestenská z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

Až dve tretiny testovaných boli študenti stredných škôl. Svoje vedomosti o počítačoch a internete si však nechali overiť aj štyri deväťročné deti či 76–ročný dôchodca Albín Háber z obce Valaská. „Ten v teste dosiahol dokonca nadpriemerný výsledok,“ prezradila Brestenská.

Podľa údajov účastníkov testovania ľudia používajú internet v rovnakej miere v škole a v práci, ako aj doma či v internáte. V ostatných vyspelých krajinách združených v organizácii OECD však výrazne prevláda používanie digitálnych technológií doma. Z druhov pripojení na internet v slovenských domácnostiach prevláda relatívne rýchle pripojenie DSL.

Testovanie sa bolo súčasťou aktivít v rámci Európskeho týždňa e–Skills 2010 organizovaného Európskou komisiou a IT asociáciou Slovenska.